Omat, pienet ilmastotekoni

Ilmastopaneeli IPCC:n julkaisema raportti ilmastonmuutoksesta oli aika karua kuultavaa – mutta toisaalta hyvä niin.

Toivon tosiaan, että raportti tyrkkää Suomea ja myös muita maita tekemään massiivisia muutoksia ilmastopolitiikkaansa. On niitä jo odotettukin.

Muutoksia odotellessani keskityn siihen, mitä voin tehdä itse. Näitä asioita teen jo nyt:

 

– Perheeni syö pääosin kasvisruokaa. Ostan mahdollisimman paljon Suomessa tuotettua ruokaa. En hanki  ollenkaan ulkomaista lihaa tai kalaa ja aika vähän maitotuotteitakaan.

– Kasvisten kohdalla on vaikeampaa hankkia suomalaista. Pyrin kuitenkin ostamaan paljon juureksia, kaalia ja perunaa – ne ovat melkein aina kaupoissa kotimaisia. Syön mahdollisuuksien mukaan myös sesongin mukaista ruokaa, kuten juuri nyt suomalaista lehti- ja ruusukaalia.

– Motkotan miehelleni siitä, että hänenkin pitäisi käännellä enemmän jääkaapin sisältöä. Tänään törmäsin viikon vanhaan vaniljakastikkeeseen. Ja viikonloppuna löysin kolme avattua fetapurkkia, joista kaksi oli mennyt pilalle. Toistaiseksi motkotus ei ole tuottanut kummoistakaan tulosta – täytyy siis valittaa lisää…

– Ostan kotiin luontoystävällistä pyykinpesuainetta, jota annostelen vähemmän kuin ohjeissa sanotaan, mutta puhdasta tulee. Mökillä käytän ekologista suolasta ja sitruunasta valmistettua tiskinpesuainetta.

– Ostan harvoin uusia huonekaluja. Kierrätän vaatteita ja lajittelen useimmat roskani.

 

Nämä edellä mainitsemani seikat ovat ainakin minulle helppoja toteuttaa. Silti tottumuksissani on paljon parannettavaa.

En voi kuitenkaan tehdä kaikkea kerralla, enkä edes pysty kaikkeen (massiivisesta yksityisautoilusta ja isosta omakotitalosta en kenties pysty luopumaan lainkaan). Mutta olen toki miettinyt myös asioita, joita voin tehdä seuraavaksi. Tässä:

 

– Meillä on paljon ylimääräistä tavaraa kotona. Kerään niitä kirpputorille viemistä varten. Näin joku säästyy uuden tavaran ostamiselta.

– Haluaisin ostaa aurinkopaneelit, kunhan hinnat tulisivat vielä vähän alas.

– Yritän pakata ostokseni enenevässä määrin biopusseihin. En vain jaksa tehdä sitä aina. Viime viikolla ladoin ekopussiin neljä sipulia sillä seurauksella, että löysin ne seuraavaksi lattialta.

Vieno toiveeni: saisiko biopusseista kestävämpiä?

 

Mitä ilmastonmuutosta hidastavia tekoja sinä teet ja aiot tehdä?

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.