Kaatuneita muistettiin arvokkaasti helluntaina

Kaatuneitten muistopäivänä kunnioitetaan kaikissa Suomen sodissa ja rauhan tehtävissä kuolleita. Ylöjärvellä seppeleitten lasku on hoidettu hyvässä yhteistyössä viime sodissa kaatuneiden, vapaussodassa kaatuneiden ja vakaumuksensa puolesta kaatuneiden muistomerkeille.

Seppele koristi kaatuneitten muistomerkkiä.

Talvi- ja jatkosodassa kaatuneiden sankarivainajien muistomerkille seppeleen laskevat joka vuosi Puolustusvoimat ja Ylöjärven Sotaveteraanit.

Sisällissodassa kaatuneiden valkoisten ja punaisten muistomerkeille seppeleiden laskijoina toimivat Ylöjärven kaupunki ja Ylöjärven Reserviupseerit ry sekä Ylöjärven Reservinaliupseerit ry ja Ylöjärven seurakunta vuorotteluperiaatetta noudattaen.

Jumalanpalveluksen ja seppeleitten laskun jälkeen siirryttiin viime sunnuntaina kirkkokahville. Järjestelyistä vastasivat Ylöjärven Maanpuolustusnaiset.

Kirkkoherra Kimmo Reinikainen palautti puheenvuorossaan mieleen sisällissodan muistot ja viime sotien sotaorpojen kohtalot. Tänä vuonna on voitu tarkastella traagisia tapahtumia sovinnon hengessä kaikkien muistoa kunnioittaen.

Omasta ja kaatuneitten omaisten puolesta halusin kiittää Ylöjärven seurakuntaa siitä, että niin kirkossa kuin seurakuntasalissa oli päivän teema huomioitu hienosti.

Vuonna 1945 Suomessa oli 30 000 sotaleskeä ja 50 000 sotaorpoa. Sotaleskiä on elossa koko maassa enää kolmisenkymmentä. Heidän keski-ikänsä on yli 100 vuotta.

Kaatuneitten Omaisten Liiton jäsenyhdistyksissä on rekisteröintikampanjan seurauksena jäsenenä 16 000 sotaorpoa. Ylöjärvellä asuvat sotaorvot kuuluvat Tampereen Seudun Kaatuneitten Omaisiin.

Kahvittelun jälkeen heränneessä keskustelussa todettiin, että olisi mukava kokoontua ylöjärveläisten sotaorpojen ja läheisten kesken jakamaan arvokkaita elämänkohtaloita ja kuulemaan tarinoita niin kauan kuin niitä vielä on muistissa.

Mikäli halukkuutta tällaiseen kertaluonteiseen tapaamiseen on, tarjoudun toimimaan yhteyshenkilönä ja otan ilmoittautumisia vastaan. Seurakunnalta löytyy varmasti sopiva kokoontumistila.

LEENA MANKKINEN

Kirjoittaja on Kaatuneiden Omaisten Liiton toiminnanjohtaja emerita

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?