Ratkaisujen ajat käsillä

Soteuudistuksen laaja lakipaketti on käsiteltävänä eduskunnassa. Nyt kaikki odottavat jännittyneinä, mikä on eduskunnan perustuslakivaliokunnan lopullinen kanta soteuudistukseen. Tietoa on luvassa lähipäivinä.
Perustuslakivaliokunta ei ole helpon tehtävän edessä. Se on kuullut viime viikoina lukuisia asiantuntijoita, joilla on kovin eriäviä näkemyksiä sote-esityksestä Ulkopuolelta tuleva paine ei ainakaan helpota kenenkään työtä eduskunnassa. Huutolaulanta sekä uudistuksen puolesta että sitä vastaan on kiivasta.
Viimeisimpänä sekä Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri HUS että Talouspolitiikan arviointineuvosto arvostelivat rajusti valtiovarainministeriön muistiota soteuudistuksesta.
Valtiosihteeri Martti Hetemäki jätti viime viikolla muistion, jossa hän arvioi soteuudistuksen säästöpotentiaaliksi 4,6 miljardia euroa.
HUSin mukaan muistio on harhaanjohtava, jopa vilpillinen. Talouspolitiikan arviointineuvoston puolestaan sanoi, ettei Hetemäen muistio tuota uskottavaa arviota soteuudistuksen vaikutuksista julkisiin menoihin.
Kaikilla osapuolilla on soteuudistukseen painavaa sanottavaa, koska kyseessä on poikkeuksellisen jättimäinen hanke. Pelkästään se, että terveyskeskuskäyntejä oli Suomessa viime vuonna 25,1 miljoonaa, kertoo miten isosta asiasta puhutaan.
Eikä asian käsittelyä helpota juuri nyt se, että soteuudistuksen loppuun saattamisella alkaa olla melkoinen hoppu. Tavoite on, että sotelait vahvistetaan kesä–heinäkuussa. Maakuntavaalien pitäisi olla käsillä lokakuun lopussa. Vaalien valmisteluihin on siis jäämässä todella vähän aikaa.
Nyt jännitetään, mitä eduskunnassa tapahtuu. Vaihtoehtoina ovat käytännössä soteuudistuksen hyväksyminen, siirtäminen (myöhästyminen) tai kaatuminen.
Ylöjärven Uutisetkin seuraa herkeämättä, miten soteuudistuksen käy. Kun päätöksiä on tehty, selvitämme, miten ne vaikuttavat käytännössä Ylöjärven ja ylöjärveläisten soteasioihin.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.