Taulukko ei riitä perusteluksi koulun hyvinvoinnille

Sivistysjohtaja Matti Hursti arvioi viime viikolla taulukon avulla, että Ylöjärvi panostaa naapureita reilummin perusopetukseen. Samalla Ylen kouluvertailukone sai tukkapöllyä.
Ylen koneesta selvisi, että Ylöjärvellä oppimateriaaliin käytettiin vain 140 euroa per oppilas ja A2-kielen opetusryhmän perustaminen vaatii kuusi kielen oppimisesta innostunutta kolmasluokkalaista. Lähes kaikissa muissa kunnissa luvut ovat yli 200 euroa per oppilas ja kielten opiskelua monipuolistavaan ryhmään riittää 12 oppilasta.
Artikkelissa oli myös taulukko, jonka piti osoittaa, että vain Tampere satsaa perusopetukseen enemmän kuin Ylöjärvi. Taulukko kertoo kuitenkin epämääräisellä tarkkuudella menneisyydestä eli vuoden 2016 tilanteesta.
Taulukon rivisumma Yhteensä-sarakkeessa on pielessä. Lisäksi taulukkoon kirjattu oppilasmäärä on epämääräinen käsite. Ylöjärven arkistosta löytyy ainakin viisi eri arvoa vuoden 2016 peruskoulujen oppilasmäärälle: suurin on 4 383 ja pienin
4 225, eli välys on 178 oppilasta. Koska vertailuissa jaetaan kokonaiskulu oppilasmäärällä, tällä on ratkaiseva vaikutus tulokseen: mitä pienempi on jakaja, sitä suurempi on tulos eli kuluerä per oppilas. Oppilasmäärien suuri kirjo heikentää tämänkin taulukon luotettavuutta.
Valtuutetuille on esitetty tilastoja, joiden perusteella Ylöjärven päiväkodeilla ja peruskouluilla näyttäisi menevän erinomaisesti. Uusi, viime syksynä aloittanut sivistyslautakunta on pyrkinyt tarkentamaan tilannetta. Päiväkoteihin ja kouluihin on tehty useita vierailuja ja henkilöstön kanssa on pidetty kaksi iltakoulua. Henkilöstöresurssi ja perusopetuksen kehno oppimateriaalitilanne nousivat keskiöön, kun keskustelimme toiminnan kehittämisestä.
Varhaiskasvatus ja perusopetus ovat kokeneet kovia Ylöjärven loistavina talousvuosina. Viime vuonnakin ne osallistuivat ylijäämän kasvattamiseen, sillä sivistysosaston määrärahoja jäi käyttämättä peräti 1,8 miljoonaa euroa.
Nyt on suunnattava katse ensi elokuussa alkavaan lukuvuoteen 2018–2019. Perusopetuksessa alkaa kolmas vuosi uuden opetussuunnitelman viitoittamalla tiellä. Oppikirjatilanne on kestämätön. Esimerkiksi yläkoulun suurin ikäluokka menee kahdeksannelle luokalle. Heitä ei ilahduta, että muutaman vuoden päästä meillä on nokkelia sähköisiä materiaaleja ja muuta uutta kivaa. He tarvitsevat pikaisesti ensi syksynä alkavan kahdeksannen luokan oppimateriaalin. Sama onneton tilanne on myös muilla luokilla: oppimateriaaleissa on puutteita.
Peruspalveluiden valtionosuuden laskeminen on monimutkainen prosessi. Ensin lasketaan kunkin ikäryhmän aiheuttamat kulut yhteen. Ylöjärven laskennallinen tulos vuonna 2018 oli 118 miljoonaa euroa, josta erilaisilla leikkauksilla ja säädöillä vuoltiin lopulliseksi valtionosuusennusteeksi 40,2 miljoonaa euroa. Lopputulos on siis kolmasosa alkuperäisestä laskennallisesta luvusta.
Valtionosuuslaskurista selviää, että alle 15-vuotiaat ovat tuottaneet yli puolet (58 %) Ylöjärven valtionosuuden laskennallisesta peruspotista. – Tiedetään, tiedetään! Valtionosuus ei ole korvamerkittyä tuloa. Toisaalta tuota valtionosuuttakaan ei tulisi, jos niitä korvia ei olisi.
Huhtikuussa saimme tietää 422 000 euron valtionosuuslisäpotista kuluvalle vuodelle, josta 58 % on noin 250 000 euroa. Hallitus ja valtuusto voisivat päättää tuon lisäsumman osoittamisesta sivistystoimelle. Sivistysosasto ja lautakunta yhdessä päiväkotien ja koulujen kanssa päättäisivät sitten elo-syyskuussa, miten lisäraha käytetään.
Tuo 250 000 euroa on likimain sama kuin mitä tilinpäätöksen 2017 mukaan säästyi viime vuonna perusopetuksen rahoista. Lisäpontta ehdotukselle antaa varhaiskasvatuksen miljoonasäästö.
Ikäihmisetkin tarvitsisivat osuutensa. Laskurin mukaan yli 65-vuotiaat kartuttavat laskennallista pottia 22 %:lla, eli näin arvioiden he ovat ”tuottaneet” alkuvuonna ilmi tullutta ylimääräistä valtionosuutta noin 93 000 euroa.
Kesällä moni ylöjärveläinen toivoisi tuettua ulkoilua. Pitää käynnistää ”Mummot, paapat ja kaikki apua tarvitsevat kesäpihalle” -hanke. Palkataan vastuulliset yrittäjät, ammattitaitoiset vetäjät hoitamaan ulkoilutuspalvelua.
Eläköön kesä!

Jussi Kytömäki
kaupunginvaltuutettu (vihr.), sivistyslautakunnan varapuheenjohtaja, tarkastuslautakunnan jäsen

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
Tutustu 5 viikkoa vain 1,90 €.