Vihreää valoa leikkauslistoille

22On yhdestoista hetki; korkea aika leikata. En puhu nyt määrärahoista tai palveluista, vaan päästöjen leikkauksesta, jotka tulee aloittaa vitkastelematta.
Maanantaina 8.10. julkistettiin IPCC:n pysäyttävä, mutta yllättävän toiveikas ilmastoraportti. Lämpenemisen 1,5 asteen tavoite, joka sekin tuo mukanaan todella merkittäviä ongelmia, on raportin mukaan vielä mahdollista saavuttaa. Jahkailuun ei vain ole enää aikaa Suomessa tai muuallakaan. Seuraava hallitus on ratkaisevassa roolissa siinä, miten tehtävään suhtaudutaan.
Ilmastonmuutos ja siihen reagointi ei voi odottaa sopivaa valtion- tai maailmantalouden suhdannetta. Päästöleikkurin on oltava ripeä ja voimakas. Me emme voi enää jättää näin massiivista ilmastovelkaa tulevien sukupolvien maksettavaksi. Ilmaston kestävyysvaje vaatii toimia, ja vaikka nykymeno vie kohti tuhoa, voimme yhä kääntää kurssia.
Ilmastonmuutos ei ole vain näppärä trendikäs vaaliteema. On ymmärrettävä se tosiasia, että ilmastonmuutos tulee vaikuttamaan seuraavien lähivuosikymmenten aikana merkittävästi ja perusteellisesti elämäämme, toimintaympäristöömme, luonnon monimuotoisuuteen ja sitä kautta meidän ja etenkin lastemme turvallisuuteen, terveyteen ja hyvinvointiin.
Nykyisten hallituspuolueiden ilmastopolitiikka ei ole riittävää ja puheissa esitetyt päästöleikkaukset vesitetään liian suurilla suunnitelluilla hiilinielujen hakkuilla sekä puun ja turpeen poltolla. Myöskään ympäristölle ja ilmastolle haitallisia yritys- ja energiatukia ei ole saatu karsittua, vaikka fossiilisten energianlähteiden kerskakäyttö pitäisi pikemminkin ajaa kokonaan alas ja kunnianhimoisella aikataululla.
Vaikka kuluttajavalinnat ilmastoystävällisemmän energian, liikkumisen ja ruuan suhteen ovat nekin tärkeitä, meidän pitää vaatia päästöjen roimia leikkauksia ja vastuullisempaa ilmastopolitiikkaa poliittisilta päättäjiltä. Markkinatkin ovat tähän jo valmiita.
Vastuullinen ja kunnianhimoinen ilmastopolitiikka yhdessä eettisten ja kestävien kuluttajavalintojen kanssa ovat tulevaisuuden kannalta tärkeimpiä turvallisuus- ja terveysinvestointeja. Ilmastonmuutos ja siihen reagointi tulisi tuoda näkyvästi budjetteihin ja toimenpideohjelmiin kaikessa päätöksenteossa, kaikilla aloilla ja kaikilla päätöksenteon tasoilla. Meidän päättäjien velvollisuus on tehdä yhteistyössä kunnista, maakunnista ja koko maasta hiilineutraali; ekologisesti kestävä hyvinvointiyhteiskunta viimeistään vuoteen 2040 mennessä.

Jenni Kiiskinen
kaupunginvaltuutettu, eduskuntavaaliehdokas (vihr.)

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
YU DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.