Liisa Välilän vinkit lomasopuun

Edessä unelmien loma vai avioero?

Kohta se on täällä, kauan kaivattu kesäloma! Mutta miten varmistaa, ettei vuoden kohokohta muutu riitelyksi, kun perheenjäsenten suuret odotukset törmäävät ja yhtäkkiä ollaankin yötä päivää yhdessä?

Pappilan Perhetalon entinen emäntä Liisa Välilä on nykyään perhe- ja paripsykoterapeutti sekä Parisuhdekeskus Katajan toiminnanjohtaja.
Kuva: Juha Välilä

Parisuhdekeskus Kataja ry:n toiminnanjohtaja, pari- ja perhepsykoterapeutti Liisa Välilä muistetaan vielä Ylöjärvellä hyvin siltä ajalta, kun hän hoivasi perheitä Pappilan Perhetalon emäntänä. Terapeuttina, pappina ja perheenäitinä hän tietää, millaisia paineita perheissä nykyään on ja miten ne saattavat kaivatun loman koittaessa räjähtää.
– Asioilla on tapana pitkittyessään paisua. Jos pyörittelee koko kevään mielessään jotain harmia, jota ei arjessa ehditä käsitellä, se voi lomalla purkautua turhan kovalla paineella, Liisa Välilä kuvaa lomariitojen juuria.
– Lomariidat vältetäänkin parhaiten jo arjessa. Pitää puhua avoimesti ja kertoa omista toiveista, tunteista ja mieltä painavista asioista heti eikä odottaa lomaa, vaikka silloin onkin enemmän aikaa puhua.
Vuorovaikutus on Liisa Välilän lempiaihe, josta hän on ”saarnannut” kerran jos toisenkin.
– Sano, mitä tarvitset. On romanttinen unelma, että tosirakkaus kyllä tietää sanomattakin mitä tarvitsemme, mutta parisuhde ei oikeasti toimi niin. Pitää sanoa ääneen, jos tänään kaipaa yhteistä uintireissua tai haluaisi olla hetken ihan yksin. Pitää osata pyytää apua, jos toivoo, että joku muu siivoaisi.
Tärkeä osa perheiden vuorovaikutusta on myös ihan tavallisten arjen asioiden jakaminen. Vaikka ne olisivat pieniä, arkisia juttuja, on tärkeää olla kiinnostunut muiden perheenjäsenten asioista ja siitä, mitä kenellekin kuuluu.
Liisa Välilä muistuttaa, että vuorovaikutus on konkreettisia valintoja: päätämme joka päivä, käännymmekö kiinnostuneena kohti vai käännämmekö selkämme. Vaikka kommunikointi tuntuu usein vaikealta, kyse on loppujen lopuksi aika yksinkertaisesta asiasta.

Jokainen päättää, jokainen joustaa

Onnistunut loma alkaa arjesta myös suunnittelun merkeissä. Kannattaa järjestää ajoissa kotikokous, jossa jokainen saa kertoa, mitä lomalta toivoo. Kun kaikki saavat vaikka kaksi omaa toivetta kalenteriin, on helpompi sopeutua välillä myös muiden toiveisiin.
– On kohtuuton ajatus, että kauan kaivattu kesäloma menisi vain yhden ihmisen tahdon mukaan. Vuosi on pitkä aika odotella omia huippuhetkiä, Liisa Välilä muistuttaa.
– Vaikka lomaa suunnitellaan ja siitä haaveillaan, odotukset eivät saisi silti nousta pilviin. Pitää olla armollinen itselle ja muille ja muistaa, että olemme lomalla samoja ihmisiä kuin arkenakin.
Perhe- ja paripsykoterapeutti vakuuttaa, että on myös ihan ok viettää joku osa lomasta erillään, jos se kaikille sopii. Perheissä on usein monenlaisia harrastuksia ja kiinnostuksen kohteita, eikä ole järkevää pakottaa kaikkia koko lomaksi mökille, jos yksi haluaisi olla kotona kavereiden kanssa, toinen partioleirillä ja kolmas kaupunkilomalla.
– Asuntoauto voi olla hyvä ratkaisu, jos perheenjäsenten toiveet ovat kartalla kaukana toisistaan. Sillä pääsee niin maaseudulle kuin kaupunkilomallekin, Liisa Välilä vinkkaa.
Kaikkien ihanien loma-aktiviteettien keskellä on tärkeää muistaa levätä ja ladata akkuja tulevaa arkea varten. Hyvä hankinta onkin ostaa kaikille oma riippumatto tai säkkituoli, jotta ainakaan parhaista löhöilypaikoista ei tule riitaa!

Liisan 10 vinkkiä onnistuneeseen lomaan

  1. Muistelkaa aiempia lomia. Mikä onnistui viime kesänä, mikä oli loman kohokohta, josta kaikki nauttivat?
  2. Tehkää suunnitelmat hyvissä ajoin yhdessä. Kuunnelkaa kaikkia: jokainen saa kertoa kaksi omaa toivettaan lomalle, ja kaikki toiveet kirjataan ylös.
  3. Miettikää erilaisten toiveiden yhdistelmiä, luovia vaihtoehtoja tai helliä kompromisseja. Jos yksi haluaa maalle ja toinen kaupunkilomalle, vuokratkaa asuntoauto ja hurauttakaa molempiin. Kun lakkaa pitämästä kynsin hampain kiinni omasta ykkösvaihtoehdostaan, voi keksiä jotain uutta ja mielenkiintoista tilalle.
  4. Ole rohkeasti oma itsesi. Parisuhde tai perhe ei ole sen huonompi, jos siinä on hyvinkin erilaisia yksilöitä. Harrastukset tai toiveet voivat olla kaukana toisistaan, eikä sitä kannata murehtia, jos kaikilla on hyvä olla.
  5. Puhu arjessa enemmän. Kerro mieltä painavista asioista heti, älä ajattele, että jutellaan tästä sitten lomalla, kun on aikaa. Jaa myös kiitosta!
  6. Sano ääneen, mitä haluat. Kerro ja pyydä, älä nalkuta. Älä siis sano: ”sinä et auta siivouksessa” tai ”sinä olet aina poissa kotoa” vaan pyydä apua siivoukseen ja kerro, että kaipaisit kumppania kotona.
  7. Puhu puolisolle kuin ystävälle. Muista kehua ja kiittää. Jos arki täyttyy monista velvoitteista, lomalla on hyvää aikaa rakentaa yhteyttä perheenjäseniin. Puhu kumppanille välillä kuin ystävällesi, kerro, mitä sinulle kuuluu, ja kysy samaa puolisoltasi. Keskustelkaa arjen asioista. Puhuminen lähentää.
  8. Saa olla eri mieltä. Erimielisyydet ja vahvat tunteet kuuluvat elämään. Tärkeää on puhua asiat asioina eikä syytellä toista.
  9. Älä odota lomalta liikoja, sillä isot odotukset rasittavat lomaa ja altistavat pettymykselle. Ole itsellesi ja perheellesi armollinen.
  10. Muista keskittyä lomalla lepoon ja rentoutumiseen!

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?