Ylöjärveltä irtoaa tapahtumaelämyksiä

Musiikkia, lasten tapahtumia, kirjailijavieraita, teatteria, tunnelmointia… Ylöjärvellä tapahtuu monenmoista – niin paikallisten kuin ulkopaikkakuntalaisten iloksi.
Ylöjärven tapahtumat

Monenmoisista tapahtumista kielivät varastoihin kertyneet kyltitkin, kulttuuri- ja markkinointituottaja Annastiina Airaksinen näyttää.

Ilmeestä sen tietää. Kun ihmisten kasvoilta paistaa nautinto, Ylöjärven kulttuuri- ja markkinointituottaja Annastiina Airaksinen tietää tapahtuman onnistuneen.

Onnistumisen merkki on tietysti sekin, kun ihmiset – yleisö tai esiintyjät – tulevat kiittämään ja haluavat tulla toistekin. Väenpaljouskin kielii hyvästä tapahtumasta mutta toisaalta myös intensiivinen tunnelma, vaikka väkeä olisi vain kourallinen.

Esimerkiksi Eput-elokuvan ulkoilmanäytös oli mieleenpainuva onnistuminen. Kiitoksia satoi kuukausia jälkeenpäinkin. Sotahistorioitsija Ville Kivimäen kirjailijavierailu sai kehuja mahdollisuudesta tavata kirjoittaja livenä. Juurimusiikkitapahtuma Roots Winter taas innosti Tampereelta tulleen kuulijan seuraamaan vastakin, mitä täällä tapahtuu.

Kun kaikki menee putkeen, hienoltahan se tuntuu.

– Tuntee, että tekee tärkeää työtä. Hyvinvointivaikutukset näkyvät heti, kun ihmiset tulevat tapahtumasta hymy kasvoillaan. Ja luohan se positiivista imagoa Ylöjärvelle, jos muualtakin tulleet ovat vaikuttuneita.

Ylöjärven tapahtumat

Lapset pääsevät tänä kesänä taiteilemaan graffitimaaleilla Tenavien tohinoissa ja Kurun ulkomuseon lastenjuhlassa. (Kuva: Sirkusrakkauspumpum)

Eloisuutta Ylöjärveltä

Ylöjärvi on Airaksisen mielestä kokoonsa nähden eläväinen tapahtumakaupunki, jonka tapahtumaskaala on laaja ja laajalti ihmisiin uppoava.

– On kaikkea harrastelijateatterista vaikka huipputason muusikoiden konsertteihin. Paljon on myös lasten tapahtumia, koska Ylöjärvellä on paljon lapsia. Samassa tapahtumassa voi olla monenlaisiakin ihmisiä. Kun sanomme, että on koko perheen tapahtuma, siellä aidosti voi olla monenlaista sakkia.

Tapahtumia tekevät paitsi kaupunki myös seurakunta, yhdistykset kotiseutuyhdistyksestä ja urheiluseuroista isoja tapahtumia järjestävään Rantajätkiin, yritykset, kuten kauppakeskus Elo ja Teivon ravikeskus, sekä yksittäiset paikalliset tekijät. Paljon tehdään myös yhteistyötä.

Ylöjärvellä on mukavasti myös puitteita: aukioita, puistoja, urheilukenttiä, auditorioita, kaupungintalon Ylöjärvi-sali, kirjastojen tiloja…

Ylöjärven tapahtumatarjonnan ansio on myös se, että on paikallista lähitarjontaa – myös paikallisten toiveisiin vastaavaa ja vaikkapa paikallisosaajia esittelevää – ja toisaalta monipuolistetaan Tampereen seudun tarjontaa.

– On tärkeää, että vaalimme ylöjärveläisiä perinteitä ja kulttuuria, Airaksinen toteaa ja viittaa myös nyt vietettävään kulttuuriperinnön eurooppalaiseen teemavuoteen.

Ylöjärven tapahtumat

Kurun ulkomuseolla tapahtuu kesäisin. Tänä vuonna on uusia opastuksia, sillä Vänrikki Stoolin tarinoiden ensi osa täyttää 170 vuotta. Kurun ulkomuseolla kun on vänrikki Stoolin tupa, joka on kytketty Stoolin tarinaan. (Kuva: Annastiina Airaksinen / Ylöjärven kaupunki)

Vilinää tänäkin vuonna

Tänäkin vuonna tapahtuu yhtä jos toista.

Kevään rientoihin lukeutuu 28.4. urheilutalolla vietettävä vapputapahtuma, 10.5. Seitsemisen kansallispuistossa vietettävä Unelmien liikuntapäivä muun muassa metsässä kiertelevine tanssiesityksineen ja toukokuussa esitettävä Saurion teatterin näytelmä.

Teatteritarjonta jatkuu kesäkuukausina Viljakkalassa teatteriyhdistys Wimman ja keskustassa Vahannan nuorisoseuran voimin.

Museoilla on vilinää muun muassa lasten tapahtumien ja paikallishistoriaan kytkeytyvän Vänrikki Stoolin tarinat -kirjan 170-vuotismerkkivuoden virittämien opastusten merkeissä.

– 8.–10.6. on superviikonloppu, kun Räikän puistossa on Pöheikön pölläys -festari esiintyjinään muun muassa Jari Sillanpää ja Klamydia ja ympäri Ylöjärveä levittäytyy kamarimusiikkifestivaali Kurufest.

30.6. puolestaan tempaistaan musiikin, taikuuden ynnä muun täyteinen Tenavien tohinat sekä Räikkä raikaa -yhteislaulutapahtuma vierailijanaan Anneli Mattila.

Perinteinen kotiseutuilta Vikelän tuulimyllyllä vietetään 25.7., tällä kertaa juhlien erityisesti myllyn kunnostusta.

– 3.8. on Kaupunkijazz, rento ulkoilmatapahtuma, jossa on groovaavaa musiikkia. Ja elokuussa on myös Eppu-veistoksen julkistus oheisohjelmineen. Se on semmoinen koko kansan juhla.

Syksyllä 15.9. välkkyy valon juhla Räikän tulet.

Ylöjärven tapahtumat

Kaupunkijazzissa fiilisteltiin viime kesänäkin. Tänä vuonna esiintyvät Mopo ja Tessa Virta Trio feat. Mikko Pettinen. (Kuva: Annastiina Airaksinen / Ylöjärven kaupunki)

Kannattaa kurkistaa

Ylöjärven tapahtumille on ollut mukavasti kiinnostusta.

– Paikalliset osaavat arvostaa sitä, että lähellä tapahtuu. Ja monella tapahtumalla on jo niin pitkä historia, että on huomattu, että tänne kannattaa tulla, Airaksinen tuumaa ja kannustaakin täkäläisiä tutustumaan kotiseutunsa tarjontaan.

Hän kehuu myös välitöntä tunnelmaa sekä useiden tapahtumien maksuttomuutta tai kohtuuhintaisuutta mutta silti hyvää laatua.

Ulkopaikkakuntalaisiakin täällä toisinaan käy, usein positiivisesti yllättyen.

– Kotimaanmatkailu lisääntyy. Suosittelenkin Ylöjärveä kesäretkikohteeksi.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.