Kesälomafiilistä kanootista

Kiireisen kevään jälkeen voi olla vaikea rauhoittua lomanviettoon. Mieli asettuu loma-asentoon kuin itsestään, kun tekee jotain rauhallista, mutta keskittymistä vaativaa – kokeilepa aloittaa loma melontaretkellä!

Kaikkein turvallisin tapa tutustua lajiin on kaksikko- tai isokanootti, jossa ei tarvitse olla yksin. Kiva tietysti, jos edes joku porukasta on kokeillut lajia ennenkin.

Kun ihminen lipuu äänettömästi veden pintaa pitkin, muut kulkijat hyväksyvät hänet osaksi luontoa. Vesilinnut uivat lähelle tarkistamaan, kuka olet, saatat yllättää juomassa olevan hirven tai hylkeen kalaretkellään. Moni sanookin, että melonnassa parasta on luonto.
– Meloen pääsee luontoon hiljaa, helposti ja nautiskellen. Jos en harrastaisi melontaa, en olisi nähnyt joutsenta tosi läheltä, hylkeitä merellä tai majavanpesiä ja sopuleita joella, melontaharrastaja Pia Niska toteaa.
Luontokohtaaminen voi olla hätkähdyttäväkin.
– Kerran olin liukumassa jokea alas kanootilla, kun yhtäkkiä näin hirven juomassa joesta. Tuli kiire pysäyttää vene – kanootin tasolta katsoen joen törmällä seisova hirvi on järkyttävän korkea ja aika pelottavakin, melontaoppaanakin toimiva Liisa Tyllilä kertoo.

Vain uimataitoisille

Melonta on mukava laji myös siinä mielessä, että sen aloittaminen on helppoa. Pienellä alkuopastuksella lähes kuka tahansa uimataitoinen ihminen voi lähteä päiväretkelle tyynellä järvellä tai rauhallisesti virtaavalla joella. Mukaan kannattaa toki pyytää joku, jolla on hiukan kokemusta lajista.
– Jos vesi on lämmintä ja meloo sen verran lähellä rantaa, että varmasti jaksaa tarvittaessa uida sinne, riskit ovat pienet. Selältä rantaan käyvä tuuli on siitä hyvä, että kanootti tai kajakki ei vahingossa ajaudu liian kauas rannasta. Toisaalta se voi myös painaa veneen päälle siinä vaiheessa, kun on pudonnut aluksesta ja yrittää päästä rantaan, melontakouluttajiakin kouluttanut Pekka Tyllilä varoittaa.
Alkukesästä lajin kokeneemmat harrastajat löytyvät usein Pirkanmaan joilta. Moni pieni joki sopii täydellisesti kanoottiretken kohteeksi juhannukseen asti, mutta jos kesä on kuiva, loppukesästä uomassa ei välttämättä virtaa vettä enää nimeksikään.
– Melko pienikin joki voi olla vaativa, jos siinä on koskia. Helposti aliarvioimme virtaavan veden voimaa, Liisa Tyllilä toteaa.

Kapeaan pikkualukseen ja sieltä pois pääsee parhaiten matalassa rantavedessä, jossa kajakin voi sujauttaa jalkojen väliin ja istua suoraan alas tai nousta ylös. Heli Jaakola näyttää, että nousu sujuu, vaikka olisi tukevasti raskaana.

Laskeudu laivaan!

Kun tärkeimmät turvaohjeet ovat mielessä ja melontaliivi puettu päälle, on aika nousta eli laskeutua alukseen. Alle voi valita avoimen inkkarikanootin tai kajakin, jonne sujahdetaan melojan kokoisesta reiästä sisään. Kaupinojalla, jossa Tyllilöiden Hiking Travel Hit Ky vuokraa kanootteja ja kajakkeja Bikini-baarilla, on kanoottiin ja kajakkiin menoa helpottavia erityislaitureita, joten kenenkään ei tarvitse pelätä kaatuvansa ennen kuin ehtii meloa metriäkään.
– Yhdeksän kymmenestä kaatumisesta tapahtuu, kun menee kanoottiin tai tulee sieltä pois. Meloessa kaatuminen johtuu yleensä siitä, että käyttää liikaa voimaa. Jos kanootissa istuu hiljaa paikallaan ja rennosti, pysyy kyllä pystyssä isossakin aallokossa, Pekka Tyllilä vakuuttaa.
Bikini-baarilta kanootin tai kajakin vuokraava joutuu ensin melomaan kierroksen lähellä rantaa, henkilökunnan silmien alla. Kun on osoittanut, että osaa ohjata alustaan, saa luvan lähteä seikkailemaan Näsijärven rantamaisemiin.
Aurinkoisena kesäpäivänä Kaupinojan tuntumassa kuhisee kanootteja ja kajakkeja, mutta hiukan kauemmas melottuaan saa nauttia järviluonnon rauhasta.

Meloen pääsee luonnon rauhaan.

Kurssilta varmuutta

Jos ensimmäinen melontakokeilu sytyttää kipinän harrastaa lajia enemmänkin, kannattaa hakeutua melontakursseja järjestävän yrityksen tai melontaseuran alkeiskurssille. Kurssilla oppii oikean tekniikan, ja jäsenet saavat käyttää seuran veneitä maksutta. Näin pääsee kokeilemaan ja vertailemaan monenlaisia aluksia. Oma kanootti tai kajakki kannattaa hankkia vasta, kun taidot vähän karttuvat ja tietää, millaisen veneen haluaa.
Koska seurojen kursseilla on tapana täyttyä nopeasti, myös yritykset järjestävät melontakursseja.
– Meillä on Kaupinojalla tunteja aina keskiviikkoisin. Kajakkimelonnan alkeet ja jatko sekä inkkarikanootin alkeet ja jatko vuorottelevat, joten sopiva päivämäärä kannattaa tarkistaa nettisivuiltamme, Hiking Travel Hit Ky:n Pekka Tyllilä opastaa.
Kahden tunnin alkeiskoulutuksessa oppii lajin perusteet, tekniikat ja mela-asennot. Liikunnalliselle ja nopeasti oppivalle yksi alkeistunti ja yksi jatkotunti saattavat riittää, mutta moni käy useamman kerran, jolloin saa myös yksilöllisempää opetusta.

Vinkki!

Parhaat melontareitit kännykässä

Jos lähdet melontaretkelle Näsijärvelle, lataa Hiking Travel HIT Ky:n nettisivuilta kännykkääsi Google Mapsin lisäosa, joka näyttää Näsijärven rantojen palvelut, hyvät rantautumispaikat ja muita mukavia kohteita veneellä tai kanootilla liikkuvalle. Sovelluksen ovat tehneet Pekka ja Tapio Tyllillä.
Joella melonnasta kiinnostuneiden kannattaa aloittaa rauhallisesti virtaavalta Vahantajoelta. Haukka-, Keihäs- ja Liesijoki ovat vaativampia väyliä ja sopivat kokeneemmille melojille.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?