Aleksi Röyhkiö tähtää rallin huipulle

Ylöjärveläinen ralliautoilun huippulahjakkuus Aleksi Röyhkiö täytti kesäkuun puolivälissä 18 vuotta ja sai ajokortin. Tämä tiesi muutosta myös kilpailurutiineihin.

Aleksi Röyhkiö sai juuri ajokortin ja se helpottaa rallikisojenkin rutiineja.

– Homma helpottuu, kun enää ei tarvitse vaihtaa kuskia siirtymille. Aiemmin vaihdoimme aina paikkojakartturini Jan Lönegrenin kanssa, rallilupaus toteaa.

Kiinnostus ralliautoiluun on tullut verenperintönä.

Röyhkiö on kiertänyt kisoja pienestä pitäen isänsä Tero Röyhkiön vanavedessä. Tero-isä on ajanut jokamiesluokkaa, sprinttiä sekä rallia ulkomaita myöten.

Kun Aleksi oli 14-vuotias, hänelle haettiin auto Saksasta. Siitä nuorimies rakensi isänsä kanssa itselleen kilpa-auton nuorten luokkaan.

Röyhkiön kilpaura alkoi rallisprintissä vuonna 2015 ja ensimmäisen rallinsa hän ajoi 2016. Asiat ovat edenneet tästä nopeasti.

Nyt Röyhkiö ajaa AKK:n Driver Academyn etuvetoista Renault Twingoa rallin SM3-luokassa.

Monipuolista harjoittelua

Aleksi Röyhkiö kuuluu AKK Motorsport ky:n, eli Autoilun kansainvälisen kattojärjestön Suomen lajiliiton Driver Academy-valmennustiimiin.

Tiimi tekee Röyhkiön harjoitusohjelmat. Harjoituskertoja kertyy viikossa viidestä kuuteen.

Kestävyyttä tarvitaan pitkissä kilpailusuorituksissa ja vaativissa oloissa. Sitä haetaan lenkkipolulta ja kuntosalilta. Myös pitemmät kilpailutauot käytetään peruskestävyyden hankkimiseen.

– Viikkoa ennen kisaa otetaan rauhallisemmin, että ehtii palautua.

Ruokavaliolla on oleellinen osa ralliautoilijan harjoitusohjelmassa.

– Jos syö huonosti, niin treenit eivät tehoa eikä ole muutenkaan pirteä.

Mentaaliharjoitukset ovat tärkeitä. Niiden avulla luodaan keskittymisrutiineja ja autetaan päätä pysymään kasassa kilpailun tuoksinassa.

– Kilpailun aikana ei voi miettiä mitään muuta, koska ajamme niin kovaa, Röyhkiö toteaa.

Ajoleirejä ennen kisoja

Röyhkiö on noussut nopeasti suomalaisen rallin nuorten parhaimmistoon.

Driver Academyn järjestämät ajoleirit ennen SM-rallin osakilpailuja ovat osa kilpailuun valmistautumista.

– Sen aikana ajokilometrejä tulee 100–150. Leirillä pyritään ajamaan samantyylisiä reittejä kuin kilpailussa. Reitti harjoitellaan ensin kartturin kanssa nuoteista. Sen jälkeen ajovalmentaja hyppää kyytiin, Röyhkiö kertoo.

Rallikauden avaavan pitkän ja vaativan Tunturirallin yhteydessä nuorille kuljettajille järjestettävä ajoleiri kestää pitempään ja kilometrejäkin kertyy enemmän. Tunturirallissa nuotitukseenkin on varattu neljä päivää, kun se tavallisesti tehdään yhden päivän aikana.

Kohti rallimaailman huippua

– SM3-luokka on kova ja tasainen. Siinä ajaa myös muutamia Suomen mestareita. Luokasta on noussut ajajia maailmalle asti, Röyhkiö kertoo.

Parhaimmillaan SM3-luokan kilpailuun osallistuu reilut parikymmentä ajajaa. Röyhkiön tämän kauden paras sijoitus on Kouvolan SM-rallista, jossa hän oli kolmas.

– Kisa meni tosi hyvin ja ehkä vähän yli odotustenkin.

Pohjanmaan SM-rallissa Seinäjoella kesäkuun puolivälissä mies oli kahdeksas.

– Vaikka sijoitus ei ollutkaan niin hyvä, niin siellä tuli hyviä pätkäaikoja ja puhdas kilpailu.

Seuraavaksi Sastamalassa

SM-sarjan osakilpailuja on vielä kaksi jäljellä. Tällä hetkellä Röyhkiö on kokonaistilanteessa

seitsemäntenä. Kuluvan kauden tavoitteet eli kokemuksen, kilometrien ja ajovauhdin kartuttaminen on saavutettu nousujohteisella kaudella hyvin.

– Seuraava kisa on Auto- glym-ralli Sastamalassa heinäkuun puolivälissä. Se on monelle valmistautumiskisa Jyväskylän MM-ralliin. Sinne tulee paljon kansainvälistä porukkaa.

– Ensi vuoden tavoitteeni on ajaa Jyväskylässä sekä voittaa Suomen mestaruus. Päätavoite on kilpailla rallin MM-sarjassa.

Ylöjärveläinen nuorimies kuuluu kahden muun rallikuljettajan lisäksi Driver Academyn valmennustiimiin.

Kesätöissä tehtaalla

Ralliuralla etenemiseen pitää kaikkien osa-alueiden olla kunnossa. Pään ja fysiikan tulee toimia. Nuoren ajajan pitää näyttää, että haluaa ja pystyy kehittymään.

Röyhkiöllä on Tulevaisuuden Tähti-palkinto SM3-luokasta, jossa pääsee näyttämään taitonsa suurelle yleisölle. Näkyvyyden kautta löytyy myös sponsoreita samalla kun budjetit kasvavat. Tero-isä toteaakin, että nyt satsataan täysillä Aleksin uraan.

Ennen maailmanvalloitusta Röyhkiö viettää kuitenkin tavallisen nuoren ihmisen elämää. Syksyllä alkaa kolmas vuosi lukiossa. Opiskelun, harjoittelun ja kilpailemisen lisäksi aikaa jää myös kavereille ja perheelle. Kesälläkään ahkera mies ei lepää laakereillaan vaan käy kesätöissä Parman tehtaalla.

HEI, LÖYSIT KIINNOSTAVAA SISÄLTÖÄ!

Kirjaudu sisään tai luo tunnukset ilmaiseksi.

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tägejä: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>