Hiusmallien matkassa läpi vuosikymmenten

05.05.2018 14:00

Liki 30 vuotta hiusalalla työskennellyt ammattilainen koluaa valokuva-albumejaan ja muistilokeroitaan. Monenmoista tukkaa on tullut tehtyä, vaikka villeimmät erikoisuudet ovatkin jääneet väliin.
Hiusmuodit
90-luvulla Pia Salosen asiakkailla nähtiin muun muassa pöyheitä etutukkia ja pantakampauksia. Parisenkymmentä vuotta sitten hän loihti miehille mallia, jossa tukka oli sivuilta ja takaa aivan lyhyt, päältä pitkä ja taakse suittu sekä takaa esimerkiksi V:n malliin muotoiltu. Tätä havainnollistaa haastattelussa hahmoteltu luonnos. 2000-luvulla miehetkin innostuivat värjäämisestä. Moni takavuosien kampaus, kuten naisten niskasta lyhyeksi leikattu mutta ylempää pyöreä ja runsas malli, ovat toistuneet näinäkin päivinä.

Soppeenmäessä työskentelevä parturi-kampaaja Pia Salonen ei koskaan ole hamunnut omaan tukkaansa kokeilevaa ja räväkkää tyyliä.

– En ole kaivannut mitään, mikä säväyttäisi kadulla muita. Kerran yksi asiakas, joka tuli liikkeeseeni usean vuoden tauon jälkeen, sanoi minulle, että sinä näytät kyllä aina ihan samalta. Se kai vahvistaa, etten ole kauheasti kikkaillut, tukkanainen virnistää.

Salosen luonteelle näet sopii tuttu yksinkertainen tyyli.

– Se on minun tyylini. Jokainen luo omansa. Monet pysyvät siinä, jotkut löytävät sen harjoitusten kautta ja varsinkin nuoressa polvessa on sellaista, ettei sitouduta tiettyyn tyyliin.

Muutoksia hyvällä katsellen

Hurjan kokeilevaa ei ole ollut Salosen asiakaskuntakaan. Mutta kyllä vuonna 1991 uransa aloittanut parturi-kampaaja silti muistaa asiakkailtaan yhtä jos toista tyyliä.

Alkuaikojensa ykkösjutuksi hän mainitsee naisten suosiman permanentin.

– Jopa varhaisteinit halusivat permanenttia.

90-luvulta Salosen mieleen muistuvat myös naisten pöyheät, isot etutukat.

Monet miehet puolestaan olivat klassisella linjalla. Heidän kanssaan ei paljoa mallikirjoista tyylejä etsiskelty.

Toisaalta miehillä oli myös huolittelemattomia, pitkähköjä hiuksia. Niitä tehtiin naisillekin. Salonen myös muistelee parinkymmenen vuoden takaa miesasiakkaidensa suosimaa mallia, johon sivuilta ja takaa tukka leikattiin sängeksi ja päältä pitkät hiukset suittiin taakse.

2000-luvulla pamahti värjäysbuumi.

– Se ulottui myös miesasiakkaisiin. Ja tuolloin miehet kiinnostuivat hiuksista niin, että heidän kanssaan alettiin katsoa mallikirjojakin, Salonen kertaa kokemuksiaan.

2000-luvulta hän muistaa myös entistä enemmän käyttöön tulleet muotoilutuotteet, monien suosimat lyhyet hiukset ja toisaalta hiustenpidennykset ja taas suosiotaan nostaneet pitkät hiukset.

Viime ajoilta ammattilainen poimii esimerkiksi monen asiakkaansa halajaman trendikkään ananaskampauksen. Naisille ilmestyneitä sivulta lyhyeksi ajeltuja kampauksia hänen asiakkaansa sen sijaan eivät ole tilanneet. Ja toki moni malli toistuu entisajoilta.

Salonen ei muistele mennyttä huvittuneesti tai äimistellen.

– Kun kampaus sopii persoonaan, ei minua kauhistuta.

Uusien tuulien tulo on hänestä myös luonnollista.

– Sillähän markkinat pyörivät. Ja maailma muuttuu, joten näidenkin asioiden pitää muuttua. Se kuuluu tähän elämämme kaareen.

Hiusmuodit
Alan uusista tuulista Salonen saa tietoa lehdistä, kirjoista, koulutuksista ja tuote-edustajien esittelyistä, joista liikkeeseen jää esimerkiksi näytetupsuja hiusväreistä.

Uutta kirjoista ja koulutuksista

Uusien tuulien tuloa Salonen seuraa ammattilehtiä ja mallikirjoja lukemalla. Nettiä hän sen sijaan ei kahlaile. Trendikaudet hän huomaa myös ympärillään.

– Katukuvassa niitä näkee vääjäämättä, ja ne tulevat julki myös aikakauslehdistä esimerkiksi filmitähtien ja muiden julkkisten kuvista.

Uusia malleja hän opettelee käymällä koulutuksissa ja tarkkaamalla ammattikirjallisuuden tarjoamia ohjeita. Tuotteiden saloista perillä pitävät niitä esittelevät tuote-edustajat.

Uuden seuraaminen ja oppiminen ei ole Saloselle riesa.

– Luovassa työssä haluaa vaihtelua. Ja pitäähän myös olla valmis muuttumaan, jotta voi vastata asiakkaiden tarpeisiin, ammattilainen sanoo, vaikkei ihan kaikkea uutta otakaan haltuun.

Tekijänkin mielipide esiin

Kaikki tyylit eivät kuitenkaan taitu kaikille, esimerkiksi hiuslaadun vuoksi. Jos Salonen näkee, että malli tulisi epäonnistumaan, hän kertoo siitä. Ja jos onnistuminen on kiikun kaakun, silloinkin hän ottaa kantaa ja ehdottaa muutoksia. Yhdessä sitten etsitään sopivaa mallia.

– Ei tule epävarmuutta, että minä olen ne hiukset pilannut.

Salonen voi muutenkin sanoa mielipiteensä. Yhdessä sitten taas neuvotellaan. Eikä vielä ole tullut sellaista tilannetta, ettei olisi löydetty yhdessä ratkaisua.

Saloselle ihannetilanne on se, kun asiakas antaa hänelle vapaat kädet. Toki hän silloinkin kertoo, mitä aikoo tehdä.

– Siinä luovuus ja oma näkemykseni tulevat esiin. Ja positiivisinta on se, että asiakkaalta tulee luottamus.