Mutalan historiaa: Hilkka, Ritva ja Saija – Maikkeja kaikki

Kuvan naiset ovat tunteneet toisensa niin kauan kuin muistavat. He ovat kaikki kotoisin Mutalasta, jossa he kokkasivat, voimistelivat ja askartelivat Mutalan Virin Maikeissa 1940- ja 1950-luvuilla.
Mutalan Viri, Maikit, Hilkka Myllymäki, Ritva Nurmikolu, Saija Isoaho, kuva: Iiria Lehtinen

Hilkka Myllymäki, Ritva Nurmikolu ja Saija Isoaho ovat tunteneet toisensa lapsista asti. Maikit toimivat vuosina 1948–noin 1952. Uudet tapaamiset, vuotuiset sellaiset, alkoivat uudelleen samalla porukalla vuonna 1983. Nykyisin kaikki eivät pääse enää mukaan, joten Maikit näkevät epävirallisesti ja pienemmällä kokoonpanolla.

Tammikuussa vuonna 1948 tapahtui suuria.

Silloin perustettiin Mutalan Virin tyttöjen ryhmä Maikit.

Maikkien vetäjäksi ryhtyi 16-vuotias Terttu Heikkilä.

Lähes 12-vuotias Saija Lahtinen (nykyinen Isoaho) alkoi pitää Maikkien kokouksista pöytäkirjaa vihkoihin, jotka ovat edelleen tallella. Niissä kerrotaan Terttu-ohjaajasta seuraavaa:

”Ensiksi esittelen Maikkien ohjaajan Terttu Irene Heikkilän, syntynyt Ylöjärvellä huhtik. 5 p:nä 1931. Hän on ruskea tukkainen ja -silmäinen. Soikea kasvoinen. Pituutta hänessä on 172 cm.  Terttu on kasvanut Kantolan talossa, jossa hänen kotinsa vieläkin sijaitsee—”

Maikkien pöytäkirjat ovat varsinaisia aarteita. Saija Isoaho on kirjoittanut kaikki Maikkien tapahtumat ja tapaamiset täsmällisesti ylös mustekynällä ja kauniilla käsialalla.

Nyt Maikit etsivät pöytäkirjoille uutta kotia. Mikä mahtaisi olla säilytykseen sopiva arkisto?

Amerikan-sisko jäi mieleen

Mutalan Viri, Mutala, Maikit, Maikkien pöytäkirja

Tällaiselta näyttää Maikkien ensimmäinen pöytäkirja-vihko.

Tätä juttua varten kolme Maikkia tapasi toisensa Hilkka Myllymäen kotona Kirkonseudulla. Vieraina olivat Ritva Nurmikoulu (o.s. Kandell) ja Saija Isoaho. Maikit tapaavat toki toisiaan muutenkin, yhä edelleen.

Maikeissa oli vuosina 1948–1952 mukana kymmenkunta noin 9–16-vuotiasta tyttöä.

– Meillä oli Maikkien ansiosta rikas lapsuus, sanoo Kandell.

Maikit muun muassa voimistelivat, kokkasivat ja askartelivat yhdessä. Jälkimmäisiä Maikit harrastivat Terttu-ohjaajan kotona, Tertun vanhemmat kun ottivat nuoria mieluusti kotiinsa.

Tertun kotiin sijoittuu myös Hilkka Myllymäen yksi mieleenpainuvimmista Maikki-muistoista.

Oli ilta ja tytöt olivat kokkaamassa öljylampun valossa keittiössä, kun oveen koputettiin. Terttu meni avaamaan, kun ulkoa sisään lennähti hänen Amerikan-siskonsa.

Siskoon ei ollut onnistuttu saamaan vuosiin yhteyttä, mutta hänpä olikin hankkinut  sodan jälkeen vaikeasti saatavan viisumin ja tullut äkkiarvaamatta kylään.

Maikeilla riitti siskossa ihmettelemistä: tämä oli niin amerikkalaisen näköinen.

Kassinpunontaa ja kirkonrottaa

Mutalan Viri, Mutala, Maikitm maikkien pöytäkirja

Vuonna 1936 perustetun Mutalan Virin merkki. Mutalassa toimi pitkään myös muita yhdistyksiä, kuten pienviljelijäyhdistys ja Suomi–Neuvostoliitto-seura. Merkin vieressä näkyy Maikkien pöytäkirja.

Askartelukerhon alkutaipaleesta pöytäkirja kertoo puolestaan seuraavaa:

”Torstaina 21 pv 10. Ensimmäinen askartelukerho.

Ensimmäistä askartelukerhoa varten oli laitettu tuolit niinkuin koulussakin. Ja jokaisessa tuolissa oli naruja kiinni ja sitä me ihmettelimme. Kun tytöt olivat tulleet, aloitimme tehdä kassinsankaa. Ei oikein meinannu tulla hyvää kaikilta mutta kyllä se sitten alkoi mennä.— Sitten lähdimme kotiin ja ensi torstaina me saamme sitten oikein kahvia.

Historioitsija. (v.t.)”

Vaikka Maikit tekivät kerhossa elinikäisiä ystäviä, ja kerho innosti Maikkeja harrastamaan aikuisinakin esimerkiksi voimistelua tai järjestötoimintaa, aina kaikki ei sujunut kuin Strömsössä.

Näin Saija Isoaho kirjoittaa eräästä eripuraisesta kerhokerrasta:

”12.2.48 Kantolassa. Maikkien leikki-ilta. Tyttöjä oli koolla 10 kpl. Terttu opetti meille taas uusia hauskoja leikkejä, esim. Patukkaleikki, Paavi ja kirkonrotta ym.

Mutta sittenkään eivät kaikki olleet tyytyväisiä ja koko illan oli vireillä toisilla tytöillä sellainen torailu ja irviminen.— Oli sentään iloakin, sillä Terttu ilmoitti, että pääsemme koululle ensi torstaina voimistelemaan, se oli jotain se—”

Iltamiin ohjelmaa

Mutalan Viri, Mutala, Maikit

Vuonna 1936 perustetun Mutalan Virin merkki.

Mutalan Viri ja samalla Maikit kuuluivat Suomen Työväen Urheiluliittoon (TUL). Tytöt tapasivat usein ohjaajansa luona ja voimistelivat koululla mutta viettivät paljon aikaa myös Mutalan Työväentalolla.

Maikit esiintyivät usein Työväentalon iltamissa ja tansseissa, ja järjestivät välillä juhlia myös omin päin lapsille.

Näin Saija Isoaho kirjoittaa eräistä juhlista:

”Sunnuntaina 17.pv 10-48.

Parahiksi kun olimme saaneet harjoiteltua alkoi saapua lapsukaisia: – Juhlamme onnistui yli odotuksien. Aluksi soitettiin sitten laulettiin, lausuttiin ja leikittiin. Sitten oli väliaika jolloin tarjottiin kahvia, juomaa ja myytiin arpoja. Sitten oli laulua lausuntaa ja merimiestanssi ja nuorennuskone ja lasten sirkus johon kuului tanssia laulua soittoa ja surmanajoa. Siihen loppui. Me jäimme sinne kuitenkin ja puhdasta tuloa taisi tulla noin 1500 mk. Hyvin onnistui.—”

Vihdoinkin sähkövalot!

Mutalan viri (Kuva: Mutalan Viri)

Tässä kuvassa näkyy Mutalan Virin jäseniä. Paidoissa on Virin logo. Alarivillä toinen oikealta on lettipäinen Ritva Nurmikolu ja hänen takanaan vasemmalla puolella ja Hilkka Myllymäki. Pitkä Saija Isoaho on rivin Hilkkaa taaempana ja yhden tytön Hilkasta vasemmalla. (Kuva: Mutalan Viri)

Maikit muistavat edelleen erityisen hyvin valojuhlan, joka järjestettiin loppuvuodesta 1951 sen kunniaksi, että Mutalaan saatiin viimein sähköt.

Sähköt oli ollut tarkoitus vetää jo vuonna 1939, mutta talvisodan tähden kuparijohdosta tuli pulaa, sillä kupari piti käyttää hylsyihin.

Maikki-vuosien kohokohtana mieleen ovat jääneet myös jokavuotiset TUL:n piirijuhlat Tampereella. Tullilaiset urheilivat Pyynikin urheilukentällä ja Mutalan Virin jäsenet pääsivät yöksi Aleksanterin kouluun.

Tampereella pääsy ja jäätelön maistaminen Satamakadun kaupassa olivat upeita elämyksiä siksi, etteivät monet lapset päässeet koskaan muuten Tampereelle.

Hilkka Myllymäki muistelee, kuinka hänen Vappu-siskonsa oli kerran vaarassa jäädä kotiin siksi että Vapun kengät olivat jääneet pieniksi. Onneksi Vappu sai kuitenkin jalkoihinsa lainakengät.

 

 

 

 

 

HEI, LÖYSIT KIINNOSTAVAA SISÄLTÖÄ!

Kirjaudu sisään tai luo tunnukset ilmaiseksi.

Saija osasi laulaa, Ritva oli vaaleaverikkö ja Hilkka urheilukapteeni

Näin Maikkien pöytäkirja kuvailee tässä jutussa esiintyviä naisia vuonna 1948:

"Nyt onkin tässä Saija Sinikka Lahtisen vuoro. Syntynyt Ylöjärvellä helmikuun 6 p:nä 1936.

Hän on tummatukkainen ja -silmäinen, hintelä ja reipas tyttö, 146 sm pituinen.

Saija käy Mutalan kansakoulun 5 luokkaa ja myöskin hän on seuran innokkaimpia harrastelijoita.--- Päälle päätteeksi hän on aika lukutoukka. Saija on myöskin aika laulajatyttönen. Hänellä on selvä, kirkas ja vahva laulun ääni, ja onkin hyvä, että Maikeissa on sellaisiakin mukana. Hänen lempiharrastuksensa on lukeminen.

Ohjaaja."

 

"Seuraavana pituusjärjestyksessä on Ritva Mirjami Kandelli. Hän on syntynyt 31 pv v. 1939 Ylöjärvellä.

Pituutta hänellä on 125 sm. Koulussa hän on toisella luokalla.

Hän on muuten oikea vaalea verikkö. Hiukset ovat vaaleat, ihon väri vaalea, mutta silmät eivät ole vaaleat, vaan ihan siniset. Hän on ollut pienestä saakka kaunis, eikä se kauneus ole kadonnut iän karttuessa.

Hän pitää m.m. kissoista ja koirista, mutta ei mistään kotitöistä. Hänen harrastuksiinsa kuuluu lukeminen ja käsityöt. Hän onkin innostunut ja aika hyväkin ikäisekseen viimeksi mainitussa.---

Historioitsija."

 

"Hilkka Linnea Myllymäki on syntynyt samana vuonna, kuuna ja päivänä kuin Vappukin ja mikä vielä ihmeellisempää, aivan samalla paikkakunnallakin kuin Vappu.

Hilkan ulkomuoto on melkein samanlainen kuin Vapun. Kuitenkin Hilkka on pitänyt huonommin puolensa ruokapöydässä, koska on jäänyt kasvussa 1 sm Vappua jälkeen.

Tukkansa on Hilkka leikkauttanut korvien tasalle, kun taas Vapulla on pienet lettien tyngät. Tällaista eroa on tällä kaksoisparilla.--- Hilkka käy myöskin kansakoulun 3 luokkaa ja Maikeissa hän on urheilu kapteeni, näin ylevässä asemassa hän on ryhmässä.

Hilkka ei myöskään harrasta lukemista, enkä tiedä onko hän kotitalouteenkaan innostunut. Hän on kuitenkin usein ulkosalla mikä onkin terveellistä nuorelle keholle.

Historioitsija."

 

Kommentit (2)

  1. maurimyllymaki

    Olin myös Virin toiminnassa mukana voimistelu ryhmässä Pyynikin urheilukentällä piirijuhlassa.Siellä sain syodä ensimmäisen jäätelöpuikon enkä tykännyt sen mausta

    Vastaa

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tägejä: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>