Reilun 600 haudan määräaikainen hallintaoikeus päättyy – seurakunta selvittelee hallinta-ajan jatkamista

Suurin osa Ylöjärven seurakunnan hautausmaiden haudoista on luovutettu omaisten hallintaan määräajaksi, joko 20, 25, 30 tai 50 vuodeksi. Määräajan päättyessä omaisten oikeus haudan käyttöön päättyy, ellei hallinta-aikaa jatketa.

Tuulikki Karhun mukaan suurin osa 4 500 kesäkukasta on nyt istutettu niille haudoille, joille omaiset ovat tilanneet kesähoidon.

Tänä vuonna Ylöjärven ja Viljakkalan hautausmailla uusitaan hallintaoikeuksia niillä haudoilla, jolla määräaikainen hallintaoikeus on päättynyt. Tämä tarkoittaa reilua 600 hautaa, joille seurakunta on nyt pystyttänyt pienen kyltin hallintaoikeuden päättymisestä.

Kurun hautausmailla hallinta-aikoja tarkastellaan vuoden 2019 aikana.

Hallintaoikeuden seuranta perustuu Kirkkohallituksen ohjeistukseen, jossa se kehottaa seurakuntia tarkkailemaan hallinta-aikoja.

– Tällä tavalla varmistetaan, että ihmisillä on jatkossakin mahdollisuus tulla haudatuksi lähihautausmaalleen. Näin voimme välttyä myös hautausmaan kalliilta laajennukselta, sillä prosessin aikana hautoja palautuu aina muutamia takaisin seurakunnan käyttöön, Ylöjärven seurakunnan seurakuntapuutarhuri Tuulikki
Karhu selittää.

Hallinta-aikaa voi jatkaa

Hallintaoikeuden jatkamista tiedustellaan haudoille pystytetyillä kylteillä, sillä seurakunnalla ei ole tiedossa kuin pieni osa hautojen haltijoista.

Näin ollen kyltit ja muu tiedotus ovat ainoat keinot tavoittaa haudoista vastaavat ihmiset. Seurakunta lähettää myös kirjeen kaikille niille hautojen haltijoille, joista on olemassa yhteystiedot.

Mitä sitten pitää tehdä, jos huomaa omaisensa haudalla kyltin, jossa hallintaoikeuden päättymisestä kerrotaan?

Karhun mukaan syytä paniikkiin ei ole, vaan asiasta voi olla yhteyksissä seurakuntaan.

Tällaisia kylttejä on pystytetty niille haudoille, joilla tiedustellaan hallintaoikeuden jatkamista

Hallinta-aikaa voi jatkaa enintään 30 vuodella ja se on maksullista. Asiasta kannattaa neuvotella myös suvun kesken ennen päätöksen tekemistä.

– Hautauksen yhteydessä  seurakunta jatkaa hallinta-aikaa automaattisesti.

Luopuakin voi

Haudan hallintaoikeudesta  voi myös luopua, jolloin hauta palautuu takaisin seurakunnalle.

Karhu pitää haudasta luopumista luonnollisena silloin kun haudattuihin ei ole enää olemassa voimakasta tunnesidettä tai hautapaikalle ei ole käyttötarvetta.

– Kun hauta palautuu seurakunnalle, poistetaan muistomerkki puolen vuoden kuluttua luovuttamisesta. Omaiset voivat myös itse poistaa muistomerkin. Tämän jälkeen hauta voidaan luovuttaa uudelleen käyttöön.

Karhu sanoo olevansa jo nyt iloinen siitä, miten hyvin hallintaoikeusasioihin on ylöjärveläisten keskuudessa suhtauduttu. Hänen mukaansa prosessi käydään jatkossa läpi vuosittain, jolloin menettelystä tulee tuttu.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?