Miksi ylöjärveläisnuoret suhtautuvat päihteisiin myönteisesti?

Valtakunnallisen koulukyselyn mukaan ylöjärveläisnuoret ovat liikunnallisesti aktiivisia ja yhteisöllisiä. Mutta elintavoissa, kuten päihteiden käytössä, olisi petrattavaa.

Kyselyn mukaan Ylöjärven lukion 1.- ja 2.-luokkalaisista on tosi humalassa vähintään kerran kuussa 23,2 prosenttia, kun maan keskiarvo on 18,3. Alkoholia Ylöjärven 1.- ja 2.-luokkalaisista käyttää viikoittain 9,1 prosenttia, kun maan keskiarvo on 6,7. (Kuva: arkisto)

Ylöjärven sivistyslautakunta aikoo selvittää, miksi ylöjärveläiset kasi- ja ysiluokkaiset suhtautuvat päihteisiin sallivammin kuin suomalaisnuoret keskimäärin.

Samanlainen päihdeasenne jatkuu lukioikäisillä, ja lukiolaiset myös käyttävät alkoholia useammin kuin samanikäiset keskimäärin.

Tulokset käyvät ilmi viime vuonna toteutetusta valtakunnallisesta kouluterveyskyselystä.

Limsaa ja karkkia

Yläkouluikäiset ylöjärveläisnuoret saivat keskimääräistä huonomman tuloksen myös muun muassa luokan työrauhasta ja koulunkäynnin vaikeuksista. Paikalliset nuoret myös nauttivat enemmän limsaa, energiajuomia ja makeisia kuin nuoret yleensä.

Lukioikäisten ongelmat keskittyvät lähinnä elintapoihin. Alkoholin käytön lisäksi harmia tuottavat alle kahdeksan tunnin yöunet, luvattomat poissaolot koulusta ja opiskeluvaikeudet.

Ylöjärveläiset liikkuvat hyvin

Kasi- ja ysiluokkalaisten vahvuuksia ovat puolestaan esimerkiksi liikunta-aktiivisuus, netin kohtuullinen käyttö, osallisuus ja yhteisöllisyys.

Myös keskusteluyhteys vanhempiin on parempi kuin maan nuorilla keskimäärin.

Lukioikäisten vahvuuksiin kuuluvat niin ikään liikkuminen, osallisuus ja keskusteluyhteys vanhempiin. Lukioikäiset ovat myös hyviä tekemään omaan elämään liittyviä päätöksiä ja ratkaisemaan ongelmia.

Neloset ja vitoset vahvoilla

Ylöjärveläisillä 4.- ja 5.-luokkalaisilla menee paremmin kuin yläaste- ja lukioikäisillä ylöjärveläisillä.

Myös 4.- ja 5.-luokkalaisten vahvuuksina olivat liikunta-aktiivisuus, osallisuus ja yhteisöllisyys, mutta myös muun muassa vuorovaikutus aikuisten kanssa.

Verrattuna muuhun Suomeen 4.- ja 5. luokkalaiset saivat muun maan keskiarvoa heikommat pisteet koulukiusaamista ehkäisevien toimien vaikuttavuudesta ja innostuksesta koulutehtäviin.

Myös perheen sisäistä yhteistä aikaa vietettiin keskimääräistä vähemmän kuin muualla Suomessa.

Miksi näin on? Nyt haetaan vastauksia

Ylöjärven sivistyslautakunta on käynyt kyselyn tulokset läpi ja ottaa selvää, mistä ne tulokset johtuvat, jotka poikkeavat yleisestä maan linjasta.

– Ylöjärven osalta kyselyssä on paljon positiivisia mutta myös oireellisia asioita. Koulukyselystä käy ilmi vain prosenttiluku ja vertaus muuhun Suomeen, joten lähestymme nyt niitä ryhmiä, jotka ovat lähimpinä opiskelijoiden arkea. Kysymme, miten he näkevät asiat ja mietimme sitten, mitä teemme, sanoo lautakunnan puheenjohtaja Peer Haataja.

Ryhmillä hän viittaa oppilaskuntiin, nuorisovaltuustoon ja koulujen opiskeluhuollon työryhmiin.

– Itselleni jäi kyselystä eniten mieleen nuorten suhtautuminen päihteisiin. Se on huolestuttava asia.

HEI, LÖYSIT KIINNOSTAVAA SISÄLTÖÄ!

Kirjaudu sisään tai luo tunnukset ilmaiseksi.

Fakta

Kysely

– Kansalliseen kouluterveyskyselyyn vastasivat vuonna 2017 4.- ja 5.-luokkalaiset ja heidän vanhempansa, 8.- ja 9.-luokkalaiset sekä lukioiden ja ammatillisten oppilaitosten 1.- ja 2.-luokkalaiset.

– Ylöjärvellä kyselyyn vastasi noin 1 480 peruskoulun tai lukion oppilasta.

– Joka toinen vuosi tehtävä kysely tuottaa tietoa muun muassa lasten ja nuorten hyvinvoinnista, opiskelusta ja terveydestä.

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tägejä: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>