Mikroautokerho kokoontuu seuriksella syksyyn asti

Talla pohjassa joka tiistai

Tiistai-iltaisin seurakuntakeskuksen parkkipaikka muuttuu moottoriradaksi, kun parikymmentä nuorta ylöjärveläiskuskia hyppää mikroauton rattiin. Nyt ajaminen on entistä vauhdikkaampaa, kun kerho on saanut upouuden mikroauton Avant Tecnon ja Ylöjärven seurakunnan sponsoroimana.

Kerhossa on käytettävissä yhteensä kuusi mikroautoa.

Aina sanotaan, että moottoriurheilu on laji, johon pelkkä harrastaja saa upotettua sievoisen summan rahaa. Ylöjärvellä asian laita on kuitenkin toinen.

Täällä mikroautoilua voi harrastaa alkukesästä syksyyn ilmaiseksi. Ai miten?

Seurakuntakeskuksen pihassa on pyörinyt 1970-luvun lopulta asti mikroautokerho, joka on osallistujilleen maksuton. Kerholaisten ei tarvitse huolehtia muusta kuin pitkistä housuista, pitkähihaisesta paidasta ja umpinaisista kengistä – Ylöjärven seurakunta tarjoaa kaiken muun: mikroautot, kypärät ja hanskat.

Kerhon aluksi käydään aina läpi, mitä eri liput tarkoittavat. Ajokierroksen jälkeen siirrytään aina varikolle, josta siirrytään radan lähtöpaikalle vuorotellen.

Myös pienet kuskit tervetulleita

Parikymmentä malttamatonta kuskia istuu seurakuntatalon piha-asfaltilla. Heidän edessään mikroautokerhon ohjaaja Olli Viitaluoto ohjeistaa, miten radalla toimitaan. Sitten lähdetään kierrokselle, mutta ensin jalkaisin.

– Kun mukana on uutta sakkia, niin kierretään rata ympäri ja katsotaan, miten varikolle siirrytään, Viitaluoto kuuluttaa.

Sitten isketään kypärät päähän, puetaan ajohanskat ja ryhdytään tositoimiin.

Vihreä lippu heilahtaa merkiksi, että on aika painaa kaasua. Muutamat kuskit painavat menemään kuin vanhat tekijät, mutta on mukana myös pieniä aloittelijoitakin.

– Oma poikani aloitti mikroautoilun kolmen vanhana. Pienimmillä ja ensimmäistä kertaa mikroautolla ajavilla on auton takaosassa kiinni köysi, josta aikuinen pitää kiinni. Näin saadaan hillittyä liikaa kaasutusta ja taattua turvallinen ajaminen, kerhon toisena ohjaajana toimiva Erkki Fred selittää.

Uusi auto toi uutta potkua

Ensikertalaisille laitetaan auton perään köysi, josta aikuinen pitää kiinni.

Mikroautokerho on pyörinyt samalla seurakuntakeskuksen pihamaalla nelisenkymmentä vuotta.

Nyt harrastaminen on vielä entistä makeampaa, sillä kerho on saanut upouuden mikroauton. Enää pitkäjalkaisten kuskien ei siis tarvitse ajaa polvet suussa, sillä uuteen menopeliin mahtuvat isommatkin ihmiset.

– Kalustomme on seurakunnan omaisuutta, mutta saimme uuteen mikroautoomme 2 500 euron sponsorihan Avant Tekcnolta, Fred kertoo ja  osoittaa radalla kiitävää mikroautoa, joka on varustettu Avantin teippauksilla.

Loput viisi mikroautoa on hankittu jo 1990-luvulla. Fredin mukaan kalusto on kerhokäytössä kestävää, mutta huollettavaakin on.

– Etenkin puskureita pitää vaihtaa, sillä pieniä kolarointeja sattuu aina. Myös huono asfaltti hajottaa runkoja, Fred toteaa.

”Tää on kivaa, siis tosi kivaa”

Ohjaajien mukaan keväästä syksyyn kestävällä kerhokaudella on yleensä mukana yhteensä seitsemisenkymmentä lasta ja nuorta. Erityistä kerhossa on se, että harrastamiseen ei tarvitse sitoutua. Kerhossa voi siis käydä silloin kuin itselle sopii.

Kurulainen Akke Ahopelto on hypännyt mikroautoremmiin nyt ensimmäistä kertaa. Kahdeksanvuotias kertoo tykästyneensä ajeluun ja sanoo, että mikroautoilusta voisikin tulla hänen jokaviikkoinen harrastuksensa. Samaa mieltä ovat Ahopellon kaverit Eetu Honkanen ja Halti Oinonen.

– Tää on kivaa. Siis tosi kivaa, Ahopelto sanoo ja valmistautuu kurvaamaan varikolta takaisin radalle.

Poikien kuskina oleva Ahopellon mummu, Ritva Puhakka kertoo myös himoitsevansa rattiin hyppäämistä. Nainen sanoo iskeneensä silmänsä uusimpaan mikroautoon.

– Voisin hypätä tuon ison Avantti-koneen rattiin, mutta en viitsi viedä näiden nuorten kuskien vuoroja, hän virnistää.

Mikroautokerhossa käy yleensä noin parikymmentä lasta ja nuorta. Kaikki kerholaiset eivät ole kuvassa.

HEI, LÖYSIT KIINNOSTAVAA SISÄLTÖÄ!

Kirjaudu sisään tai luo tunnukset ilmaiseksi.

Fakta

Lasten ja nuorten mikroautokerho

• Ylöjärven seurakuntakeskuksen parkkipaikalla joka tiistai klo 17.30–19.00.
• Mukaan pitkät housut, pitkähihainen paita ja umpinaiset kengät.
• Lapsilla tulee olla aikuinen mukana.
• Kerho on maksuton.

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tägejä: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>