Psykofyysiselle fysioterapeutille keho ja mieli ovat kokonaisuus

”Fyysisen kuormituksen taustalla voi olla psyykkinen kuorma”

Silloin kun keho tarvitsee kuntoutusta, saadaan yleensä lähete fysioterapiaan. Psykofyysisen fysioterapeutin vastaanotolla perehdytään kehon lisäksi mieleen, joka voi olla joskus fyysisten oireiden taustalla.

HEI, LÖYSIT KIINNOSTAVAA SISÄLTÖÄ!

Kirjaudu sisään tai luo tunnukset ilmaiseksi.

Rento olo puolessa tunnissa

Myös niska-hartiaseudun jumien helpottaminen voi onnistua ilman hierontaa, pelkkää hengittämistä apuna käyttäen. Haastateltavani Erja Kyllösen avustuksella pääsen kokeilemaan, miten lyhyellä, puolentunnin mittaisella fysioterapialla yläkroppa saadaan rentoutettua.

Käyn tasolle selinmakuulle ja suljen silmät rauhallisen musiikin soidessa taustalla.

Kyllönen ohjeistaa minua tunnustelemaan, miltä eri kehonosat tuntuvat tasoa vasten. Tunnen, että esimerkiksi jalkateräni tuntuvat toisiinsa verrattuna erilaisilta. Myös pohkeet tuntuvat keskenään erilaisilta. Se ei kuulemma haittaa.

Kyllönen neuvoo keskittymään hengittämiseen. Hänen luomansa ajatusleikki tuntuu erityisen tehokkaalta: ilmaa hengitetään pään kautta sisään ja se puhalletaan jalkaterien kautta ulos. Yhtäkkiä hengittäminen tuntuu helpolta.

Hengittelyni tahdissa Kyllönen painelee hartioitani ja käsivarsiani.

– Ai että, miten rentouttavaa, kohta nukahdan, ajattelen.

Kun koko keho on käyty ajatuksen tasolla läpi, tunnustellaan vielä sormet ja varpaat. Enpä ole ikinä aiemmin ajatellut, miten varpaani lepäävät ja kuinka eriltä ne tuntuvat keskenään.

Sitten puolituntinen onkin ohi, liian nopeasti. Nousen ylös ja heilutellen kroppaani hieman. Olo on rento, eivätkä hartiat tunnu enää jännittyneiltä. Kyllösen mukaan rentous on merkki siitä, että saavutimme päämäärän. Ensimmäinen fysioterapiakokeilu ja ajatusmatka omaan kehoon teki siis tehtävänsä.

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tägejä: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>