Penkkurheilua ja hellepäiviä

Penkkiurheilijan toivekesä on jäämässä pikkuhiljaa taakse. Vielä Suomi–Ruotsi-yleisurheilumaaottelun jaksoi juuri ja juuri katsoa.
Tasaisesti ja monipuolisesti on urheilua kesän aikana tullut televisiosta. Jalkapallon MM-kisat aloitti kesäkuussa töllöttämisen ja siitä asti on tasaisesti tullut tv:stä sporttia moottoriurheilusta yleisurheiluun.
Usein kuulee sanottavan, että tulee oikein itselle hiki toisten urheilusuorituksia katsoessa.
Tänä kesänä tuo lause kyllä piti sananmukaisesti paikkansa, sillä otsa märkänä tuli kesän kisoja telkkarista seurattua. Niin lämpöinen ja helteinen, suorastaan hiostava, on taakse jäävä kesämme ollut. Ennätyksellisen kuuma.
Työkaverini kertoi, että häntä haukotutti ja väsytti jo, vaikka jalkapallon MM-kisat olivat vasta puolivälissä. Kolmesta neljään ottelua päivässä teki tehtävänsä. Hänen lomansa osui juuri jalkapallon MM- kisojen aikaan. Siltikään hän ei millään kerennyt kertomansa mukaan katsomaan kaikkia matseja telkkarista. Perhe ja sovitut menot veivät oman aikansa penkkiurheilijan kesästä.
Olisi jotenkin helpompaa olla penkkiurheilun ammattilainen. Tekisi vain oman työnsä, siis katselemisen ja katsoisi sitten mihin se riittää. Joku tietysti maksaisi kustannukset.
Penkkiurheilu on aliarvostettu laji. Koko illan ja usein vielä pitkälle yöhönkin katsot urheilua ja sitten pitäisi samoilla silmillä mennä töihin. Ne pääsevät tietysti helpommalla, jotka voivat töissä ottaa aamu- tai iltapäivätorkut. Tänä kesänä työpöydän ääressä silmät auki nukkumisen taito on ollut kultaa kalliimpi.
Penkkiurheilusta täytyy vielä sanoa, että vain lahjattomat harjoittelevat eikä siis ilmiselvää lahjakkuutta voi peitellä. Vuosien varrella sitkeällä työllä (töllöttämällä) hankittu peruskunto voi kuitenkin pettää ellei uurasta joka päivä
Tänä kesänä penkkiurheilijalla on ollut todella hyvät oltavat. Katsottavaa on riittänyt.
Entä sitten oma kuntoilu?
Tänä kesänähän on saanut paidan märäksi jo pelkästään terassilla istumalla.
Hölkkääminen tai muu reipas liikunta on oikeastaan onnistunut vain hyvin aikaisin aamulla tai hyvin myöhään illalla. Hellekesä on ollut myös pyöräilijöiden kesä. Monet kaverini eivät ole aikaisemmin juurikaan pyöräilleet , mutta tänä kesänä kyllä.
Työmatkapyöräilyssäkin on tapahtunut iso muutos, piikki ylöspäin. Suotuisat säät ovat lisänneet juuri työmatkapyöräilyä valtavasti. Pyörätiet pitkin maakuntaa ovat saaneet paljon uusia käyttäjiä
Vettä ja muita nesteitä on mennyt tänä kesänä ennätykselliset määrät kurkusta alas. Panimot kiittävät.
Jäätelökojuissakin on ollut vilkas kesä ja pitkät jonot, pitkästä aikaa.
Hellekesä on myös täyttänyt Räikän ja Aron uimarannat, ja monen muunkin Ylöjärven uimarannan.
Olen koko elämäni Ylöjärvellä asustellut, mutta en ole koskaan näillä rannoilla niin paljon uimareita ja auringon palvojia nähnyt kuin tänä kesänä. Ihmiset olivat tulleet rannalle viettämään aikaa ja uimaan yksin, kavereidensa tai oman perheensä kanssa. Hienoa ajanvietettä ja yhdessäoloa. Kiitos hellekesän!
Saa nähdä jääkö tämä kesä tilastopiikiksi helteineen vai saammeko kokea samanlaisen kesän jo ensivuonna?

Timo Jokinen
Kirjoittaja on ylöjärveläinen sanoittaja, runoilija ja kirjailija

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
YU DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.