IMU-hölkkä kutsuu lenkille 34. kerran

Pohjoiskurulaisen urheiluseuran eli Iso-Mustajärven Urheilijoiden järjestämä hölkkätapahtuma on yksi paikallisten sporttiaktiivien vuosittaisista voimannäytteistä.

MU-hölkkään odotetaan tänäkin vuonna noin 50 hölkkääjää. (Kuva: Timo Reijonen)

Edellä kerrottu IMU-hölkkä starttaa lauantaina kello 14 Iso-Mustajärven metsäkämpältä, joka toimii myös hölkän maalina. Sarjoja on kaikenikäisille ja kaikenkuntoisille 10 ja 5 kilometrin matkoilla. Hölkän jälkeen osallistujat pääsevät saunomaan ja uimaan.

IMU-hölkän lisäksi Iso-Mustajärven Urheilijat tunnetaan muun muassa keväisistä pilkkikilpailuistaan ja Riuttasen kentällä järjestettävistä Pohjois-Kurun kesäkisoistaan. IMU-hölkän historia liittyy tiiviisti Iso-Mustajärven Urheilijoiden perustamiseen.

– Seuramme perustettiin vuonna 1985. Tuosta vuodesta lähtien olemme järjestäneet IMU-hölkän. Teimme näin, koska halusimme tuoda lisää aktiviteetteja tänne Pohjois-Kuruun, Iso-Mustajärven Urheilijoiden puheenjohtaja Pekka Petäjäniemi taustoittaa.

Hölkkätapahtuma on saanut ajan hampaassa erilaisia myös lempinimiä osakseen.

– Jotkut kuntoilijat nimittävät tapahtumaamme erämaahölkäksi, koska kisareitti kulkee sellaisten seutujen lävitse, joissa ei ole asutusta, Petäjäniemi jatkaa.

IMU-hölkän idea painottuu kuntoiluun.

– Olemme enemmän kuntoilutapahtuma kuin juoksukilpailu. Meillä on toki palkinnot kilpasarjojen parhaille. Parhaat kympin kilpasarjalaiset ovat askeltaneet matkan hieman alle 40 minuutin pintaan.

Pohjoiskurulaiseen kuntoilutapahtumaan voi osallistua käytännössä kuka tahansa, joka nauttii luonnossa liikkumisesta.

– Jokainen pääsee liikkumaan ihan omaan tahtiin. Meillä ei ole osallistujille mitään aikarajoja. Jotkut osallistujista kävelevät reitin läpi. Sekin on mahdollista, puheenjohtaja Pekka Petäjäniemi vinkkaa.

Tyyli on vapaa mutta pakollinen.

– Esimerkiksi seuramme nykyinen sihteeri Elina Järvelä-Reijonen on kulkenut hölkän läpi ensimmäisen kerran kahdeksan kuukauden ikäisenä. Tuolloin hänen äitinsä osallistui IMU-hölkkään, ja Elina matkusti lastenvaunuissa.

Hölkän osallistujamäärä on ollut viime vuosien aikana suhteellisen tasainen.

– Kuuden-seitsemän viime vuoden aikana osallistujia on ollut noin viitisenkymmentä. Odottelemme jälleen samantyylistä osallistujamäärää. Ennätysnoteerauksemme on 75 hölkkääjää, Pekka Petäjäniemi tietää.

Lisätietoa IMU-hölkästä löytyy Iso-Mustajärven Urheiljoiden Facebook-sivuilta.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?