Lauluja rakkaudesta -konserttikiertue tuo lämpöä lokakuiseen iltaan pysähtyessään Ylöjärven kirkossa

Rakkaus valtaa Ylöjärven kirkon

Lavalle astuvat artistit Irina ja Jesse Kaikuranta, jotka esittävät muutaman cover-kappaleen lisäksi omia kappaleitaan. Konsertin teemana oleva rakkaus ei tarkoita stereotyyppisesti romanttista rakkautta, vaan käsittelee sitä kaikissa muodoissaan.

Jesse Kaikuranta ja Irina saavat sydämet sykkimään Ylöjärven kirkossa.

– Pohdimme Jessen kanssa harjoituksissa, ettei meillä kummallakaan ole järisyttävän paljon sellaisia onnellisia rakkauslauluja. Konsertissa kuullaan erilaisia ajatuksia rakkaudesta ja kappaleita rakkauden eri vaiheista, laulaja Irina kommentoi.

– Rakkaus ei välttämättä tarvitse tarkoittaa parisuhteessa elävää rakkautta. Meistä kumpikin laulaa myös rakkaudesta vaikkapa äitiin.

Ensimmäisten konserttien perusteella Irina kertoo konserttien olevan hyvin intiimejä. Paikoitellen tunnelma on harras, mutta myös humoristinen eikä koskaan liian vakava.

– Yleisössä tunnutaan käyvän läpi monenlaisia tunteen kirjoja, Irina kertoo.

Irina ja Jesse Kaikuranta tekivät ensimmäisen yhteisen dueton Jukebox-ohjelmassa, jossa parivaljakko kilpaili samassa joukkueessa ja pääsi tutustumaan toisiinsa vain pintapuolisesti. Nyt kiertueen kautta syntynyt uudenlainen yhteistyö on muuttanut naislaulajan ennakkoajatuksia Kaikurannan persoonallisuudesta.

– Jukebox-ohjelmassa emme oikein päässeet tutustumaan, joten on ollut hienoa päästä tekemään se nyt tämän kiertueen kautta. Ajattelin ennen, että Jesse on vetäytyvä runopoika, mutta hän onkin tavattoman viehättävän huumorintajuinen, joka puhuu aika suoraan. On ihanaa tajuta jälleen kerran, että mielikuva ihmisestä onkin täysin väärä, Irina sanoo.

– Jesse on tavattoman hieno tulkitsija ja laulaja, joten ajattelin, että kyllä tämän täytyy toimia. Musiikkimme on erilaista, mutta ne täydentävät toisiaan. Jesse tuo saliin isoja balladeja ja minä tuon taas tempoa, Irina iloitsee.

Tavoitteena liikuttaa yleisön tunteita

– Jokainen kuulija tulkitsee rakkauslaulun eri tavalla. Toiselle laulu voi olla erobiisi ja toiselle rakastumiseen liittyvä muisto, tapahtuman tuottaja ja kitaristi Pasi Ojala kommentoi.

Konsertin ydin ovat rakkauslaulut, laulajan tulkinta ja tekstit. Konsertin kattaus pidetään simppelinä, koska artistit haluavat luoda konsertista juurikin intiimin kokemuksen.

– Kaikki biisit eivät ole varmastikaan kaikille tuttuja, joten haluamme, että kaikki pääsisivät sisälle teksteihin, Ojala sanoo ja lisää:

– Jokainen kuulija tulkitsee rakkauslaulun eri tavalla. Toiselle laulu voi olla erobiisi ja toiselle rakastumiseen liittyvä muisto.

Ojala on järjestänyt Lauluja rakkaudesta -konsertin tyylisiä tapahtumia jo vuosien ajan. Viimeisin kiertue on kuitenkin tyyliltään pelkistetty. Laulua säestää vain muutama instrumentti, jotka tukevat konsertin hakemaa intiimiä tunnelmaa.

– Tämän tyyppistä tuotantoa ei ole ennen tullut kokeiltua. Nyt on sellainen fiilis, että yksinkertainen ja riisuttu tyyli uppoaa todella hyvin. Toisaalta soittajat pystyvät myös laulamaan, jonka vuoksi pystymme tekemään suurempia juttuja pienemmällä porukalla.

– Ensimmäisten keikkojen perusteella olemme onnistuneet tavoitteesamme. Kovasti on nessuja mennyt ja olemme koskettaneet ihmisten tunteita, Ojala naurahtaa.

Konsertin Pelkistetty tyyli on myös vastalause Suomessa jylläävälle trendille, jossa muusikot hakeutuvat jättimäisille lavoille.

– Välillä tuntuu, että unohtuu se itse ydin, jotka ovat biisien tekstit ja sanomat. Tänä päivänä harvoin enään tehdään pelkistettyjä tuotantoja. Mennään vaan Hartwall-areenalle ja Lahden mäkimonttuun. Meidänkin keikkapaikkoihin kyllä mahtuu paljon yleisöä, mutta pyrimme kuitenkin pelkistettyyn tuotantoon, Ojala selvittää.

Konserttikiertue pysähtyy perinteisten keikkapaikkojen lisäksi kirkoissa, jotka sopivat konsertin rauhalliseen henkeen.

– Kirkko on monelle paikka, jossa ei normaalisti käydä. Ehkäpä kirkossa voi kuitenkin rauhoittua ja nauttia konsertista ihan eri tavalla kuin vaikkapa jossain jäähallissa. Eikä kirkko ole sen kummempi paikka kuin mikään muukaan konserttisali, Ojala päättää.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
YU DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.