Johannes Mäkkylän tarinalle päätös

Ylöjärven Uutiset on julkaissut kevään aikana kolme aukeaman kokoista juttua, joissa kerrottiin ylöjärveläisen tohtori Johannes Mäkkylän ja hänen vaimonsa seikkailuista Pohjois-Amerikassa viime vuosisadan alussa. Juttusarja loppuu tähän jälkikirjoitukseen.

Johannes Mäkkylä eli tapahtumarikkaan ja värikkään elämän. (Kuva: Jaakko Mäkikylä)

Tohtori Johannes Mäkkylä kuoli leskenä Ylöjärvellä 16. huhtikuuta 1931. Hänen vaimonsa Fanny Mäkkylä oli kuollut yksitoista vuotta aiemmin.

Johanneksen veljenpoika Esko Mäkikylä, Pikku-Ahveniston uusi isäntä, kirjoitti Red Lodgeen, Montanaan, Pohjois-Amerikkaan kertoakseen Johannes Mäkkylän kuolemasta.

Kirjeeseen tuli heti vastaus eräältä Hilmalta. Kirjeen sisällöstä kävi ilmi kuinka pidetty lääkäri ja hyvä ystävä Johannes Mäkkylä olikaan reissuillaan ollut:

”Red Lodge Mont 9.5.1931

Mr Esko Mäkikylä
Kiitos teillen kuin annoitte meillen tiedon setänne kuolemasta. Sanoman täälä monet ottivat vastaan syvällä kaiholla. Toh. Mäkkylä oli täälä ollessaan saanut suuren joukon ystäviä.
Tohtori ja Mrs Soders het molemmat haluaa lausua teillen sydämmellisen osaa oton tervehdyksen ja myöskin eräs vaimmo jonka nimi on Mrs Renlund. Hän oli melkein umpi sokea ja Tohtori Mäkkylä paransi hänet.
Se oli oikeen jalomielinen teko kuin lähetitte kirjeeni tänne se oli vaan kirjoitettu sedallenne. Met vaan hyvin ymmärrettiin toisiamme vaikka hän olikin etevä lääkär ja minä vaan täälä sairaiden hoitajatar. On monta onnellista potilasta joille yhdessä annoimme apua.
Jos haluatte seurata täälä tapahtumia varsinkin tuon meidän öljy tuotannon suhteen niin mielelläni annan tietää met emme saa ajatella kuolemaa vaan ikuisesti kestävää elämää.
Hilma

Yksinäinen farmi seisoo Red Lodgessa, Montanassa

Lähetän yhden postikortin jossa on vuoristosta kuva. Mikä oli teidän setän unelma että tulla tänne vielä kerran ratsastelemaan. Minulla on maatila aivan vuoren juurella.
Tämä talo näyttää erään suomalaisen naisen kotia sen nimi on Senja Pollari Granqvist. Hän on Alfred Granqvistin vaimmo. Tuhansittain siellä käy Idän rikkaita suvisin.”

TORBJÖRN NIKUS

 

Johanneksen vaimo Fanny Mäkkylä kulki miehensä rinnalla pitkillä reissuilla. (Kuva: Jaakko Mäkikylä)

Johannes ja Fanny Mäkikylällä on komea hautakivi.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.