Näin huolehdit yrteistäsi oikein – korianterista jopa kolme satoa kesässä

Puutarhuri, yrttineuvoja Ilona Syrjä Pinsiön taimistolta kertoo, miten yrttejä kannattaa hoitaa kesällä ja talvella. Osa yrteistä kannattaa ostaa taimenena, osa taas kasvattaa itse siemenistä.
yrtit, kasvatus, puutarha, kuva: Iiria Lehtinen

Esimerkiksi kirveli, korianteri, tilli ja kääpiösamettikukka kannattaa kasvattaa siemenistä asti itse.

Yrttejä on moneen lähtöön.

Jos asiakas haluaa ostaa esimerkiksi valmiin korianterin, ruohosipulin, kirvelin tai tillin taimenen, yrttineuvoja Ilona Syrjä ohjaa hänet yleensä siemenhyllylle.

Nämä neljä yrttiä ovat niin nopeakasvuisia, että ne kannattaa kasvattaa astiassa tai kasvimaalla itse alusta asti.

– Itse kylvän korianteria kolme kertaa kesässä. Se kasvaa niin nopeasti.

Juuri nyt on hyvä aikaa iskeä siemenet maahan. Tähän aikaan keväästä yrtit pärjäävät myös ulkona.

Yrtit auttavat kukkia

Jos yrtin ostaa taimenena, se kannattaa istuttaa maahan tai rukkuun, jossa on elintilaa vähintään 20 sentin ja isoilla yrteillä 40 sentin leveydeltä.

Ilona Syrjä vinkkaa, ettei yrttejä tarvitse istuttaa yksikseen. Moni kukka itse asiassa hyötyy yrtin läheisyydestä. Itikat jättävät kukat yleensä rauhaan, jos vieressä kasvaa voimakastuoksuinen yrtti.

– Ja esimerkiksi tomaatti ja basilika parantavat toistensa makua kasvaessaan lähekkäin.

Valoa, ei lannoitetta

Useimmat yrtit tykkäävät runsaasta valosta. Puolivarjossa viihtyvät kuitenkin kirveli, mintut, rakuuna ja melissa. Melkein mikään yrteistä ei pidä lannoittamisesta. Lannoite laimentaa yrtin makua.

Kaikkien mausteyrttien kukat ovat syötäviä, mutta jos yrtit päästää kukintavaiheeseen, yrtit saattavat menettää  makuaan. Makuaan menettävät etenkin meirami ja minttu.

Syrjä kehottaa kylvämään myös syötäviä kukkia, kuten krassia ja kääpiösamettikukkaa.

Vain basilika on juoppo

Yrteistä basilika tarvitsee paljon vettä, koska se on Intiasta kotoisin. Myös persilja pitää melko kosteasta, mutta useimmat yrtit eivät pidä kovin märästä maasta.

Yrteille kelpaa usein jokseenkin hiekkapitoinen maaperä ja monet pitävät myös kalkista.

Oregano on hyvä talvehtija

yrtit, kasvatus, puutarha, kuva: Iiria Lehtinen

Monet yrtit pystyvät talvehtimaan, mutta moni on olosuhteista tarkka. Paras talvehtimispaikka on kohopenkki, jossa on hiekkaa. Lumipeite auttaa talvehtimisessa. Tämä kuva on otettu toukokuun alussa, kun yrttien kasvu ei ollut vielä yhtä pitkällä kuin nyt.

Osa yrteistä on yksivuotisia, osa monivuotisia.

Talvehtivia yrttejä ovat muun muassa mäkimeirami eli oregano, timjami, ruohosipuli, mintut ja sitruunamelissa. Näistä mäkimeirami on sellainen, jonka ”saa huonosti hengiltä”. Myös salvia, persilja ja laventeli saattavat talvehtia.

Vaikka yrtti olisi periaatteessa monivuotinen, talvehtiminen ei onnistu aina Suomen olosuhteissa.

– Toissatalvi oli sellainen, että moni yrtti kuoli: oli lumetonta ja märkää.

Pahinta on, jos yrtti talvehtii seisovassa, jäätyvässä vedessä. Yrtit kannattaa talvettaa joko kohopenkissä tai astiassa.

Osa yrteistä, kuten rosmariini, saattavat elää talven yli sisällä viileässä ja valoisassa paikassa niin, että niitä kastelee talven aikana muutaman kerran.

Sekin kannattaa muistaa, että vaikka kasvi olisi monivuotinen, joidenkin yrttien maku laimenee vuosien varrella. Uusi taimen kannattaa hankkia noin kolmen vuoden välein.

 

 

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?