Asuminen kallistui – Ylöjärvi Pirkanmaan kallein

Kiinteistöliiton vuosittaisen Indeksitalo-selvityksen mukaan Ylöjärvi on Pirkanmaan kallein paikka asua. Asuminen on kallistunut koko Pirkanmaalla muuta maata nopeammin.

Kiinteistöliiton indeksitalo on 30-vuotias 10 000 kuutiometrin asuinkerrostalo, joka sijaitsee kaupunkikeskustan ruutukaava-alueella omalla tontilla ja jossa on 40 asuntoa. Talon energian ja veden kulutukset ovat keskimääräisiä, samoin jäteastioiden määrät ja tyhjennysvälit.

Selvityksen mukaan asuminen maksaa Ylöjärvellä 2,80 euroa neliömetriä kohden kuukaudessa. Lukema on Pirkanmaan korkein. Toiseksi kalleinta asuminen on Tampereella, jossa vastaava luku on 2,75 euroa. Koko maan keskiarvo on 2,65 euroa.

Ylöjärvellä asumiskustannuksia nostaa erityisesti varsin korkeat vesi- ja jätevesimaksut.

Valtakunnallisesti asumiskustannukset nousivat reilun prosentin edellisvuodesta, mutta Pirkanmaan vertailukunnissa kustannusten nousu oli keskimäärin kaksinkertainen.

Joka syksyisessä indeksitalovertailussa on mukana seitsemän kuntaa Pirkanmaalta. Kaikissa näissä kunnissa kiinteistöverot sekä jätehuollon kokonaiskustannukset pysyivät ennallaan edellisvuodesta. Pirkanmaalla asumiskustannuksia nostivat lämmitysenergia, vesimaksut ja kiinteistösähkö.

Pirkanmaalaisten kuntien keskinäisessä vertailussa erot eivät kuitenkaan ole järin suuret. Esimerkiksi Ylöjärvellä 65 neliöisen kaksion asukas maksaa kuukausittain vajaat 12 euroa Pirkkalassa asuvaa enemmän.

Kangasalaa lukuun ottamatta kaikki Pirkanmaan vertailukunnat korottivat vesimaksujaan. Yhä useampi kunta on myös ottanut käyttöönsä hulevesimaksut.

– Hulevesimaksujen käyttöönotolla on alennettu jätevesimaksuihin kohdistuvaa korotustarvetta, Kiinteistöliitto Pirkanmaa ry:n neuvontainsinöörin Kaisa Kettunen kertoo.

Kiinteistösähkön kustannukset kohosivat lähes kaikilla alueilla. Sähkön osuus kiinteistön kustannuksista on pieni, joten sen vaikutuskin asumiskustannuksiin on vähäisempi.

Kuntien vaikea taloustilanne on johtamassa kiinteistöverojen korotuskierrokseen maltillisemman välivuoden jälkeen. Myös vesimaksuihin ja sähkön hintaan kohdistuu korotuspaineita.

-Toivoa sopiikin, että lämmitysenergian hinta säilyisi vakaana. Muussa tapauksessa asumiskustannusten nousuvauhti karkaa taas inflaation vauhdista, Kiinteistöliitto Pirkanmaa ry:n toiminnanjohtaja Jorma Koutonen ennustaa.

Kiinteistöliitto on verrannut vuodesta 2001 syksyisin vakiomuotoisen niin sanotun Indeksitalon kiinteistöveroja ja muita kuntakohtaisesti määrittyviä kustannuksia maamme suurimmissa kaupungeissa. Vertailussa on käytetty voimassa olleita maksuperusteita ja hintoja.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
Tutustu 5 viikkoa vain 1,90 €.