Ylöjärvi haluaa sitoa raitiotien etenemisen Teivon ja Mäkkylä-Teivaalan alueen kehittämiseen

Raitiotien yleissuunnittelu alkakoon

Ylöjärven kaupunginhallitus päätti maanantain kokouksessaan, että Ylöjärvi osallistuu raitiotien yleissuunnitelman käynnistämisen edellyttämiin jatkoneuvotteluihin Tampereen kanssa.

Aletaanko Ylöjärvellekin rakentaa tulevina vuosina raitiotietä? (Kuva: Raitiotieallianssi / Susanna Lyly)

Kaupunginhallitus hyväksyi asian äänin 8–3.
Tampereen kaupunki päätti syyskuussa käynnistää neuvottelut yhteisen raitiotien yleissuunnitelman laatimiseksi Kangasalan, Pirkkalan ja Ylöjärven kanssa. Myös Kangasala ja Pirkkala ovat Ylöjärven tavoin päättäneet olla mukana yleissuunnitelman tekemisessä.
Ylöjärven kaupunginjohtajan Jarkko Sorvannon mukaan puutarhakaupungin on joka tapauksessa järkevää lähteä mukaan yleissuunnitteluvaiheeseen.
– On ilman muuta selvää, että asiaa on suunniteltava ja selvitettävä huolellisesti. Tähän liittyvät erilaiset ratavaihtoehdot, maankäyttövaihtoehdot, kustannukset ja niin edelleen, Sorvanto sanoo.
Hän korostaa, ettei Ylöjärvi voi tehdä päätöstä ratikasta mutupohjalta.
– Meillä pitää olla pohjalla selvitys, jonka perusteella päästään aikanaan keskustelemaan siitä, halutaanko ratikka tänne vai ei. Tämän kokoluokan asia vaatii perusteellisen pohjaselvityksen, Sorvanto toteaa ja jatkaa:
– Jos emme millään tavalla Tampereen kanssa synkro-noisi yhteisen raja-alueemme maankäyttöä, se voisi aiheuttaa aika eriskummallisia ratkaisuja puolin ja toisin rajaa. Siksi on järkevää istua yhteisessä suunnittelupöydässä.
Yleissuunnitelman ensisijaisena tavoitteena on tarkentaa raitiotiejärjestelmän laajentamisen mahdollistavia kaavallisia varauksia, radan linjauksia, valtateiden ja radanristeämiskohtia, pysäkkien sijaintia, raitiotien sijaintia katupoikkileikkauksessa sekä varikoiden ja syöttöasemien alustavia sijainteja.
Tavoitteena on myös tuottaa alustava kustannusarvio radan rakentamista ja operointia koskien.
Ylöjärvelle on esillä kaksi vaihtoehtoista raitiotielinjaa. Toinen olisi niin sanottu rautatiekäytävän linja ja toinen Mikkolantien linja. Yleissuunnitelma ei kuitenkaan sido eikä tähtää raitiotien välittömään rakentamiseen jatkolinjoilla.

Asutusta raitiotien varrelle

Ylöjärvi haluaa ehdottomasti sitoa raitiotien kehittämisen Teivon ja Mäkkylä-Teivaalan alueiden kehittämiseen. Alueille on saatava lisää asutusta.
– Tampereen tulee olla mukana meidän kanssa kehittämässä sitä aluetta, koska muuten ratikan asiakaspotentiaali ei riitä, Jarkko Sorvanto linjaa.
Yleissuunnitelman alustava kustannusarvio on kaksi miljoonaa euroa. Ylöjärven osuus tästä summasta olisi 259 000 euroa.
Ylöjärvi kuitenkin haluaa, että kaupunkien välistä kustannusjakoa pitää tarkentaa ennen yleissuunnittelun käynnistämistä.
– Haluamme tietenkin tietää, mitä Tampereen tekemä laskelma pitää sisällään ja miten tällaisiin lukuihin on päädytty. Ei ole kysymys siitä, että meidän pitäisi päästä halvemmalla vaan meidän pitää tietää, mihin laskelmat perustuvat, Sorvanto selvittää.
On selvää, että raitiotiesuunnitelmat aiheuttavat runsaasti keskustelua Ylöjärvellä seuraavien vuosien aikana. Kaupunkilaisetkin aiotaan ottaa mukaan keskusteluun.
– Varmasti jollain tavalla osallistamme kaupunkilaisia, kun asia tulee päätettäväksi. Jää nähtäväksi, mikä se tapa sitten on. Mutta onhan tämä iso hanke sekä kaupunkikehityksellisesti että rahallisesti, Sorvanto sanoo.

 

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
Tutustu 5 viikkoa vain 1,90 €.