Joona on matkalla mestariksi

Vaikka Joona Reiman on vasta 13-vuotias telinevoimistelijanalku, on hän silti onnistunut kahmimaan jo useita arvomitaleja. Tällä hetkellä pojan kesäloman pääpaino on treenaamisessa ja katse tiukasti tulevaisuudessa.

Reiman on selvinnyt kohtalaisen hyvin ilman loukkaantumisia. – Muutamia kolhuja ja murtumia on tullut. Olen kyllä nähnyt, kun treenikaverilla menee käsi poikki, eli tavallaan olen selvinnyt vähällä.

Ikurin liikuntakeskuksen voimistelusalissa on täysi tohina päällä, vaikka on kesäloma ja kello on juuri lyönyt yhdeksän aamulla. Parikymmentä Tampereen sisulaispoikaa ahertaa ensin kuntopiirin parissa, jonka jälkeen venytellään ja tehdään erilaisia voimaliikkeitä.  Sitten telineille.

Tässä välissä haastateltavaksi rientää metsäkyläläinen Joona Reiman, joka voitti taannoin kultaa osallistuessaan ensimmäistä kertaa telinevoimistelun alle 18-vuotiaiden SM-kisoihin.  Kultamitalin hän nappasi nojapuilta, pronssia tuli renkailta ja rekiltä. Lisäksi Reiman saavutti 6-ottelun pronssit sekä joukkuekullan.

Ei huonosti 13-vuotiaalta, joka harrasti vielä muutama vuosi sitten useampaakin eri urheilulajia.

– Tuli pelattua myös sählyä ja jalkapalloa, mutta jotenkin tajusin, että tää on mun juttu, hän toteaa.

Kuudet treenit viikossa

Pojan isän Rami Reimanin mukaan Joona on ollut pienestä pitäen liikunnallinen. Poikkeuksellisen hyvästä kehonhallinnasta kertoo se, että poika oppi ajamaan ilman apupyöriä jo kolmevuotiaana.

Temppukoulun hän aloitti jo pienenä, mistä syttyi palo myös telinevoimisteluun.

Nyt ilman apupyöriä ajaminen tuntuu pikku jutulta verrattuna siihen, mitä Reiman tekee telineillä: voltteja, kierteitä ja lukuisia ja taas lukuisia muunlaisia liikkeitä, joita tavallinen ihminen ei voi edes ymmärtää.

– Välillä näitä poikia seuratessa ihmettelee, miten ihmiseltä voi edes löytyä tuollaisia lihaksia kehon eri osista, Joonan isä naurahtaa.

On taitojen eteen töitäkin tehty. Nyt kesälomalla Reiman kumppaneineen harjoittelee kuusi kertaa viikossa useita tunteja kerrallaan, minkä lisäksi kilpailuja on vielä useampana perättäisenä viikonloppuna.

Miten 13-vuotias jaksaa näin kurinalaista harjoittelua?

– Olen tottunut. Se tulee jo rutiinina, että treenit on joka päivä ja niistä ei voi luistaa, Reiman vastaa.

Kovaa mutta kivaa

Tampereen Sisun miesten telinevoimistelun valmennuspäällikkö Riku Koivunen sanoo, että alle 18-vuotiaiden poikien ryhmässä harjoittelu on kovaa mutta kivaa. Voimistelijoilta vaaditaan paljon, mutta samalla he saavat valmentajilta tarvitsemansa ammattitaidon, tuen ja kannustuksen.

Ei ole siis sattumaa, että Sisu on yksi Suomen menestyneimpiä seuroja telinevoimistelussa.

Myös Rami Reiman on tyytyväinen poikansa harrastuspuitteisiin ja kehuu Sisua seurana.

– Täytyy sanoa, että jos kaikissa muissakin urheiluseuroissa pääsisi treenaamaan yhtä hyvissä puitteissa kuin täällä, niin meiltä Suomesta tulisi paljon enemmän huippu-urheilijoita.

Tavoitteena huippu

Valmennuspäällikkö Koivusen mukaan telinevoimistelussa nuoret ikäluokat ovat yhä parempia. Odotukset ovat siis korkealla nuorten sisulaisten, etenkin Reimanin suhteen.

Hänet on jo valittu Voimisteluliiton järjestämälle Matkalla mestariksi -leirille, jonne kutsutaan eri voimistelulajien 14–16-vuotiaita huippuvoimistelijoita. Leirin pääpaino on tukea urheilijoita huipulle pääsemisessä.

Myös Reiman on sitä mieltä, että huippu on se, jonne on päästävä.

– Kyllä mä haluaisin olla huippu-urheilija ja päästä vielä olympialaisiin, hän sanoo ja huomauttaa samalla, että Suomi olisi hieno nostaa vielä jonain päivänä telinevoimistelun kärkimaiden joukkoon.

Tätä ennen on kuitenkin harjoiteltava ja pidettävä treenimotivaatio korkealla.

– Ja pysyttävä terveenä, Rami Reiman lisää.