KuruFest tuo ystävät yhteen

KuruFestin taiteelliset johtajat Tuomas ja Heini Lehto tuovat perinteikkään kamarimusiikkifestivaalin Ylöjärvelle jo kahdennentoista kerran. KuruFest järjestetään eri puolilla Ylöjärveä 8.–10. kesäkuuta. Edellisvuosien tapaan kamarimusiikin ystäviä hellitään sekä tunnetuilla että vähemmän tunnetuilla kamarimusiikkiteoksilla. Aikaisempiin vuosiin verrattuna konserteilla on yhdistävä tekijä.

Tuomas Lehto nauttii luomansa KuruFestin tunnelmasta. (Kuvat: Hannele Lehto)

– KuruFest on pieni festivaali, eikä sillä ole varsinaista isoa teemaa. Tänä vuonna konsertteja kuitenkin yhdistää ajatus erilaisuuksista ja siitä, mitä tapahtuu kun asiat heitetään päälaelleen,  Tuomas Lehto kertoo.

Neljä erilaista konserttia

KuruFestin avaa perinteinen kamarimusiikkikonsertti Kamarimusiikin ytimessä Kurun kirkossa perjantai-iltana. Siinä esiintyy Uusi Helsinki -kvartetti, jonka ohjelmassa on perinteisiä kvartettoja Beethovenista Verdiin.

Festivaali jatkuu lauantaina Parkkuun seuratalolla. Päiväkonsertin nimi Yksin ja yhdessä tiivistää esityksen ja myös kamarimusiikin ydinajatuksen.

– Konsertin alkupuolella klarinetti soittaa yksin ja sello soittaa yksin. Tämän jälkeen soitetaan yhdessä. Tämä sopii kamarimusiikin ideaan, Lehto valottaa.

Ohjelmassa on Olivier Messiaen, Johann Sebastian Bachin ja Bernhard Henrik Crusellin teoksia.

Festivaali jatkuu lauantai-iltana Parkkuun seuratalolla esityksellä Ooppera ilman oopperaa.

– Konsertissa on pieniä pätkiä suoraan oopperoista, mutta ilman laulajia. Kappaleet on sovitettu kamarimusiikkiteemaan, Tuomas Lehto sanoo.

Tässä juonnetussa konsertissa kuullaan muun muassa van Beethovenin, Dvorákin ja Straussin sävellyksiä.

KuruFest huipentuu sunnuntai-iltana Ylöjärven kirkossa.

– Sinfoniakonsertti ilman orkesteria -konsertti on rakennettu sinfoniakonsertin tapaan. Se on iso kamarimusiikkiteos, joka ikään kuin vastaa isoa sinfoniaa.

Luvassa on hieno päätöskonsertti, jossa kuullaan Debussyn Faunin iltapäivä sekä teoksia Mozartilta ja Brahmsilta.

Jokaiselle jotakin

Taiteelliset johtajat Heini Lehto ja Tuomas Lehto tuovat jällee soittonsa kansan kuultavaksi KuruFestissä.

Kamarimusiikin perimmäisenä tarkoituksena on tuoda ystävät yhteen. Alun perin sitä soitettiin palatsien kamareissa ja muissa suurissa huoneissa. Taiteellinen johtaja Tuomas Lehto toivoo, että mahdollisimman moni kuulija löytää tiensä viikonlopun kaikkiin tapahtumiin.

– KuruFestin ohjelma on rakennettu niin, että jokaiselle kuulijalle löytyy jotakin. Tarjolla on perinteisiä ja ei niin perinteisiä musiikkiesityksiä.

KuruFestin historia juontaa juurensa Tuomas Lehdon lapsuuteen. Hänen ensimmäinen sellonsoiton opettajansa Anja Maja on ylöjärveläislähtöinen. Lehdon lapsuudessa hänen ja Majan perheet soittivat kesäkonsertteja Parkkuussa. Myöhemmin Tuomas ja Heini Lehto ajattelivat, että olisi hieno palata soittamaan lapsuuden maisemiin ja näin KuruFest sai alkunsa. Festivaaliesiintyjiin on liittynyt myös Lehdon puoliso, huilisti, Niamh McKenna.

Kesällä kiireisellä muusikolla onkin mahdollisuus viettää enemmän yhteistä aikaa puolison kanssa. Talvisin he esiintyvät eri konserttisaleissa, mutta kesäisiä kamarimusiikkifestivaaleja he kiertävät yhdessä. Lehto kiertää maailmalla sekä solistina että orkesterin kanssa.

– Kesän festivaaleilla on erilainen tunnelma verrattuna talven konserttikiertueisiin. Kesäfestivaaleilla soittaminen ei tunnu niin rankalta työnteolta, vaikka se omalla tavallaan onkin stressaavaa. Kesällä pääsee nauttimaan festivaalitunnelmasta ja juttelemaan yleisön kanssa. Tunnelma on rennompi, Tuomas Lehto kertoo.

Parkkuussa seuratalolla ollaan lähellä yleisöä, mikä onkin kamarimusiikin perusajatus. Kirkkofestivaalit puolestaan luovat juhlavan tunnelman. Lehto kehuukin Kurun ja Ylöjärven kirkkojen akustiikkaa.

KuruFestiä edeltävän pariviikkoisen Lehto viettää matkalaukkuelämää ja ehtii esiintyä KuruFestin harjoitusten välillä Italiassa ja Pietarissa. Festivaalin jälkeen hänellä on ohjelmassa jo perinteeksi muodostunut musiikkileiri Kälviällä, jonne hän suuntaa yhdessä KuruFestissäkin esiintyvien Petri Aarnion ja isänsä Atso Lehdon kanssa. Viikko Kälviällä menee opetuksen parissa. Juhannuksen tienoilla Lehdolla on pieni hengähdystauko ennen heinäkuun festivaalikautta.

SANNA HILLBERG

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?