Mitä hyönteiset kertovat talon kunnosta?

”Pelkkä pesän myrkyttäminen ei riitä”

Hyönteiset ovat hyviä rakennuksen kunnon indikaattoreita. Jotkin hyönteiset saattavat kertoa läsnäolollaan rakenteen kosteudesta. Jokaisesta kutsumattomasta hyönteisvieraasta ei kuitenkaan tarvitse huolestua. Joskus ötökät ovat vain kulkeutuneet sisään avoimista ovista ja ikkunoista eivätkä todellisuudessa pesi rakenteissa. Jos asukkaalla on kuitenkin syytä epäillä hyönteisten kielivän suuremmasta ongelmasta, voi käsitykselleen etsiä vahvistusta ennen kuin soittaa ammattilaiset paikalle.

Joskus itikka on vain itikka. Vaikka hyönteinen on hyvä kosteusongelman indikaattori, joskus se on voinut vain kävellä ovesta sisään ja talossa on kaikki kunnossa, arkkitehti, korjausrakentamisneuvoja Hanna Elo Vanhan Rauman korjausrakentamiskeskus Tammelasta muistuttaa.

– Tarvittaessa paikalla pitäisi kutsua korjaamisen ammattilaiset, ei pelkästään hyönteisten myrkyttäjiä. Hyönteinen on vain oire rakennuksen todellisesta viasta, arkkitehti, korjausrakentamisneuvoja Hanna Elo Vanhan Rauman korjausrakentamiskeskus Tammelasta kertoo.

Seuraa hyönteistä pesälle

Yleisimpiä hyönteisiä rakennuksissa ovat muurahaiset, hämähäkit ja erilaiset kuoriaiset. Ne kaikki tarvitsevat kosteutta ja sopivan lämpötilan viihtyäkseen talossa. Silloin hyönteiset voivat kasvaa ja myös lisääntyä. Hyönteiselle otolliset olosuhteet alkavat, kun rakenteen kosteus on yli 20 prosenttia tai ilmankosteus yli 85 prosenttia. Jos tällaisen tilan lämpötila vielä pysyttelee 25 asteen tuntumassa, olosuhteet indikoivat riskiä rakenteiden kunnolle ja hyönteispopulaation synnylle.

Talossa liikkuvia hyönteisiä ei tulisi koskaan ensimmäisenä myrkyttää, sillä myrkkyä levittämällä pääsee eroon vain yhdestä sukupolvesta hyönteisiä. Sen sijaan liikkuvia hyönteisiä kuten muurahaisia tulisi seurata tavoitteena pesän ja samalla kostean paikan löytyminen ja poistaminen.

– Niin kauan kuin olosuhteet eivät muutu, hyönteiset voivat tulla takaisin. Vanhat rakennukset ovat tällaiselle hyönteisten liikkumisen seuraamiselle moderneja rakennuksia helpompia ympäristöjä, koska rakenteet ovat avoimia ja esimerkiksi talon alle pääsee yleensä aina katsomaan.

On harhaluulo, että hyönteiset ja muut eliöt eivät pesiytyisi yhtä lailla myös moderneihin rakenteisiin. Erityisesti sienet suosivat vuorivillaa kasvualustana.

Haistele, tunnustele, kuuntele

Kodin seinillä näkee välillä kaikenlaisia ötököitä.

Vahvistusta hyönteisen herättämälle epäilykselle kosteusongelmasta voi etsiä muun muassa katsomalla, haistelemalla, tunnustelemalla ja jopa kuuntelemalla. Pintahome on selkeä ja nopeasti ilmaantuva oire kosteusongelmasta. Lahovaurio sen sijaan etenee huomaamattomasti, koska se ei näy puun pinnalle. Pienet muurahaiset viihtyvät juuri lahon pehmittämässä puussa. Hevosmuurahaisille kelpaa myös terve puu, joten niiden ilmestyminen ei välttämättä kerro kosteudesta. Muut muurahaiset pystyvät käymään käsiksi vain lahon pehmentämään puuhun.

– Todellisuudessa muurahaiset eivät syö puuta, ne vain tekevät siihen pesänsä. Ruokansa ne hakevat ulkoa.

Hajut ja selvästi kostealta tuntuvat pinnat ovat tietysti myös oire kosteudesta, mutta kuuntelemalla voi päästä perille jopa erilaisten kuoriaisten populaation aktiivisuudesta. Pelkkä reikä puussa ei vielä ole varma merkki siitä, että hirsi katoaa vähitellen toukkien suuhun.

– Reiän tehnyt sukupolvi on voinut lähteä puusta kauan sitten. Jos reikä ovat tuoreen puun värinen, ongelma on akuutti. Puuta syövien toukkien ja lähdössä olevien, aikuisten kuoriaisten voi kuulla liikkuvan puussa, Elo tietää.

Hyönteisongelmaa epäilevä asukas voi etsiä lisätietoa asiasta lähinnä kyselemällä korjausrakentamisen asiantuntijoilta. Netin keskustelupalstoilta Elo ei kehota etsimään vastauksia ötökkäongelmiin.

JARNO KESKINEN, TEEMATUOTANTO

 

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
Tutustu 5 viikkoa vain 1,90 €.