Kot, kot – eläinvieraat ilahduttivat vanhuksia

Tiuravuoren palvelukeskuksen väki sai viime perjantaina vieraikseen aasin ja kanoja. Muutakin päivien piristystä on vanhuksille viritetty viime aikoina.
Kanoja, aasi ym. Tiuravuoressa

Eläimet vierailulle eläintilalta tuonut Ann-Marie Kukkola näytti söpöä kanaa lähietäisyydeltä Eila Katajistolle.

Aasi mutustaa nurmea Tiuravuoren palvelukeskuksen pihalla. Ympärillä parveilee vanhuksia silittämässä aasin pehmoista kylkeä tai seurailemassa sivusta touhua.

Seinän vierustalla kipittää pari valkohuntukanaa, aika hauskannäköisiä veijareita. Palvelukeskuksen tehostetun palveluasumisen ryhmäkodissa Tiuralassa asuvaa Eila Katajistoa naurattaa.

– Ovathan ne ihania! hän kommentoi hymyssä suin kanojen vipellystä tiiraten.

Eläimet on tuotu pariksi tunniksi vieraiksi ylisläiseltä eläintilalta Ihanelmalta ilahduttamaan palvelukeskuksen osastojen väkeä.

Tiuralan osastolla on useiden viikkojen ajan ollut muutakin piristystä. Siitä saa eläinvierailupäivänäkin maistiaisen, kun toisella pihalla Risto Sillman pinoaa puita, joita on hankittu ihan vain huvin vuoksi pinoiltaviksi. Sisällä vanhukset heittäytyvät pallopeliin: vaahtomuovimiekoin he lyövät ilmapalloa toisilleen.

Kanoja, aasi ym. Tiuravuoressa

Jarkko Soininen pääsi tarkastelemaan somaa aasia.

Pienestäkin iloa

Eläinvierailu on jo toinen. Viime vuonna palvelukeskuksessa vieraili alpakoita. Apulaisosastonhoitaja Varpu Anttila kertoo, että alun perin idea syntyi, kun palvelukeskukseen oli aiemmin saatu koiravieraita ja tiedettiin myös Ihanelman tekevän eläinvierailuja.

– Olemme nähneet, kuinka positiivinen vaikutus eläimillä on, Anttila selittää eläintilankin tarjontaan tarttumista.

Halkopuuha taas napattiin Tiuralan ohjelmaan, kun kaipailtiin eritoten miehille jotain aktiviteettia vaihtoehdoksi askartelulle. Ilmapalloleikin eräs työntekijä äkkäsi Facebookin videosta.

– Video oli jaettu ajatuksella ”Vanhuusko muka tylsää?”.

Tällaiset pienimuotoisetkin ilot ovat Anttilan mukaan tärkeitä ja hyviä piristyksiä.

– Tuohan se hyvän mielen, kun yhdessä tehdään ja purskahdellaan nauruun. Ihan kuin me kaikki, asiakkaat täällä palvelukeskuksessa kaipaavat, että päivä tai hetki olisi mukava. Ja arkihuumori on muutenkin meille tärkeä työkalu.

Moni yksinkertaisista iloista on myös helppo aloittaa ilman suuria järjestelyjä. Ja Tiuralan muistisairaiden kanssa pikku piristys tutussa ympäristössä on hyvä veto.

– Vieraaseen ympäristöön lähtö voi olla heille pelottavakin kokemus.

Kanoja, aasi ym. Tiuravuoressa

Risto Sillmanille maistui puiden pinoaminen. Puut hankittiin pihaan, jotta asukkaat voivat harrastaa tuiki tuttua puuhaa ilokseen. Kootut pinot kumotaan, ja sitten voidaan taas jatkaa.

Aktivoi, rauhoittaa

Pikku piristyshetkistä on myös monenlaista hyötyä.

Levottomuus tai ahdistus voidaan saada katkeamaan, kun huomio kiinnitetään johonkin touhuun. Kahdenkeskinen puuha hoitajan kanssa halkojen pinoamisen parissa tuo myös tarpeellista henkilökohtaista kontaktia.

Halkohommassa voi saada tuiki tärkeän kokemuksen jonkin hyödylliseksi mielletyn askareen tekemisestä sekä aikaan saamisesta.

Puuhat tarjoavat myös liikuntaa, motorista harjoitusta ja pientä ajatusjumppaa. Lisäksi herää ilahduttavia muistoja ja niistä tärkeää sosiaalista kanssakäymistä, kun viriää vilkasta keskustelua. Ja tietysti tarjoutuu elämyksiä.

– Saa koskettaa ja pitää hyvänä eläimiä. Ja halkojen luona yksikin herra sanoi, että ah, täällä tuoksuu ihana tuore puu!

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?