Myllypuroa kunnostetaan talkoilla taimenelle suotuisaksi

Kokemäenjoen vesistön vesiensuojeluyhdistys ry (KVVY) järjestää Ylöjärven Myllypurolla talkookunnostustapahtuman ensi lauantaina.

Heikki Holsti (vas.) ja Sami Ojala sähkökalastivat Myllypurossa vuoden 2014 syyskuussa. (Arkistokuva)

KVVY järjestää tapahtuman yhteistyössä Näsijärven kalastusalueen, Ylöjärven vesien osakaskunnan, Näsijärven lohikalayhdistyksen ja WWFn K-kalapolut hankkeen kanssa.

Kunnostukset ovat jatkoa vuosina 2015, 2016 ja 2017 toteutetuille kunnostuksille.

Ennen kunnostusten aloitusta Myllypuron virtavesi inventoitiin ja sähkökoekalastettiin vuonna 2014. Inventoinnin perusteella vesistö soveltui hyvin taimenen lisääntymis- ja poikastuotantovesistöksi.

Sähkökoekalastusten perusteella vesistössä ei esiintynyt enää luontaisesti taimenta, vaikka huhut näin kertoivat. Taimenkannan palauttamiseksi aloitettiin istutustoimet mätirasiamenetelmällä vuonna 2015 ja istutuksia on sen jälkeen toteutettu vuosittain.

Sähkökoekalastusten perusteella ensimmäisen vuoden istutukset onnistuivat poikkeuksellisen hyvin, sillä parhaimmalta noin 100 neliömetrin koealalta saatiin saaliiksi peräti 82 kappaletta alle vuoden ikäistä taimenen poikasta.

Istutusten tuloksellisuutta selvitettiin sähkökoekalastuksilla myös vuonna 2016, jolloin tulokset olivat hyviä. Kotiutusistutuksia jatketaan vielä kolmesta neljään vuotta uuden taimenkannan muodostamiseksi.

Mäti-istutukset on toteutettu yhteistyössä KVVY:n, Näsijärven kalastusalueen, Näsijärven Lohikalayhdistyksen ja Ylöjärven vesien osakaskunnan kanssa.

Kello 11 alkaviin kunnostustalkoisiin voi osallistua kuka tahansa. Talkoisiin kannattaa varautua sopivan lämpöisillä ja säänmukaisella vaatetuksella. Mukaan kannattaa ottaa kumisaappaat ja sopivat työvaatteet.

KVVY tuo talkootapahtumaan työkalut ja tarvikkeet sekä pientä evästä. Talkoisiin voi ilmoittautu KVVY:n limnologi Heikki Holstille osoiteeseen heikki.holsti@kvvy.fi

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?