Vihreät vaatii, että yleisen edunvalvonnan tehtävä määritellään tulevassa maakuntahallinnossa

”Menevätkö elinkeinoelämän tavoitteet luonnon edelle?”

Vihreiden puheenjohtaja Touko Aalto vieraili Kauppakeskus Elossa viime lauantaina. Vierailun tarkoituksena oli keskustella ylöjärveläisten kanssa ajankohtaisista aiheista, etenkin ympäristöä koskevista asioista.

Touko Aallon mukaan hallituksen metsäpolitiikka on huolestuttavaa, sillä se ei torju ilmastonmuutosta.

Aallon visiitti keräsi paikalle muutamia ylöjärveläisiä, joiden kanssa keskustelu oli paikoin kiihkeääkin.

Aalto nosti keskustelussa esille ilmastonmuutoksen, joka on tällä hetkellä yksi suurimmista maailmanlaajuisista uhista. Hän kuitenkin korosti, että ilmastonmuutoksen ohella olisi tärkeää puhua myös ympäristön tilan muutoksesta ja luonnon monimuotoisuuden heikkenemisestä, jotka ovat tätä päivää Suomessakin.

– Maailmanlaajuisesti on menossa kuudes sukupuuttoaalto, jonka vuoksi eliöstömme katoaa. Suomessa vähintään joka kymmenes eläinlaji on uhanalainen, hän totesi.

Erityisessä vaarassa ovat lahopuusta, kuolleesta ja lahoavasta puusta, riippuvaiset eliöt, joiden katoamisen myötä koko ekosysteemi on vaarassa.

– Jos ekosysteemissa yksi osa häviää, vaikuttaa tämä muuhun ekosysteemiin. Jotta saisimme hidastettua lajikatoa, on luonnon monimuotoisuutta suojeltava.

Metsähakkuut lisääntyvät

Pääministeri Juha Sipilän hallituksen tavoitteena on ollut pysäyttää luonnon monimuotoisuuden heikkeneminen vuoteen 2020 mennessä. On kuitenkin myönnetty, että tavoitteessa ei onnistuta.

Aalto pitää erityisen huolestuttavana sitä, että samaan aikaan kun ilmastonmuutosta tulisi torjua kaikin keinoin, lisätään Suomessa metsähakkuita.

– Tasavallan presidenttikin on tuonut esiin, että ilmastonmuutos pitää pysäyttää lähivuosikymmeninä. Metsähakkuut kuitenkin kiihdyttävät sitä entisestään.

Aallon mukaan yksi iso ongelma liittyy talousmetsien huolenpitoon. Hän ei pidä järkevänä esimerkiksi Metsähallituksen toimia sen omilla mailla.

– Metsähallitus hakkaa ensin omia metsiäään, minkä jälkeen sen Luontopalvelut aloittaa entisöinnit samassa paikassa lisäten lahopuuta ja luonnon monimuotoisuutta. Jos Metsähallitus toimisi fiksummin, säästyisi sekä rahaa että luonnon monimuotoisuutta. Nyt Luontopalvelut on vähän kuin siivousyksikkö, joka siivoaa Metsähallituksen talouspuolen tekoja.

Jääkö ympäristö jalkoihin?

Joulukuussa hallitus poisti valvontayksikön tulevasta ympäristöhallinnosta. Aallon mukaan vihreät on ainut puolue, joka pitää esillä sitä, miten tulevan Valtion lupa- ja valvontaviraston (Luova) tulisi säilyttää ympäristöasioissa yleisen edun valvonnan yksikkö tai asiamiesjärjestelmä.

– Maakuntauudistuksen myötä aluehallintovirasto ja ELY-keskus lopettavat toimintansa ja syntyy Luova-virasto. Sieltä poistetaan yleisen edunvalvonnan yksikkö kokonaan. Käytännössä meillä ei ole enää vahvaa viranomaistahoa, joka vahtii, että lainsäädäntöä noudatetaan myös ympäristöasioissa, Aalto sanoi.

Hänen mukaansa yleisen edunvalvonnan yksikön puuttuminen on iso riski yhteiselle ympäristölle, joka voi jäädä elinkeinoelämän jalkoihin.

– Käykö niin, että elinkeinoelämän lyhyen aikavälin tavoitteet menevät luonnon ja ympäristön hyvinvoinnin edelle? Entä miten pidämme huolta kalateistä ja vesistöistä ja miten ympäristö ylipäätään huomioidaan kaavoitusta tehdessä? Aalto kysyi ja totesi, että vihreät vaatii, että yleisen edunvalvonnan tehtävä määritellään tulevassa maakuntahallinnossa.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?