Linnut viihtyvät Ilmarinjärvellä

Tällä viikolla on on Birdlife Suomen lasten lintuviikko, jonka tarkoituksena on tutustua lintuihin ja lintuharrastukseen etsimällä merkkejä lintujen pesinnästä. Ylöjärven luonto ry kutsui ylöjärveläiset koko perheen linturetkelle Siivikkalaan Ilmarinjärvelle, joka kuuluu kaupungin parhaisiin lintujärviin.

Valtteri Salosen (oik.) mukaan Ilmarijärven lähettyvillä olevilla Teivaalan pelloilla on myös hyviä paikkoja erikoislintujen havainnointiin.

Linturetkeä olivat vetämässä Eero Jurvelin Ylöjärven luonto ry:stä ja Valtteri Salonen Pirkanmaan lintutieteellisestä yhdistyksestä.

Salosen kertoi retkiväelle, että Siivikkalan Ilmarinjärvi kuuluu Ylöjärven parhaimpiin lintupaikkoihin.

–Tämä on poikkeuksellinen järvi siinä mielessä, että vesilinnut viihtyvät täällä erityisen hyvin. Järven biotooppi on siis oikeanlainen, hän täsmensi.

Salosen mukaan muihin Ylöjärven vesistöihin verrattuna Ilmarinjärvi on melko rehevä ja ravintorikas. Siellä viihtyvät esimerkiksi  tiirat, pääskyt, pikkulokit ja vuoden 2018 linnuksi valittu uhanalainen punasotka.

– Juuri hetki sitten täällä nähtiin uiskentelemassa punasotkapariskunta, Salonen sanoi.

Ilmarinjärvellä harvinaisuuksia

Jurvelinin mukaan parhaiten lintuja voi havainnoida auringonlaskun aikaan.

Maanantaina alkuillasta liikenne oli Ilmarinjärventiellä vilkasta, mikä hieman hankaloitti lintujen kuuntelemista.

Salonen arvioi, että järveltä pystyisi tunnistamaan varmaankin kolmisenkymmentä eri lintulajia, jos tähystyspaikalla istuisi muutaman tunnin rauhassa.

Hän kertoi bonganneensa Ilmarinjärveltä joskus myös superharvinaisuuden: aavikkotaskun, jota on havaittu koko Suomessa vain 20–30 kertaa.

Salonen kertoi nähneensä myös harvinaisen pussitiaisen ja näytti lintukirjasta kuvan sen tekemästä erikoisesta pesästä.

Linturetkeilijät pääsivät kurkkimaan kiikarien ja kaukoputken läpi esimerkiksi ruskosuohaukkaa, joka lenteli rannan tuntumassa pyydystäen ravinnokseen pikkulintuja ja myyriä.

– Se käyttää pesän rakentamisee esimerkiksi osmankäämiä. Niistä se kutoo pienen pussin oksaan roikkumaan, hän sanoi.

Pesään ei pidä kajota

Myös pääskyt viihtyvät Ilmarinjärvellä.

Salosen mukaan esimerkiksi vesipääsky on siitä erityinen lintulaji, että naaras lentää pohjoiseen vain pesimään, minkä jälkeen se palaa takaisin.

– Poikaset jäävät siis koiraan huolehdittavaksi, hän totesi.

Jurvelin huomautti, että nyt lintujen pesiessä pesät tulisi jättää rauhaan, ellei linnuilla ole hengenhätää.

Hän oli saanut aiemmin puhelun ylöjärveläiskoulusta, jonka pihalle lokki oli rakentanut pesän.

– Pesään ei pidä koskea, sillä silloin emo voi hylätä sen.  Pesän ympäristöä voi toki hieman suojata. Lokki on siitä viisas eläin, että se oppii yleensä kerrasta, mihin ei kannata enää uudelleen pesiä.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tägejä: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>