Ei mikään helppo bisnes

Suomalaisten vilkkain kesälomakausi on täydessä vauhdissa. Lomasesonki näkyy myös matkailu- ja ravintola-alalla. Iso osa alan yritysten vuoden tuloksesta tehdään nyt. Monet ylöjärveläisetkin matkailu- ja ravintola-alan yrittäjät toivovat, että kassakone kilahtelee nyt taajaan.

Kansalaisten ostovoiman koheneminen ja matkailijamäärien odotettavissa oleva kasvu lisäävät matkailu- ja ravintola-alan yritysten liikevaihtoa. Työmarkkinajärjestö Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa muistutti kuitenkin tiistaina, että alan yritysten ongelmana heikko kannattavuus. Viime vuosina alan yritykset ovat tehneet voittoa keskimäärin vain 1–3 prosenttiyksikköä liikevaihdosta.

Valoa on kuitenkin tunnelin päässä sillä alan yritysten liikevaihdon ennustetaan kasvavan tämän vuoden toisella puoliskolla 5,6 prosenttia. Hyvää kehitystä edesauttaa ulkomaalaisten matkailijoiden määrän kasvaminen.

Matkailu- ja ravintola-ala ei ole Suomessa kuitenkaan kovin helppo bisnes. Täällä alan yritysten kannattavuus on EU-maiden toiseksi heikointa. Tähän vaikuttavat kireä verotus, korkeat henkilöstökustannukset ja jatkuvasti kasvava sääntely. Alkoholin anniskelun verotus on Suomessa EU-maiden kireintä.

Jotta tämä kasvava palveluala voisi nykyistä paremmin ja työllistäisi yhä enemmän ihmisiä, kannattaisi poliitikkojen kenties kuunnella alan toiveita. Esimerkiksi alkoholin anniskelun verotuksen alentaminen varmasti hyödyttäisi alan yrityksiä.

Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa muistutti myös, että koulujen kesälomien siirtäminen kahdella viikolla toisi matkailualalle noin 220 miljoonan euron lisätulot.

Joka tapauksessa on ollut hienoa nähdä, että matkailu- ja ravintola-alan yrityksiä on tullut viime aikoina lisää myös Ylöjärvelle. Suuntaus on suotuisa, jotta puutarhakaupungin väki ja turistit eivät suurissa määrin karkaa nauttimaan lomahetkistä Tampereelle.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.