Partiossa oppii muutakin kuin merimiessolmun

Kaikenlaisen kasvun paikka

Puutarhakaupunkilainen partiolippukunta Ylöjärven Viittaveljet tarjoaa lapsille, nuorille tai yhtä lailla aikuisillekin hienon harrastuksen. Paikallisen partioryhmän kokoontumiset pyörähtävät käyntiin syksyn aikana.

Terhi Katteluksen poika, 8-vuotias Jasper Kattelus on aloittamassa partion Ylöjärven Viittaveljissä.

Ylöjärven Viittaveljien lippukunnanjohtaja Tuuli Löfströmille partiosta tuli harrastus, kun hän oli 16-vuotias.

– Kun liityin partioon, asuin silloin pienellä satakuntalaisella paikkakunnalla. Lähdin mukaan, koska minua pyydettiin, eikä muitakaan harrastusvaihtoehtoja ollut kovin runsaasti tarjolla, hän perustelee.

Partio on harrastus, joka sitoo ihmisiä yhteen positiivisella tavalla.

– Muutin Ylöjärvelle vuonna 2012. En tuntenut täältä kuin kaksi henkilöä. Partion myötä minulle löytyi noin 40-50 tuttavaa ja läheisiä ystäviäkin noin kymmenkunta, Löfström iloitsee.

Myös sanonta ”kerran partiolainen, aina partiolainen” näyttää pitävän paikkaansa.

– Partiossa vallitsee sisäinen luottamus, jota kukaan ei riko. Partioon on helppo tulla mukaan. Porukkaan pääsee sisään, vaikka olisi ollut pois kymmenen vuotta, koska ihmiset ovat samanhenkisiä.

Viime vuosien aikana partio on kasvattanut suosiotaan ainakin kanta-Ylöjärvellä.

– Kun tulin Ylöjärvelle, Viittaveljissä oli noin 80 jäsentä. Nyt heitä on noin 140. Kanta-Ylöjärvellä partiolaisia on noin 300, kun jäsenmäärään lisätään Ylöjärven Otavan partiolaiset, lippukunnanjohtaja Löfström taustoittaa.

Syyt partion uudelle tulemiselle ovat selkeitä.

– Tuntuu siltä, että lasten vanhemmat haluavat tarjota jälkikasvulleen konkreettista toimintaa. Partiossa oppii muun muassa kansalaistaitoja ja pääsee tutustumaan luontoon.

Partio tarjoaa kokonaisvaltaista kasvua kaiken ikäisille.

– Vakiovastaus on tietysti se, että partiossa oppii tekemään nuotion ja merimiessolmun. Harrastus mahdollistaa paljon muutakin.

– Partion kasvatuspolku tarjoaa vastuuta vähitellen. Siellä oppii rakentamaan luottamusta muihin ihmisiin. Partio antaa mahdollisuuden myös kansainväliseen toimintaan, ystävyyteen yli rajojen, Tuuli Löfström listaa partion hyötyjä.

Sudenpennuista aikuisiin

Tuuli Löfström toimii Ylöjärven Viittaveljien lippukunnan johtajana. Hän on ollut mukana puutarhakaupunkilaisen partiojärjestön toiminnassa vuodesta 2012 lähtien

Lähes jokainen on kuullut puhuttavan sudenpennuista. Kyse on silloin kaikkein nuorimmista partiolaisista.

– Sudenpennut ovat alle 10-vuotiaita partiolaisia. Seuraava ikäryhmä on seikkailijat eli 10-11-vuotiaat. Sitten tulevat tarpojat (12-14-v.), samoajat (15-17-v.), vaeltajat (18-21-v.) ja aikuiset (22 ikävuodesta eteenpäin), Tuuli Löfström listaa.

Sekin on hyvä huomata, että partiossa ei ole yläikärajaa.

– Minulle soitti alkukesästä yksi eläkeikäinen henkilö, joka halusi liittyä uudelleen partioon. Hän oli ollut edellisen kerran mukana harrastuksessa lapsena.

Aikuisilla on merkittävä rooli partiossa.

– Heitä tarvittaisiin erityisen kipeästi ryhmien vetäjiksi. Toki he voivat tehdä myös muita tehtäviä, kuten olla järjestämässä leirejä ja retkiä, Tuuli Löfström täsmentää.

Ulkoilua ja uusia kavereita

Ylöjärveläinen Jasper Kattelus,8, oli äitinsä Terhi Katteluksen mukana Ylöjärven Viittaveljien avoimien ovien -illassa Ylöjärven seurakuntakeskuksessa elokuun alkupuolella. Jasper on lähdössä partioon pitkälti kavereidensa innoittamana.

– Kaverini Sebastian on myös täällä. Hän on kertonut, että partiossa on todella kivaa, tuleva partiolainen sanoo.

Äiti-Terhi on myös sitä mieltä, että partio olisi mainio harrastus.

– Partiossa pääsee ulkoilemaan ja oppii uusia taitoja. Tietysti uudet kaverit ovat myöskin merkittävä juttu.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
Tutustu 5 viikkoa vain 1,90 €.