Viitasaarelle MM-kultaa Mongoliasta

Mongolian tasavalta isännöi tänä vuonna mastersien varustevoimanoston MM-kisoja. Pääkaupunki Ulaanbaatarissa 2.–6. lokakuuta järjestetty kisa keräsi maailman harvimpaan asuttuun itsenäiseen valtioon kisaamaan mastersien huiput eri puolilta maailmaa.

Voitto Ahopelto (vas.), Vuokko Viitasaari ja Ari Myllyniemi niittivät menestystä Mongoliassa. (Kuva: Ari Oksanen)

Suomen maajoukkueessa oli mukana kolme Ylöjärven Ryhdin jäsentä: Vuokko Viitasaari, Voitto Ahopelto ja Ari Myllyniemi. Kaikki kolme kilpailivat masters 3 eli 60–69–vuotiaiden ikäluokassa. Kolmikosta jokainen sijoittui omassa sarjassaan mitaleille.
Vuokko Viitasaari nousi kisalavalle heti ensimmäisenä kisapäivänä. 1980-luvulta asti kansainvälisiä arvokisoja kiertänyt Viitasaari kilpaili alle 52-kiloisten painoluokassa. Kuten 14 kertaa aikaisemminkin MM-kisoissa, Viitasaari sijoittui kisassa ensimmäiseksi. Viidestoista MM-kulta varmistui tulossarjalla jalkakyykky 115 kiloa, penkkipunnerrus 70 kiloa ja maastanosto 125 kiloa.
Kaiken kaikkiaan Viitasaarella on voimanostosta ja penkkipunnerruksesta 30 MM-mitalia, joista puolet siis kultaisia. Viitasaaren voimanostoura onkin millä tahansa mittarilla arvioituna maailmanlaajuisesti poikkeuksellisen menestyksekäs.
Voitto Ahopelto kilpaili alle 83-kiloisten painoluokassa. Ahopellolla on aikaisemmilta vuosilta kaksi mitalia penkkipunnerruksen MM-kisoista, joten hopeamitali voimanostosta oli varmasti Ahopellolle mieleinen saavutus.
Huoltajien ohjeistus Ahopellolle kuului läpi kisan olevan ”odota merkit, älä hosu!”
Ahopelto kyykkäsi kisassa 150 kiloa, penkkipunnersi 127,5 kiloa ja nosti maasta 180 kiloa. Kansainvälisissä kisoissa jaetaan mitalit sekä yhteistuloksen perusteella että jokaisesta lajista erikseen. Koska Ahopellon penkkitulos oli painoluokan paras, pujotettiin hänen kaulaansa yhteistuloksen hopean lisäksi kultamitali penkkipunnerruksesta.
Ensimmäistä kertaa kansainvälisiin arvokisoihin osallistunut Ari Myllyniemi näytti heti ensimmäisessä lajissa eli jalkakyykyssä kovan kisakuntonsa. Myllyniemellä oli ennen kisaa nimissään alle 120-kiloisten painoluokan jalkakyykyn SE-tulos 237,5 kiloa. Häneltä osattiin odottaa Mongoliasta uutta ennätystä ja hän myös lunasti odotukset.
Toisella nostollaan Myllyniemi paransi jalkakyykyn SE-luvuksi 240 kiloa. Kokonaiskilpailussa Myllyniemi sijoittui toiseksi. Varsin tiukan kilpailun hopeasijalle vaadittiin ennätyskyykyn lisäksi 175 kilon penkkipunnerrustulos ja 222,5 kiloa maastanostosta.

Voitto Ahopelto (vas.) ja oikealla Ari Myllyniemi valmistautuivat varustepenkkipunnerrussuoritukseen Ylöjärvellä syyskuussa. (Kuva: Sanna Hillberg)

Varustevoimastossa kilpailijat eivät yleensä pysty pukemaan tiukkoja ja joustamattomia kisavarusteita itse päälleen. Ryhdin kolmikon huoltajaksi Mongoliaan lähti Ryhdin voimanostojaoston puheenjohtaja Heimo Rauniolahti. Hänen pitkä kokemuksensa ja osaamisensa varusteiden pukemisesta oli kilpailijoille merkittävä tuki kilpailun aikana.

PÄIVI RISTOLAINEN

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
YU DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.