Helppohoitoiset kesäkukat kiinnostavat

Heinää ja hentoa punaa

Kukkatrendit muuttuvat vuosittain siinä missä mekkomuotikin. Tänä kesänä pihoissa komeilevat helppohoitoiset heinät ja vaaleanpunaiset väriläiskät.

Puutarhuri Anne Soukko kertoo, että erilaiset helppohoitoiset heinät kasvattavat koko ajan suosiotaan kesäkukkien rinnalla.

Jos viime vuonna Suomi 100 -teeman sinivalkoisuus näkyi puutarhoissakin, tänä vuonna ollaan hempeän vaaleanpunaisia. Mustasilmäsusannastakin on kehitetty uusi, vaaleanpunainen lajike, ja punavalkoinen baby doll -petunia katoaa kukkakaupoista sitä mukaa, kun sitä hyllyihin saadaan.
– Vaaleanpunainen ja valkoinen ovat aina suosittuja kukkavärejä. Tänä vuonna on erityisen paljon uusia vaaleanpunaisia lajikkeita, Soukon puutarhan isäntä Matti Soukko kertoo.
– Jos lajeja katsoo, mennään aika perinteisillä linjoilla. Pelargonia, orvokki ja miljoonakello ovat nyt nousussa. Muoti voi tosin muutua nopeastikin, eli tosi tarkkaan saa seurata alan julkaisuja ja naistenlehtiä. Nyt pitää jo alkaa pohdiskella ensi kesää, sillä siemenet ja pistokkaat tilataan syksyllä.
Hän kertoo, että erilaiset heinät ja lisukekasvit kasvattavat koko ajan suosiotaan kotipuutarhoissa. Hopeaputous, lankaköynnös, suikeroalpi ja kirjavamaahumala ovat perinteisesti olleet kukkapenkin reunakasveja tai pensaikkojen maanpeittoja, mutta nyt niitä istutetaan myös ilman kukkivia seuralaisia.
– Helppohoitoisuus on monelle tärkeää. Heinistä ja maanpeittokasveista ei tarvitse nyppiä vanhoja kukintoja pois. Niille riittää, että kastellaan ja lannoitetaan tarvittaessa, Anne Soukko selittää kasvavaa kysyntää.

Babydoll on uusimpia muotipetunioita.

Oikea kasvi oikealle hoitajalle

Puutarhurit iloitsevat siitä, että asiakkaat ovat oppineet kyselemään ja valitsemaan sekä omaan elämäntyyliin että omaan pihaan sopivia kasveja. Kun tietää myydä aurinkoisen pihan laiskalle kastelijalle paahdetta ja kuivuutta kestäviä lajikkeita tai varjoisen pihan asukkaalle vähemmällä valolla ja lämmöllä pärjääviä kukkia, asiakkaat ovat tyytyväisiä vielä loppukesälläkin.
Kukkien lisäksi Soukon kasvihuoneissa kukoistavat vihannekset ja yrtit. Matti Soukko kertoo, että niiden kysyntä on kasvanut nopeasti.
– Kolme, neljä vuotta sitten ihmiset alkoivat ostaa vihannesten taimia selvästi enemmän kuin aiemmin. Chiliä, paprikaa ja tomaattia kasvatetaan nykyään paljon parvekkeillakin, puutarhuri tietää.
Tosiharrastajat kasvattavat omat chilinsä ja tomaattinsa siemenestä, mutta useimmat viherpeukalot hakevat taimensa puutarhalta. Kotioloissa tahtoo valo loppua pieniltä taimilta kesken, jolloin ne jäävät honteloiksi ja heiveröisiksi.
– Tänä vuonna kevättalvi oli kasvien kannalta sikäli hyvä, että pakkasilla riitti valoa ja aurinkoa. Kasvihuoneita piti toki lämmittää paljon, Anne Soukko kertaa kipakan talven vaikutuksia.

Vaaleanpunaiseen ruukkuun istutettu miljoonakello tekee kukkia jo pikkuruisena taimena. Kesän mittaan sekä kasvi että kukinnot kasvavat vain kokoa.

Kausi alkoi etuajassa

Toukokuun lämpöaalto näkyi Soukon puutarhalla monenlaisena kiireenä. Aurinkoisinä päivinä suoraan puutarhalta ostavia asiakkaita ajeli Karhelle tasaisena virtana ja kauppoihin lähteviä lasteja pakattiin ahkerasti autoihin.
– Valtaosa meidän kukista myydään tukkukaupalla viherrakentajille, suunnittelijoille ja kauppoihin. Pirkanmaa on tärkein markkina-alue, mutta kukkia lähtee muuallekin Etelä-Suomeen, Soukot kertovat.
Helteinen toukokuu aikaisti myös arempien kesäkukkien myyntiä: perinteisesti toukokuussa on istutettu lähinnä orvokkeja, jotka kestävät myös yökylmää. Tänä vuonna petunioiden ja pelargonioidenkin myynti alkoi heti kesän alussa.
– Ennen sanottiin, että kesäkukat kannattaa istuttaa vasta kesäkuun 10. päivän jälkeen, kun yöpakkasten vaara on oikeasti ohi. Jos säätiedotus lupaa kylmää yötä, kun on jo istuttanut kesäkukat, niitä voi suojella harsolla tai millä tahansa kankaalla. Iso muoviastiakin nurin käännettynä suojaa kukkaa yökylmältä, Anne Soukko neuvoo.
Varminta on tietysti ostaa alkukesästä kukat amppelissa, jonka voi tarvittaessa nostaa yöksi sisälle.

Kovaa työtä tropiikissa

Aurinkoisena päivänä kasvihuoneessa on tooppinen tunnelma. Viileään tottunut suomalainen saattaisi tuskastua kuumassa tehtävään fyysiseen työhön, jonka lomassa pitää vielä palvella asiakkaita, mutta Soukot tekevät työtään hymyhuulin.
– Kesä on puutarhalla mukavaa aikaa. Kun on pienestä pistokkaasta kasvattanut ja vaalinut kasveja, tässä vaiheessa näkee työnsä tuloksen. On palkitsevaa saada kukat ja vihannekset kasvamaan, Matti Soukko vakuuttaa.
– Aamuviideltä kun tulee kasvihuoneelle, linnut livertävät ja aurinko nousee, homma ei ole yhtään hassumpaa, vuodesta 1992 puutarhaa pitäneet Soukot tuumivat.

Pinkki on nyt in. Perinteisesti keltainen mustasilmäsusannakin keimailee tänä kesänä vaaleanpunaisena.

Lyhyt matka minne vain

Kevät ja alkukesä ovat puutarhalla vuoden kiireisintä aikaa. Puutarhakiireiden päälle Soukoilla on vielä vuokramökkejä, joiden siivoamisesta ja hoitamisesta tulee lisää työtunteja. Ne tunnit tehdään viikonloppuisin, kun majoittujat vaihtuvat.
Karhelta on kohtuullisen lyhyt matka minne vain Pirkanmaalla, joten mökeissä majailee monenlaisia lomalaisia. Lapsiperheet yhdistävät mökkilomaan päivän Särkänniemessä, luontoharrastajat käyvät Seitsemisessä ja Helvetinjärvellä.
– Jotkut työ- tai kaveriporukat saattaavat lähteä illaksi ravintolaan Tampereelle. Sijaintimme tässä lähellä Uusi-Kuruntietä mahdollistaa monenlaisia retkiä, Soukot iloitsevat.
– Tässä lähialueellakin on hyviä päiväkohteita myös ylöjärveläisille. Samalla, kun käy hakemassa kesäkukat, voi poiketa vaikka Suojärven Suklaatilalla tai Mutalan Helmessä.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?