Kirkkopuisto sai Siikliä

Sisällissodan aikaan ruoasta oli pulaa, ja puistoihin istutettiin muun muassa perunaa. Ylöjärven kirkkopuisto sai omat Siiklinsä ja Colombansa viime viikolla. Nyt jännitetään, saadaanko niistä syksyllä soppaa, vai iskeekö jollekulle nälkä sitä ennen.
perunanistutus, Tuija Haavisto, peruna, kirkkopuisto, kuva: Iiria Lehtinen

Tuija Haavisto halusi istutuksiin mukaan sen muistoksi, että hänen pappansa näki vankileirillä nälkää sata vuotta sitten.

Ylöjärven kirkkopuistossa kasvaa nyt muutamassa punaiseksi maalatussa kohopenkissä Siikliä, Timoa ja Colombaa.

Ylöjärven vasemmistoliiton kunnallisjärjestö halusi muistaa istutuspuuhillaan sisällissodassa menehtyneitä.

Sata vuotta sitten osalla kansalaisista oli niin nälkä, että vuokra- ja lainamaille sekä yleisiin puistoihin perustettiin Suomessa keittiöpuutarhoja ja esimerkiksi nauris-, peruna- ja punajuuriviljelmiä.

Pioneeriohjaaja Tuija Haavisto tuli mukaan Vihreällä viikolla järjestettyihin talkoisiin juuri aatteen ja historian vuoksi.

– Pappani oli Tammisaaressa punavankina ja näki nälkää. Paljon hän ei muuta niistä ajoista kertonut. Olen itsekin lähtöisin työläiskodista.

– Minulla oli sydämessä sellainen syke, että halusin olla jollain lailla mukana tässä asiassa.

Keittoa tai sitten ei

perunanistutus, Rauno Kesseli, peruna, kirkkopuisto, kuva: Iiria Lehtinen

Valtuutettu Rauno Kesseli asetti vakoon perunaa noin 15 sentin välein.

Istutusidean äiti, vasemmistoliiton kaupunginvaltuutettu Anna Jukantupa sai Ylöjärven kaupungilta luvan istuttaa perunaa Ylöjärven kirkon viereiseen kirkkopuistoon. Kaupunki myös kustansi ainekset ja istutusastiat.

Istuttajat aikovat hoitaa perunoitaan esimerkiksi kitkemällä niiden ympäriltä rikkaruohoja.

Perunat istutettiin maahan 6. kesäkuuta eli perinteisenä perunanistutuspäivänä. Pois perunat nostetaan todennäköisesti syyskuun puolenvälin paikkeilla.

Perunasta saatetaan tehdä yhdessä keittoa, mutta jos perunat ovat hävinneet ennen virallista nostopäivää, se ei ole katastrofi.

– Jos joku nostaa perunat sitä aiemmin, ne menevät varmaankin tarpeeseen.

perunanistutus, peruna, kirkkopuisto, kuva: Iiria Lehtinen

Perunoiden lomaan iskettiin kylttejä, joissa oli vanhoja kuvia. Tässä kyltissä on kuva Helsingin Esplanadin lanttuistutuksista sata vuotta sitten.

 

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?