Liikuntaelämyksiä luonnossa

Luontomatkailu omaa lihasvoimaa käyttäen on alati kasvava trendi. Ylöjärveläislähtöinen Hiking Travel Hit tarjoaa järvellä ja maastossa viihtyville liikuntapalveluita ympäri vuoden. Lajeja löytyy sup-lautailusta jättisuksihiihtoon.
Hiking travel

Näsijärvi tarjoaa upeat puitteet vesillä liikkumiseen. Kuvassa Tuire Tyllilä (kuva: Sanna Hillberg)

Hit on perheyritys, joka tekee vähitellen sukupolvenvaihdosta, kun perustajien Liisa ja Pekka Tyllilän lapset Tuire ja Tapio Tyllilä ovat siirtymässä yrityksen ohjaksiin.

Hitin Kaupinojan rannassa sijaitsevasta keskuksesta on seesteiset näkymät Näsijärven selälle. Kesällä siitä on kätevä lähteä järvelle tai Kaupin metsäpoluille. Talvella rannasta pääsee vaikkapa retkiluistelemaan tai hiihtämään.

– Kesällä vuokraamme melontavälineitä, sup-lautoja, kanootteja, erilaisia kajakkeja ja fatbike-pyöriä. Vedämme melontakursseja ja tavallisesti kerran kesässä melontaohjaajakurssin, tuleva luontomatkailuyrittäjä Tuire Tyllillä kertoo.

Suurkanootilla melontaa

Hiking travel

Tulevaisuudessa Tuire Tyllilä luotsaa luonto- ja elämysmatkabisnestä. (kuva: Sanna Hillberg)

– Muroleessa järjestämme koskimelonnan alkeiskursseja. Tänä kesänä pidämme siellä ensimmäisen suurkanoottiseminaarin. Siihen on kutsuttu toimijoita, joilla on käyttöä suurkanootille.

Suurkanootti on Pekka Tyllillän 2000-luvun alussa lanseeraama kanootti, johon mahtuu kahdeksan melojaa.

– Järjestämme suurkanooteilla myös öisiä melontaretkiä Tapatoran saarelle. Sinne melominen kestää puolisen tuntia. Asiakkaat saavat kierrellä saarella sillä välin kun oppaat paistavat vaikkapa lättyjä, kertoo Hitin luonto-ohjaaja Tiina Luhtala.

Ohjelmaa ryhmille

Kesällä Hiking Travelia työllistävät muun muassa yritysten virkistyspäivät, polttariporukat ja ohjelmapalvelukeikat.

Ryhmäytymistä ja yhteishenkeä voidaan nostattaa suurkanoottia meloen, suppaillen, tai köysien varassa laskeutuen, ja näihin voidaan yhdistää erilaisia leikkimielisiä kisailuja. Ryhmät voivat siirtyä vaikkapa kaupungilla paikasta toiseen potkulautaillen.

Hiking travel

Hiking Travel vuokraa erilaisia liikuntavälineitä, muun muassa fatbike-pyöriä, kertoo Tiina Luhtala. (kuva: Sanna Hillberg)

Tämän kesän uutuus ja erityisesti polttariporukoiden suosikki on jättikokoinen, ilmaa täyteen puhallettu vesipallo, jonka sisällä yritetään juosta kuin hamsteripyörässä.

– Ohjaaja on rannassa ja pitää palloa köydellä kiinni niin, ettei se karkaa järvelle, tarkentaa Luhtala.

Pallossa juoksu vaatii tasapainoa ja suoritukset lasketaan useimmiten sekunneissa. Happea on tarjolla sen verran kuin palloon on puhallettu eli tarpeeksi.

Lapsille muumeja

Myös lapsille on tarjolla erilaisia luontoelämyksiä.

– Kesällä lapsille järjestetään merirosvoristeilyjä yhteistyössä Hopealinjan kanssa, kertoo Luhtala.

– Toukokuussa vedimme eskarilaisille ja ykkösluokkalaisille Muumi Luontopaja -nimistä metsäseikkailua yhteistyössä Muumimuseon ja Tampereen Taidekaaren kanssa.

– Muumit oli luontevaa yhdistää metsäelementtiin, koska muumit seikkailevat esimerkiksi yksinäisillä vuorilla. Esittelimme lapsille metsää paikkana, jonne on turvallista mennä. Käärmeetkin väistävät tömistelevää ryhmää, vaikka onkin hyvä tiedostaa, että niitä ei pidä lähestyä, Tuire Tyllillä täydentää.

Yhteistyö Taidekaaren kanssa jatkuu erilaisten lapsille suunnattujen seikkailujen merkeissä loppukesästä.

Kansainvälistä toimintaa

Hiking travel

Naika-koira ja luonto-ohjaaja Tiina Luhtala näyttävät suppailun mallia. (kuva: Sanna Hillberg)

Kansainväliset asiakkaat löytävät tiensä luontomatkailun pariin ja heitä riittää maailman eri kolkista. Esimerkiksi saksalaisia turisteja käy paljon ympäri vuoden. Hollantilaiset puolestaan ovat innokkaita retkiluistelijoita.

Aasialaisille asiakkaille jo pelkkä jäällä kävely on elämys. Talvella järjestetty revontuliretki oli upea kokemus kaikille osallistujille.

Päivittäin englantia

Ulkomaiset vaihto-opiskelijat ovat innostuneita yhdessä liikkumisesta. Suurkanoottiretket ja viiden hengen jättisuksilla hiihtäminen ovat toivottuja ja odotettuja kokemuksia. Turistit löytävät Hitin palvelut hostellien, Facebookin, TripAdvisorin ja VisitTampereen kautta.

– Käytämme päivittäin englantia ja sillä pärjää hyvin, Tyllilä ja Luhtala kertovat.

Tuire Tyllillä on vaatetusartesaani, jolle koulutus luonto-oppaaksi on tullut geeniperimän mukana. Jo pienenä hän tienasi karkkirahat perheyrityksen parissa.

Tyllilälle on tärkeää tehdä töitä oman perheen kanssa. Hän arvostaa perheen ulkopuolisia osaavia työntekijöitä. Tyllilä toteaa, että pienyrittäjän arki ei ole aina helppoa ja työpäivät välillä venyvät, mutta työstä saa niin paljon nautintoa, että kotimatka sujuu hymyillen.

 

 

 

HEI, LÖYSIT KIINNOSTAVAA SISÄLTÖÄ!

Kirjaudu sisään tai luo tunnukset ilmaiseksi.

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tägejä: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>