Urho Kujanpää debytoi aikuisten EM-kisoissa Berliinissä – 536 ei riittänyt finaaliin

Urho Kujanpään karsintatulos 536 ei riittänyt vielä tällä kertaa miesten seipään finaaliin. Ylöjärveläishyppääjälle jäi silti hyvä maku ensiesiintymisestä aikuisten arvokisoissa sekä rutkasti oppia ammennettavaksi tuleville vuosille.

Ylöjärveläiset seiväshypyn voimahahmot, huippu-urheilija Urho Kujanpää ja valmentaja-isä Hannu Kujanpää tähyilivät Berliinin olympiastadionilla jo seuraavia arvokisoja kohti. – Vielä ei ollut meidän aikamme, Hannu Kujanpää pohdiskeli seipään karsinnan jälkeen. (Kuva: Hannu Kujanpään albumi)

Seipään karsintakilpailun avauskorkeus 516 oli Urho Kujanpäälle helppoa kauraa: se meni yli heti ensimmäisellä yrityksellä. Seuraavaksi rimaa nostettiin 20 senttimetriä korkeammalle eli 536:een. Myös se hoitui ylöjärveläiseltä heti avaushypyllä.

Kolmas korotus oli kymmenen senttimetriä edellisestä korkeudesta eli rima hilattiin lukemiin 551.

Tässä korkeudessa Kujanpää joutui tunnustamaan riman paremmakseen. Kaksi ensimmäistä yritystä päättyivät pudotukseen. Samoin kävi kolmannen yrityksen kanssa, vaikka siinä olikin pieniä toiveita korkeuden ylittämisestä.

– Kolmas hyppy 551:stä oli tällä kertaa paras yritykseni tuosta korkeudesta, Urho Kujanpää kommentoi seiväskarsinnan antia omalta osaltaan Yle Urheilulle.

Arvokisojen debytantti oli silti enemmän tyytyväinen kuin pettynyt seipään karsintakilpailuun.

– Omasta mielestäni tämä kisa oli ihan hyvä ensimmäiseksi aikuisten arvokilpailuksi. Minulle jäi näistä kisoista hyvä fiilis, Kujanpää jatkoi.

Muista suomalaishyppääjistä Tomas Wecksten jäi Kujanpään tapaan tulokseen 536. Suomipoikien ykköshyppääjäksi nousi ehkä hieman yllättäen ”kolmosmieheksi” rankattu Tommi Holttinen. Hän ylitti karsinnassa 551 ensimmäisellä hypyllään, eikä finaalipaikka jäänyt kovin kauaksi. Tuo tulos tuli rohkean yrittämisen jälkeen.

Holttinen ylitti 516 vasta toisellaan ja pudotti 536:sta kerran. Tämän jälkeen hän päätti pelata uhkarohkeaa tai rutiköyhää jättämällä seuraavat kaksi yritystä korkeuteen 551. Tämä oli 11 senttiä yli Holttisen ulkoratojen ennätyksen 540. Hallissa 555 hypännyt Holttinen ylitti sen kuitenkin ensimmäisellään.

Kisa meni tiukaksi, sillä 12 finalistin joukkoon oli tunkua ja yksikin pudotus saattoi ratkaista pelin. Ranskan Alioune Sene ja Italian Claudio Stecchi pudottivat kolme kertaa korkeudesta 561, mutta heillä ei ollut pudotuksia aikaisemmista korkeuksista.

Holttinen oli karsinnan viimeinen hyppääjä ja hänen viimeinen yrityksensä korkeudesta 561 oli varsin pätevä. Epäonnekseen Holttisen rinta osui rimaan ja peli oli sillä selvä. Hetken aikaa hyppypatjalla itseään kasannut Holttinen myönsi Yle Urheilun haastattelussa, että onnistumisesta huolimatta pieni katkeruus vyöryy pintaan. Finaalipaikka oli tähtäimessä ja hän oli valmis ottamaan riskejäkin sen eteen.

– Laitoin viimeiseen hyppyyn kaiken peliin, mutta se ei tänään riittänyt. Harmittaa, kun olin niin lähellä ja olin ensimmäinen, joka putosi loppukilpailusta, Holttinen summasi seiväskarsinnan satoa.

Sunnuntaina käyty seiväsfinaali oli erittäin tasokas. Loppukilpailussa seipään mestariksi kohosi Ruotsin Armand Duplantis upealla tuloksella 605.

Hopealle ylsi venäläishyppääjä Timur Morgonov tuloksella 600 ja pronssille Ranskan Renaud Lavillenie, jonka tulos oli 595.

Suomi jäi mitaleitta

Berliinin EM-kisojen mitalitilaston ykkönen oli Iso-Britannia 18 mitalillaan (seitsemän kultaa, viisi hopeaa ja kuusi pronssia).

Puola oli kakkonen 12 mitalillaan (seitsemän kultaa, neljä hopeaa ja yksi pronssi). Isäntämaa Saksa oli mitalitilaston kolmas.

Se saavutti peräti 19 mitalia, mutta jäi kolmanneksi, koska sillä oli vähemmän kultamitaleita kuin Iso-Britannialla ja Puolalla.

Saksan mitalisaalis oli kuusi kultaa, seitsemän hopeaa ja kuusi pronssia.

Suomen joukkueelle Berliinin EM-kisat olivat selkeä pettymys, sillä urheilijamme eivät saavuttaneet ainuttakaan mitalia.

Tapaus on historiallinen, sillä Suomi jäi edellisen kerran ilman EM-mitalia 52 vuotta sitten. Tässä suhteessa kisat menivät penkin alle. Tämän myönsi myös Suomen Olympiakomitean huippu-urheilujohtaja Mika Lehtimäki.

– Jos katsoo joukkueen kokonaisuutta, niin omaan lähtötasoon pitäisi pystyä vertaamaan. Meillä oli 45 urheilijaa. Lähes puolet heistä urheili alle normaalin tasonsa.

– Esimerkiksi miesten moukarissa ja pituudessa olisi ollut tarjolla finaalipaikka aika helpollakin suorituksella, Lehtimäki analysoi Yle Urheilun haastattelussa.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?