Leikkiä löytyy, oli keli mikä vain

Satoi tai paistoi, lapsille keksii kyllä tekemistä suvipäivään. Mannerheimin lastensuojeluliiton paikallisaktiivi kertoo vinkkinsä.
Lasten kesätekemistä eri keleille

Kyllä kelpasi Pihla (vas.), Aava, Viljami ja Susanna Grönlundin puuhailla kotipihan paisteessa. Leikkipuistokin on moisella säällä kiva kohde. MLL:n Ylöjärven yhdistyksen leikkipuistotreffien aikatauluista saa tietoa yhdistyksen Facebook-sivulta.

Kun aurinko mollottaa täydeltä terältä, mutalalaisäidin ja Mannerheimin lastensuojeluliiton (MLL) Ylöjärven yhdistyksen puheenjohtajan Susanna Grönlundin lapset hinkuvat ulos.

Mutta toki jos hellettä piisaa pitkään, saattaa jo väsyttääkin ja alkaa miettiä muutakin kuin ulkotekemistä.

– Ainakaan ihan keskipäivän aikaan ei ehkä jaksa olla pitkään ulkona. Ja monesti silloin onkin päiväuni- tai lepoaika, Grönlund puntaroi ihannekelin toista puolta.

Pihapuuhia

Grönlund tuumaakin, että jos paahde käy liialliseksi, voi keksiä sisätekemistä. Ja hän toteaa, että vaikka aurinkoinen sää on toivottu kesäiseen iloon huvipuistoiluun, se saattaa olla moiseen myös turhan hiostava.

Mutta toki ihanalla kesäkelillä tekee mieli ulos ja tuolloin on monta passelia puuhaa.

Grönlund mainitsee ensiksi vesileikit. Niitä kun tarkenee leikkiä helteellä toisin kuin kylmemmillä säillä, ja toisaalta hellepäivänä ne vilvoittavat.

Myös moninaiset pihaleikit hiekkalaatikkotouhuista, keinumisesta ja pallopeleistä trampoliinilla hyppimiseen, liukumäessä laskuun ja leikkipuistoiluun maistuvat paisteella.

– Ylöjärven MLL:llä on kesällä leikkipuistotreffejäkin lapsiperheille.

Leikkimökki ja metsäretkeily ovat Grönlundista mainioita puuhia, sillä mökki ja puiden katve suovat vilvoittavaa varjoa.

Suojaudu, juo, syö

Hellepäivään Grönlund vinkkaakin varaamaan mahdollisuuksia päästä varjoon.

Auringossa taas on suojauduttava kera hatun ja suojaavien vaatteiden. Toisaalta vaatetuksen on oltava kevyttä, ja paljas ihoala kannattaa suojata aurinkovoiteella.

Juodakin on muistettava. Grönlund arvioi, että muutaman kerran tunnissa kannattaisi hörpätä. Ja vaikka kuumalla säällä ei aina tee mieli syödä, tulee ruokailukin muistaa.

– Silloinkin kannattaa syödä edes jotain säännöllisesti. Muuten voi tulla huono olo.

Kun siis hellesäähän varautuu, on se ilman muuta oivallinen keli lasten leikkeihin.

– Kyllä kannattaa nauttia hyvistä säistä ja olla ulkona.

 

Lasten kesätekemistä eri keleille

Hauska sadepäivän puuha on vaikkapa majan rakennus sisätiloissa. Susanna Grönlund myös vinkkaa Facebookin Tekemistä lapsille Ylöjärvellä -ryhmästä, josta voi kurkata vinkkejä suvipäivänkin puuhiin.

Sadetta, höh. Tai ei sittenkään ihan niin.

– Usean hellepäivän jälkeen sade voi tuntua ihan kivaltakin, Grönlund tuumaa.

Hän myös huomauttaa, että kehnollakin kelillä vekarat voivat mennä ulos.

– Ajatus on, että säällä kuin säällä oltaisiin edes jonkin aikaa ulkona. Saa raitista ilmaa, ja lapset kaipaavat päiväänsä ulkona oloa: jos ollaan koko ajan sisällä, on levottomampaa. Meilläkin on katos, niin ei tarvitse sentään kaatosateeseen mennä.

Kura- ja sisäleikkejä

Itse asiassa sadekeli on monesti vallankin lasten mieleen.

– Saa lotrata vedellä ja leikkiä kuralla, Grönlund sanoo lasten riemuille hymyillen.

Retkille tai muualle kauas ulkoilemaan sadesää kuitenkaan harvoin houkuttaa, joten useimmiten sadepäivän ulkoleikit rajoittuvat kotipihaan. Hiekkalaatikko on kelpo kuraleikkienkin kannalta, ja tietysti kelpaa touhuta taas leikkimökissä, joka tällä kertaa suo suojaa sateelta.

Sateella sisätilat väistämättä houkuttavat, ja niissä keksii kyllä yhtä jos toista tekemistä.

– Majan rakennus, nukke-, Lego- ja autoleikit, askartelut, piirtelyt… Ja voi pitää vaikka yhteisen leipomispäivän.

Sadepäivä on mainio myös johonkin sisäkohteeseen lähtemiselle. On kirjastoa, museota, sisäleikkipuistoa.

– Tai voi lähteä ihan vain kauppaan. Lapsemme esimerkiksi tykkäävät, kun Kauppakeskus Elossa on liukumäki.

Sopivasti ekstraa

Sadesään pihaleikkeihin Grönlund neuvoo varautumaan kuravaattein, kumpparein ja riittävän lämpöisin vaattein. Jos sattuu lähtemään kauas kotopihasta, varavaatteet kannattaa napata mukaan.

Kotioloihin Grönlund keksisi lasten omien leikkien lisäksi jotain erikoista ja ohjattua, kuten juuri leivontaa. Niin välttää levottomuutta.

Sisäkohdereissullekin voi varata vähän varavaatetta sekä juomaa, ehkä evästäkin. Lasten iän ja kiinnostuksen mukaan kannattaa miettiä, mitä ja kuinka pitkään tehdä.

Sopivin ottein sadepäiväkin siis koituu hauskaksi.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?