Pinsiön taimistossa on Pirkanmaan laajin kasvivalikoima koko kesän

Hyvällä suunnittelulla toimiva puutarha

Puutarha tai vaikka pelkkä kukkapenkki kannattaa suunnitella etukäteen, jotta se olisi ilo silmälle ja kestäisi hyvin läpi kesän. Jos omat tiedot ja taidot eivät riitä, kannattaa suunnitteluapua kysyä ammattilaiselta. Pinsiön taimistosta löydät Pirkanmaan laajimmat taimivalikoimat ja osaavan henkilökunnan.

Taimiston perennavalikoimat ovat runsaat. Valikoimasta löytyy lähemmäs 300 eri vaihtoehtoa.

Puutarhamyymälöissä eletään vuoden kiireisintä aikaa, sillä sesonki on juuri nyt kuumimmillaan. Etenkin kesäkukkia, pensaita ja perennoja istutetaan nyt kovaan tahtiin.

Myös Pinsiön taimistossa käy hulina. Kauppias Sami Pihkoluoman mukaan yleinen ajatus on se, että taimet tulisi olla istutettuna jo ennen juhannusta, sillä sen jälkeen useat myymälät myyvät jo viimeisiä kesäkukkiaan. Pinsiön taimistolle uutta valikoimaa tulee kuitenkin jatkuvasti – tuoreita kesäkukkia ja perennoja on siis saatavilla koko kesän ajan.

– Vahvuutemme taimistona on se, että pystymme vastaamaan asiakkaittemme tarpeisiin nopeasti, sillä iso osa kasveistamme kasvaa viljelyksillämme kilometrin säteellä myymälästämme, Pihkoluoma sanoo.

 

Nyt Pinsiössä valmistuu esimerkiksi uusi sato pensaita, joita tuodaan myymälään jo heti heinäkuussa. Valikoimassa on niin perinteisiä mutta myös harvinaisempia lajikkeita. Myymälän valikoiman laajuudesta kertoo sekin, että esimerkiksi lehtipuita ja kukkivia puita on liki sataa eri vaihtoehtoa.

Pihkoluoman mukaan taimiston valikoima on poikkeuksellisen monipuolinen myös havujen suhteen, sillä joukossa on sellaisia harvinaisuuksia, joita ei löydy muualta Suomesta.

– Valikoimassamme on kotimaisia erikoisuuksia, joita on vain muutamia kymmeniä koko maailmassa.

Kauppiaan mukaan erikois- ja uutuuslajikkeiden runsaasta valikoimasta on kiittäminen myös taimiston työntekijöitä, jotka ovat aidosti hurahtaneita puutarha-alaan.

– Meillä työskentelee oikeita puutarhahörhöjä, joilla on kaikilla oman vahvuusalueensa. Yksi on kauhean kiinnostunut clematiksista, toinen on hirmu paneutunut ruusuihin. Työntekijöidemme asiantuntemus on ehdoton vahvuutemme ja sitä kautta saamme taimistoomme myös kaikki uutuuslajikkeet.

Taimiston pensaista suurin osa tulee kilometrin päässä sijaitsevilta viljelyksiltä.

 

Pinsiön taimistossa koulutetut puutarha-alan ammattilaiset vastaavat paitsi kasvien hoidosta myös asiakaspalvelusta. Pihkoluoman mukaan yhä useammin asiakkaan tahtovatkin suunnitteluavukseen ammattilaisen, oli kyseessä sitten oikeiden kasvien valitseminen tai kokonaisen puutarhan suunnittelu.

– Meillä on taimistollamme aina puutarhuri tai hortomi asiakkaiden käytettävissä. Pieniä suunnitelmia voidaan tehdä vaikka ruutupaperille tai tavallisemmin piirtämällä maahan kukkapenkin mallinen ruutu, johon tarvittavat kasvit ”istutetaan” oikeille etäisyyksille toisistaan.  Usein asiakas ottaa tästä hahmotelmasta kuvan, jotta istuttaminen onnistuu myöhemmin kotona, Pihkoluoma luonnehtii.

Myös vaativampiin istutuksiin on apua tarjolla ajanvarauksella. Hortonomin maksulliseen konsultaatioon voi ottaa mukaan vaikkapa pohjapiirustukset tai valokuvia, jotka antavat lisätietoa suunniteltavasta kohteesta.

– Konsultoinnin avulla asiakkaat saavat juuri ne oikeat vinkit, jotta heillä olisi mahdollisimman hyvät edellytykset onnistua.

Taimiston etuosassa sijaitseva 7 000 neliön puistoalue antaa vinkkejä erilaisiin istutuksiin.

Vinkkejä istuttamiseen saa myös Pinsiön taimiston puistosta, joka on valtava 7 000 neliön puistoalue taimiston etuosassa. Sinne Pihkoluoma on työntekijöineen istuttanut suuren määrän kasveja erilaisiin istutuksiin, jotta asiakkaiden olisi helppo nähdä, miltä kasvit näyttävät lopullisessa paikassaan.

– Kaikki puistossa olevat kasvit, kivet ja kuorikkeet kuuluvat valikoimaamme. Usein kasveista on olemassa vielä eri kokojakin, Pihkoluoma sanoo.

Tällä hän tarkoittaa taimiston omaa erikoisuutta, jumbotaimia, jotka ovat paljon suurempia kuin perinteiset taimet. Jumbotaimi on erinomainen apu esimerkiksi silloin, kun pihalle halutaan nopea näköeste.

– Jumbotaimi on parhaimmillaan miehen mittainen. Perinteisen taimen kestää kasvaa sen pituiseksi useita vuosia.

Maalaiskahvila Viljamin Vintissä voi poiketa kahvilla ostosten välissä tai muuten vain. Kahvilassa on tekemistä myös lapsille.

Lähikahvilasta lähiruokaa

Koska Pinsiön taimisto tuottaa ison osan myymistään taimista kilometrin säteellä myymälästään lähituotantona, on ajatusmallia pitänyt laajentaa muuallekin. Siksipä taimiston oma maalaiskahvila Viljamin Vintti myykin lähituottajien tuotteita kahvista savitöihin.

Astuessaan sisään 1930-luvulla rakennetun navetan päädystä,  huomaa ajattelevansa itsekseen, että voiko tällainen paikka oikeasti olla täällä Pinsiössä.

Kyllä voi.

Viihtyisä maalaiskahvila pikku terasseineen ja nurkkaus täynnä käsitöitä ja muita tuotteita, jotka on tuotettu lähialueilla. Tätä Pinsiön taimiston kauppias Sami Pihkoluoma hakikin, kun kaavaili kahvilan perustamista taimistomyymälänsä pihapiiriin.

– Meillä taimiston kasveista valtaosa on kasvatettu kilometrin säteellä myymälästä, joten lähi-ajattelua oli syytä laajentaa kahvilatoimintaankin, Pihkoluoma sanoo.

 

Viljamin Vintissä ajatuksena on ollut, että kahvilassa voi poiketa puutarhaostosten yhteydessä tai ihan muuten vain. Etenkin luomusta ja lähiruoasta innostuneille kahvila tarjoaa hyvät puitteet nautiskelulle.

– Kahvimme on Ylöjärveltä, jäätelö Tampereelta, yrtit tuosta omasta pihasta… Pihkoluoma luettelee.

Myös kaikki kahvilan syötävät ovat tuoreita ja itse leivottuja. Mainitsemisen arvoinen asia ovat vohvelit, joita saa niin suolaisena kuin makeana. Ja smoothiet, niillä kuulemma lähtee pikkunälkä.

Puutarhaympäristössä kun ollaan, voi kahvilasta ostaa tietenkin myös hienostuneita asusteita puutarhan hoitoon: ruusukuosisia kumisaappaita, essuja, hattuja.

Muihin myytäviin tavaroihin kuuluvat esimerkiksi kiulut ja savityöt. Tarjolla on myös Frantsilan kosmettiikkaa, suklaata ja teetä. Näistä kaikki on tuotettu lähikunnissa.

– Täällä laadukkuutta ja kotimaisuutta arvostetaan, Pihkoluoma totetaa.

Pinsiön taimisto ja maalaiskahvila Viljamin Vintti palvelevat arkisin klo 9–18, la 10–16 ja su 12–16 osoitteessa Pentinmaantie 25, 39150 Pinsiö.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?