Lomalla on aikaa lukea

Todellisuuspakoa parhaimmillaan

Sirpaletietoa pursuavan arjen vastakohdaksi lomalla kannattaa loikata toiseen todellisuuteen hyvän kirjan sivuilla. Kirjan lukeminen on elämys, joka kasvattaa keskittymiskykyä, mielikuvitusta ja usein vaivihkaa sivistystäkin.

 

Mutalan koulua käyvät Melina Paulaniemi (vas.), Janika Pitkänen, Inkeri Niemi ja Ida Palmu ovat ahkeria lukijoita.

Kesäloma on perinteisesti kirjojen sesonkiaikaa. Myös kouluikäiset, joita moititaan laiskoiksi lukijoiksi, lukevat. Mutalan koulun kuudesluokkalaiset Melina Paulaniemi ja Inkeri Niemi sekä ekaluokkalaiset Janika Pitkänen ja Ida Palmu kertovat lukevansa melkein joka päivä, yleensä illalla ennen nukkumaan menoa. Kirja on edelleen hyvä tapa rauhoittaa mieli ja kroppa uneen tai loma-asetuksiin.
– Lukeminen rentouttaa, joten aion lukea lomalla paljon, Melina Paulaniemi vakuuttaa.
Niin kovia lukijoita koululaiset eivät nykyään ole, että ihan mikä tahansa kirja kelpaisi. Lukevat tytöt tietävät tarkkaan, millaisiin kirjoihin heitä huvittaa tarttua.
– Lukuinnostukseni alkoi J. K. Rowlingin kirjoista, ja luenkin yleensä fantasiakirjallisuutta. Niissä pääsee maailmoihin, jotka ovat kaukana todellisesta ja normaalista, Melina Paulaniemi sanoo.
Hänen mielestään hyvässä kirjassa tapahtuu koko ajan, eli lukijalle ei saa tulla tylsää hetkeä. Myös miljöö ja mielenkiintoiset yksityiskohdat ovat tärkeitä, ja niitähän vaikkapa Harry Pottereissa riittää. Eikä haittaa, että kirja on paksu: silloin siihen mahtuu enemmän kiehtovia yksityiskohtia!
Melina Paulaniemen vinkki hyväksi kesälukemiseksi on kirjaston koko fantasiahylly. Sieltä löytyy hyvä valikoima mielenkiintoista luettavaa.
– Esimerkiksi Rick Riordanin Kesän miekka on tosi hyvä. Kirjassa on melkein 500 sivua, joilla tapahtuu koko ajan ja kuvataan elävästi yksityiskohtia, Melina kehuu.
Vaikka skandinaavisten jumaltarujen maailmaan sijoittuva Kesän miekka on tyypillinen fantasiateos, sitä lukiessaan oppii huomaamattaan monenmoisia asioita viikingeistä.

Vähemmän sivuja, kiitos!

Monelle vähän lukemista harrastaneelle tai luku-uransa alussa olevalle ajatuskin Pottereiden paksuisesta kirjasta on liikaa. Myös paljon lukeva voi olla kärsimätön. Inkeri Niemi kertoo tykkäävänsä kirjoista, jotka voi lukea vaikka kokonaan yhdessä päivässä.
– En jaksa keskittyä yhteen tarinaan niin pitkään, että lukisin 500-sivuisia kirjoja, hän sanoo.
Inkeri Niemen lempikirjoissa liikutaan myös huomattavasti todentuntuisemmassa miljöössä kuin fantasiakirjallisuudessa. Hän kertoo lukevansa paljon koulumaailmaan sijoittuvia kirjoja kuten Neropatin päiväkirjat -sarjaa.
– Päähenkilö on vähän ujo koulupoika, jolle sattuu aina jotain ihan muuta kuin mitä hän päivältä odottaa. Tykkään lukea päiväkirjamuotoon kirjoitettua tekstiä.
Kesälukemisiksi Inkeri suosittelee paitsi Neropatin päiväkirjoja myös Kahjo koulu -sarjaa tai Klementiina-kirjoja.
Helppo tapa aloittaa lukuharrastus on kevyt lehti, jota sängyssäkään lukiessa eivät kädet väsy.
– Luen nukkumaan mennessä Aku Ankka -junioreita ja Koululainen-lehteä. Koululaisessa kivoimpia ovat sarjakuvat ja julkkisjutut sekä julisteet, ekaluokkalainen Janika Pitkänen arvioi.
– Minäkin luen usein Koululaista. Välillä luen myös satuja ääneen pikkusiskoille, Ida Palmu kertoo.

Dekkarit ovat klassista kesälukemista. Hjorth & Rosenfeldt -kaksikon kirjoissa riittää hurjia juonenkäänteitä.

Kultturellia jännitystä

Aikuisille sopivaa kevyttä kesälukemista edustavat esimerkiksi Donna Leonin Venetsiaan sijoittuvat dekkarit. Lajityypille ominaiseen tapaan niissä toki joku on aina pääsee hengestään, mutta väkivallalla mässäilyn sijaan Leon keskittyy kuvailemaan paikallista kulttuuria, poliisilaitoksen toimintatapoja ja komisario Guido Brunettin perhe-elämää.
– Kirjailija kuvaa poliittista kulttuuria ja poliisilaitoksen arkea ilmeisen osuvasti, sillä hän kirjoittaa englanniksi eikä anna lupaa kääntää kirjojaan italiaksi. Hän asuu itse Venetsiassa ja haluaa pysyä kotikaupungissaan tuntemattomana, Donna Leon -fani Juhani Vahtokari kertoo.
Brunettin Paola-vaimo luo uraa kirjallisuuden professorina, ja pariskunnan keskustelut ovat leppoisalla tavalla sivistäviä. Ruokakirjoinakin näitä dekkareita voi lukea, sillä urastaan huolimatta Paola on intohimoinen italialaiskokki, eikä kirjailija unohda koskaan mainita, mitä perheen ruokapöydässä kulloinkin on tarjolla.
Komisario Brunettin elämää seurataan jo peräti 25 kirjassa, joten kesäloma kuluu helposti vaikka yhden ja saman päähenkilön parissa. Muistetaan kuitenkin välillä palata Venetsiasta Ylöjärvelle, liikkua kesäluonnossa ja tavata ystäviä!

Kesäloman kirjahitit

Leija-kirjaston työntekijät listasivat ylöjärveläisille mielenkiintoista kesäluettavaa. Mukana on uutuusteoksia, joihin saattaa olla varauksia, joten kirjoja kannattaa etsiä myös pikalaina-hyllystä. Pikalainoja ei voi varata, ja niissä on vain viikon laina-aika.
Pauliina Rauhala: Synninkantajat. Teos pohtii ihmisen suhdetta yhteisöön ja itseensä vanhoillislestadiolaisessa yhteisössä. Ajattelemisen aihetta, maalailevaa ja kaunista kieltä.
Kati Tervo: Rapsuta mua. Mökkeilyä ja mukavia lyhyitä juttuja kesäisestä elämänmenosta.
Juha Hurme: Niemi. Suomen historiaa alkuräjähdyksestä 1800-luvulle Hurmeen hurmaavalla tyylillä.
Arto Lappi: Kärpäshäiriö. Kaunis, taskuun mahtuva runokirja täynnä hienoja oivalluksia. Lapsuuden kesät ja luonto heräävät henkiin.
Anne Tyler: Äkäpussi. Romantiikkaa ja vähän jännitystäkin. Herkullista kesäluettavaa.
Bea Uusma: Naparetki. Kirja tempaa mukaansa jännittävälle tutkimusmatkalle Pohjoisnavalle. Viilennystä helteisiin kesäpäiviin.
Hjorth & Rosenfeldt: Sebastian Bergman -rikosromaanisarja. Mukaansa tempaavia ja hurjia juonenkäänteitä.
Seppo Jokinen: Komisario Koskinen -rikosromaanisarja. Jännityksen lisämausteena tuttu miljöö, Tampere!
Nina George: Pieni bistro Bretagnessa. Merentuoksuinen tarina uusista mahdollisuuksista.
Silja Vuorikuru: Aino Kallas – maailman sydämessä. Elämäkerta virolais-suomalaisesta kirjailija Aino Kallaksesta, jonka elämän tunnetuin episodi oli rakkaussuhde runoilija Eino Leinoon.
Hannu Hautala: Uljas valkoinen – kansallislintumme laulujoutsen. Värikäs, upea tarina luontokuvaaja Hannu Hautalan ja laulujoutsenen yli kuusikymmenvuotisesta yhteisestä matkasta.
Jukka Rajala: Kaita polku – Rauli Badding Somerjoen tarina. Kirja kertoo Baddingin tarinan siten kuin hänen läheisensä, ystävänsä, faninsa ja yhteistyökumppaninsa sen näkivät ja kokivat.
Kalevi Leppänen: Lapinhullu – tarinoita Lappiin rakastuneista. Teos kertoo kaiken, mitä lapinhullun ja hänen lähipiirinsä tulee tietää pohjoisen kävijöitä vaivaavasta oudosta taudista.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?