Valinnoilla on vaikutusta

Hallitustenvälisen ilmastopaneelin IPCC:n äskettäin julkaistu raportti on karua luettavaa. Jos ihminen ei ala puuttua maapallon ilmaston lämpenemiseen, seuraavilla sukupolvilla on käsissään katastrofi.
Ei ehkä kannata nyt paneutua siihen, mitä ilmaston liiallisesta lämpenemisestä seuraa. Ne seuraukset ovat niin karmaisevat, että kyyneleet valuvat pitkin poskea. Nyt kannattaa miettiä mieluiten sitä, mitä ja miten nopeasti voimme tehdä korjaavia toimenpiteitä.
Globaalit päästöt on siis laskettava nollaan vuoteen 2050 mennessä, jotta maapallon lämpötilan nousu voidaan rajoittaa 1,5 asteeseen. Muutosten tarve on ennen näkemättömän iso. Päästövähennyksiin tähtääviä toimia on tehtävä käytännössä heti ja yhteiskunnan jokaisella osa-alueella.
IPCC:n raportin mukaan päästövähennykset eivät yksin edes riitä lämpötilan nousun taltuttamiseksi, vaan hiilidioksidia on pystyttävä poistamaan ilmakehästä. Katseet kääntyvät uusiutuvaan energiaan ja ennen kaikkea uusiin puhtautta edistäviin teknologioihin.
Nyt ei ole aika etsiä syyllisiä vaan keinoja, joilla kaikki vihdoin ymmärtäisivät, miten vakavasta asiasta on kyse.
On helppo paeta ajatuksen taakse, jonka mukaan yksittäisen ihmisen teoilla ei ole merkitystä. Jokainen pystyy valinnoillaan vaikuttamaan tämän maapallon tulevaisuuteen. Näitä valintoja tehdään jatkuvasti muun muassa elintavoissa, liikkumisessa, kulutustottumuksissa ja äänestyspäätöksissä.
Toki isoin vastuu on poliittisilla päättäjillä, mutta pitää muistaa, että he kuuntelevat sitä kansanosaa, joka heille vallan äänestämällä antaa.
Planeetastamme kannattaa pitää huoli, sillä ainakin toistaiseksi olemassa olevan tiedon mukaan se on ainoamme.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?