Varhaiskasvatus kustannustehokkain, perusopetus suurin pudottaja

Sivistyslautakunta sai eilen 9. lokakuuta kokouksessaan tiedoksi Tampereen kaupunkiseudun varhaiskasvatuksen seutuvertailun 2017.
Vertailun mukaan Ylöjärven järjestämän varhaiskasvatuksen kokonaiskustannukset ”laskennallista” yli 3-vuotiasta lasta kohden ovat seutukunnan alhaisimmat.
Vertailun tulos on seurausta siitä, että Ylöjärven varhaiskasvatus on ollut kovien säästötoimien kohteena. Siitä huolimatta henkilöstö on tehnyt loistavaa työtä voimiensa äärirajoilla. Tästä kertoo Ylöjärven Uutiset 19. syyskuuta .2018: ”Vanhemmat ovat huipputyytyväisiä varhaiskasvatukseen”.
Myös tilanne perusopetuksessa on muuttunut merkittävästi. Nyt on käytössä jo kolme seutuvertailua vuosista 2015, 2016 ja 2017.
Vuonna 2017 leikattiin perusopetuksen määrärahoista 470 000 euroa. Tulos saavutettiin vähentämällä opettajaresurssia, oppimateriaalin hankintaeuroja sekä suurentamalla opetusryhmiä.
Seutuvertailut osoittivat vielä silloin, että Ylöjärvellä menee todella hyvin. Uusimmassa seutuvertailussa palataan todellisuuteen. Siihen on korjattu aikaisempia väärintulkintoja.
Nyt nämä korjatut luvut osoittavat, että Ylöjärvi on suurin pudottaja. Kahdessa vuodessa satsaus opetukseen on vähentynyt 500 euroa oppilasta kohden (yli 10 prosenttia).
Opetuksen määräraha on kutistunut 1,3 miljoonaa euroa, vaikka oppilasmäärä kasvoi 172 oppilaalla.
Sivistyslautakunnan jo valmistelema talousarvioehdotus perustuu seutuvertailujen 1 ja 2 väärin tulkittuihin tietoihin.
Mielestäni valtuuston pitäisi olla kehitysrohkea ja arvioida uudelleen varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen rahoitusta.

Jussi Kytömäki
kaupunginvaltuutettu (vihr.), sivistyslautakunnan varapuheenjohtaja, sivistyslautakunnan jäsen

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
Tutustu 5 viikkoa vain 1,90 €.