Anniinan keittiössä taiotaan helposti lähestyttäviä vegaaniherkkuja

–Teen harrastuksenani vegaanisia ruokia, joita valokuvaan kännykällä. Kuvat sitten lataan instagram-tililleni, Anniina Kotiranta kertoo
vaatimattomasti.

Sosiaalisen median kannustavat ja positiiviset kommentit saavat Anniina Kotirannan
jatkamaan harrastustaan instagramin parissa.

21-vuotiaan Kotirannan instagram-tili on kaikkea muuta kuin vaatimaton. Kuvagalleria on värikkyydellään ja tarkalla visuaalisella ilmeellä silmiä hivelevä.

– Aloitin kuvien julkaisemisen reilu vuosi sitten. Jouluna tililläni oli tuhat seuraajaa. Nyt niitä on yli 6 000.

Kotirannan ruuissa ei turhia hienostella, vaan ruokien ainesosat löytyvät pääosin lähikaupasta. Vastaavia tilejä ei löydy Suomesta monia, sillä usein vegaaniruokaan liittyvät Instagram-tilit keskittyvät vain yhdenlaisiin ruokiin. Esimerkiksi smoothieihin tai superruokiin. Kotirannan tili on taas hyvin monipuolinen.

– Idea instagram-tilissäni on se, että vegaaniruokia on kaikenlaisia ja niitä on helppo valmistaa.

– Kuvaaminen ei ole tilissäni se pääasia, sillä en ole “kamerahifistelijä”. Haluan vain kuvieni ruokien näyttävän ja maistuvan hyvältä. Haluan tililläni myös kertoa, ettei vegaaniruoka ole vain salaattia. Se voi olla mitä vain, Kotiranta kertoo.

Muutos ei tapahdu hetkessä

Kotiranta tutustui kasvisruokailuun hyvin nuorena. Nykyisin hän karttaa kuitenkin kaikkia eläinperäisiä tuotteita, jonka taustalta löytyy terveydellisiä ja eläinten oikeuksiin liittyviä syitä. Eläintuotteiden käyttämisen lopettaminen ei kuitenkaan tapahtunut sormen näpäytyksellä vaan asteittain.

– Innoistuin vegetarismissa rippileirillä, jossa tutustuin kasvisruokavaliota noudattavaan kaveriin. Ajattelin tämän olevan todella “coolia”, joten päätin itsekin aloittaa vastaavan ruokavalion, Kotiranta muistelee.

– Söin jonkin aikaa vielä kanaa, jonka lopettamisen jälkeen olin sitten vähän aikaa pesco-vegetaristi eli söin kalaa. Lopulta päätin, että halusin siirtyä kokonaan vegaaniksi. Mietin, että miksi tehdä mitään puolitiehen, kun voi tehdä kaiken täysillä. Nyt olen ollut vuoden ajan vegaani. En halua paasata kuitenkaan asiasta, mutta olen valmis keskustelemaan jos joku kysyy.

Kotiranta kertoo Ylöjärveltä ja Tampereelta löytyvän hänen makuunsa tarpeeksi kasvisvaihtoehtoja niin kaupasta kuin ravintoloita. Tämän lisäksi Kotiranta on huomannut, että Ylöjärvellä asustaa hänen lisäkseen muitakin vegaaneja.

– Varsinkin Juhannuksena huomaa, että vegaaniset nakit ovat loppu. Olen iloinen, että vegaanisille tuotteille on niin paljon kysyntää. Tällöin ne pysyvät myös kauppojen hyllyillä.

– Ihmiset ovat tulleet myös kehumaan kaupassa instagram-tiliäni, joka kertoo vegaaniuden kiinnostavan.

Vegaania kummastellaan vieläkin

Toimittaja pääsi maistamaan Anniinan jäätelöä. Allekirjoittaneen mielestä vadelmajäätelö vetää vertoja perinteiselle italialaiselle kermajäätelölle.

– Välillä en halua sanoa julkisesti olevani vegaani. Varsinkin juhlissa tai jouluna ihmiset heittävät hassuja vitsejä asiasta. Osaan kyllä itse heittää kommenttia takaisin, Kotiranta kertoo.

Kotiranta opiskeli kokiksi Fredussa, jonka jälkeen hän on kuitenkin työskennellyt myyntineuvottelijana.

– Opintojen aikana me emme valmistaneet edes kasvisruokia. Tai kasvisruoka oli tyyliä kasvissosekeitto, johon tietenkin työnnettiin voita.

– En voi sanoa, että olisin saanut apuja koulusta ruokiin, joita nykyään kotonani kokkailen. Tietysti joitakin perusasioita, mutta koen Instagram-tilini syntyneen omasta kiinnostuksesta.

Kotiranta ei usko, että vegaaniruoka olisi vieläkään saanut näkyvää sijaa opetuksessa. Hän muistelee lihan karttamisen aiheuttaneen kummastelua.

– Koulussa saatettiin naureskella sille, etten syönyt punaista lihaa. Opettajani eivät ottaneet kantaa ruokavaliooni. Sain ehkä huonompia arvosanoja sen vuoksi, etten maistanut punaista lihaan sisältäviä annoksiani.

– Ymmärrän kyllä, miksi kokin on hyvä osata valmistaa punaista lihaa. Mutta olisi kuitenkin toivottavaa, että olisi mahdollisuus valita myös vegaaninen tapa valmistaa ruokaa, eikä sille ainakaan naureskeltaisi tai pakotettaisi valmistamaan liharuokia, Kotiranta pohtii.

Kotiranta kertoo syövänsä energiapalloja välipaloina työpäivän lomassa. Sokerittomat pallot ovat täynnä luonnollista energiaa.

Anniina kotirannan Instagram tili löytyy tunnuksella @anniinaskitchen.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
YU DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.