Olen ylöjärveläis-kangasalalais-ikaalislais-lempääläläinen

Juttelimme kerran Torbjörn Nikusin kanssa Ylöjärven vanhoista taloista, kun muistin yhtäkkiä, että vaarini vaari oli työskennellyt Mikkolassa.

Seuraavana päivänä sain postia sukututkija Nikusilta. Hän lähetti minulle tietoa tästä isoisoisoisästäni. Ja kohta sain häneltä vielä toisenkin meilin: Torbjörn oli selvittänyt kirkonkirjoista sukujuuriani 1750-luvulle saakka.
Ja näin epäilykseni saivat vahvistuksen: geeniperimäni isäni puolelta on varsin ”eksoottinen” Kaikki vaarini vaarin esivanhemmat ovat kotoisin Ylöjärveltä. Lakialasta, Mutalasta, Pengonpohjasta ja Kohmalasta. Erikoisin lisä tähän kavalkadiin on vaarinvaarin morsian kaukaa Vesilahdelta.

Vesilahdelta! Kerroin heti kotiin päästyäni miehelleni, että saatoimme olla keskenämme sukua. Myös mieheni sukuhaaroista yksi on nimittäin Vesilahdelta.
Olen oppinut Kangasalla, äitini sukujuurilla asuessani, että lähes kaikki paikalliset maalla-asujat ovat sukua keskenään.
Aina kun kuulen jostakusta minulle tuntemattomasta, mutta lähellä asuvasta ihmisestä, kysyn ensimmäiseksi sukututkimukseen hurahtaneelta äitini siskolta, olemmeko kenties sukua. Ja lähes sataprosenttisella varmuudella vastaus on aina sama: Itse asiassa olette kolmansia tai neljänsiä serkkuja. Tai: Kyllä. Sen ja sen mummu oli vaarin pikkuserkku.

Torbjörnin ja tätini tietolähteistä ja vähän muualtakin olen saanut tietää seuraavaa: olen todella käsittämättömän pirkanmaalainen. Vai mitä sanotte tästä koktailista? Äidinäitini suku on pitkälti Ikaalisista ja äidinisäni Kangasalta ja Lempäälästä. Ja isänpuoleisista juuristani luitte jo.
Mutta eipä unohdeta isänäitiä. Muistelen hänen olleen jopa Virroilta asti.
Siispä tässä geenieni lähteet (esiintyvyysjärjestyksessä): Ylöjärvi ja Kangasala, Ikaalinen, Virrat, Lempäälä ja Vesilahti.

Olisi kiva tietää, olenko jotenkin poikkeava tässä heterogeenisyydessäni. Vai onko meitä muitakin?
Tätä mietiskellessäni sain uutta tietoa tädiltäni. Suvussani on ruotsalaisverta! Mikä ihmetyksen aihe. Joku taalainmaalainen, 1760-luvulla syntynyt sotilas oli eksynyt taannoin kosiomatkalle Lempäälään. Isomummuni vaarin vaari, muistaakseni.
Sukuni on sittenkin kosmopoliitti.

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tägejä: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?