Teitkö havainnon hyytelösammaleläimestä? – Ilmoita siitä Ely-keskukselle

Pirkanmaan ELY-keskus haluaa selvittää viime viikkoina Lempäälässä havaitun hyytelösammaleläimen levinneisyyttä Pirkanmaalla. Levinneisyyden kartoittamiseksi ELY-keskus pyytää kansalaisia ilmoittamaan havainnoista vieraslajiportaaliin osoitteessa vieraslajit.fi.

Hyytelösammaleläin ei löydy EU:n eikä myöskään kansalliselta haitallisten vieraslajien listalta. Laji on kuitenkin vieraslaji ja siihen voidaan soveltaa vieraslajilakia ja vieraslajin ympäristöön päästämisen kieltoa. (Kuva: Sirpa Penttilä)

 

Havaitessasi vedessä hyytelömäisen, läpikuultavan pallon, on kyseessä todennäköisesti hyytelösammaleläin (Pectinatella magnifica).

Jotta asia varmistuu, Pirkanmaan ELY-keskus toivoo havainnoista kuvia sekä ilmoituksen vieraslajiportaaliin osoitteessan vieraslajit.fi.

Sivustolla voit sijoittaa havaintopaikkasi kartalle sekä kuvata muutamalla sanalla esiintymää ja sen tarkempaa sijaintia.

Sammaleläinten torjunta on haasteellista, sillä se leviää voimakkaasti. Niiden lisääntymistä voi yrittää estää esimerkiksi keräämällä sammaleläinten yhdyskunnat mahdollisimman varhaisessa vaiheessa pois vedestä tai laiturirakenteista eli ennen kuin ne alkavat tuottaa statoplasteiksi kutsuttuja talvehtimisvaiheita.

– Sammaleläimen lisääntymisen estämiseksi havaitut eläimet tulisi nostaa maalle, jossa ne kuolevat helposti.  Sammaleläinten esiintymistä voi myös yrittää vähentää poistamalla rannasta mahdollisia kiinnittymispintoja, kuten ilmaversoisia vesikasveja ja rantaveteen pudonneita oksia, kertoo vesitalousasiantuntija Anne Mäkynen Pirkanmaan ELY-keskuksesta.

Lisäksi kalastusvälineiden, joihin sammaleläintä on kiinnittynyt, puhdistukseen toivotaan huolellisuutta, erityisesti niitä siirrettäessä vesistöstä toiseen. Sama koskee myös veneitä tai muita vesikulkuvälineitä. Torjunnan tehokkuudesta ei ole Suomessa vielä kokemusta, mutta ELY-keskus haluaa ryhtyä toimenpiteisiin mahdollisen leviämisen estämiseksi.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?