11-vuotiaana videobloggaamisen aloittanut Pinkku Pinsku on yksi Suomen suurimmista somejulkkiksista

Tubetus on tuonut Pinja Sanaksenaholle satojen tuhansien yleisön

Alakoulussa videobloggaamisen eli vloggaamisen aloittanut Pinja Sanaksenaho on yksi maamme seuratuimmista nuorista somepersoonista. Satoja tuhansia katselukertoja keräävissä videoissaan hän kertoo esimerkiksi omasta päivästään, meikkaa tai pakkaa matkalaukkuaan. Pinkku Pinskun meet & greet järjestetään 13. huhtikuuta Ylöjärvellä Nuoria Somettaa -tapahtumassa.

Somejulkkiksena oleminen on tuonut oman hankaluutensa uusien ystävyyssuhteiden solmimiseen. – Uusien ystävien löytäminen on vaikeaa, koska en tiedä, mistä syystä he haluavat olla kavereitani. Onko syy se, että olen ihan vain Pinja vai se, että olen somessa Pinkku Pinsku? (Kuva: Julius Konttinen)

15-vuotias Pinja Sanaksenaho on juuri saapunut kotiin rästissä olleesta matematiikan kokeesta. Koe oli kuulemma vaikea, mutta yhdeksäsluokkalainen luulee selvittäneensä sen.

– Enköhän pääse läpi, keskiverto-oppilaaksi itseään luonnehtiva tyttö toteaa rennon itsevarmasti.

Koulussaan Vantaalla ja perheen kesken Sanaksenaho tunnetaan ihan vain Pinjana. Muulle maailmalle hän on Pinkku Pinsku, yksi maamme suosituimmista videobloggaajista ja tubettajista, jonka YouTube-videot keräävät viikoittain puolisen miljoonaa katselukertaa.

Mutta ei Sanaksenahon suosio rajoitu vain YouTubeen. Neljässä vuodessa Pinkku Pinskusta on tullut nuorten keskuudessa huippusuosittu somejulkkis, jonka touhuja seurataan tarkalla silmällä eri sosiaalisen median palveluissa.

Esimerkiksi kuvapalvelu Instagramissa hänellä on yli 230 000 seuraajaa.

37 seuraajaa oli paljon

Sanaksenaho muistaa päivän, jolloin hän julkaisi ensimmäisen videonsa YouTubeen lokakuussa 2013. Tuolloin 11-vuotias alakoululainen ei osannut vielä edes ajatella, että hänen videonsa kiinnostaisivat oman äidin ja kavereitten lisäksi muitakin ihmisiä.

– Muistan, kun menin silloin neljä vuotta sitten innoissani sanomaan äidille, että mulla on nyt yhteensä 37 seuraajaa. Äiti oli ihan, että wau, onpa paljon, Sanaksenaho kertaa.

Seuraajamäärä alkoi kuitenkin kasvaa tasaiseen tahtiin. Ensin meni rikki sadan seuraajan rajapyykki, sitten tuhannen, kymmenen tuhannen ja sadan tuhannen. Nyt Pinkku Pinskun YouTube-kanavalla on yli 210 000 tilaajaa.

– Sen ekan videon jälkeen ajattelin, että tubetus on ihan sairaan hauskaa. Ei mulla ollut mitään hajua siitä, mihin mittakaavaan tämä homma tulee kasvamaan ja millaisia mahdollisuuksia tämä mulle tuo, hän toteaa.

Kavereille pelkkä Pinja

Sanaksenaho kertoo, että tähän mennessä tubetus on paitsi tehnyt hänestä seuratun henkilön somessa, on se myös tuonut mukanaan erilaisia yhteistyöprojekteja eri yritysten kanssa.

15-vuotiaalle valokuvausstudioilla ja bisnespalavereissa ravaaminen on siis tuttua hommaa.

– Tubettamisen ansiosta olen oppinut aikatauluttamaan elämääni. Mutta en mä nyt kaiken aikaa palavereissa istu, vaan toisinaan on myös hiljaisempia kausia yhteistöiden suhteen. Ihan normaalisti käyn koulua ja näen kavereita, hän toteaa.

Sanaksenahon mukaan kaverit toisinaan ihmettelevät, kun joku pyytää häntä kadulla yhteiskuvaan.

– Heidän mielestään se on outoa, koska heille olen vain Pinja enkä mikään sometähti.

Mieleenpainuvin kohtaaminen fanin kanssa tapahtui Sanaksenahon mukaan Oulun Superparkin meet & greet -tapahtumassa.

– Jonossa oli tyttö, joka itki hirveästi. Sitten kun hän pääsi kohdalleni, hän juoksi halaamaan mua. Hän vain itki ja itki ja sanoi, että on niin onnellinen. Myös mä liikutuin, ja siinä me sitten yhdessä itkettiin.

Sanaksenaho innostui videobloggaamisesta ostettuaan ensimmäisen kameran sa 11-vuotiaana. (Kuva: Julius Konttinen)

Somessa sattuu vahinkoja

Suuren yleisön seuraamisen kohteena oleminen on vaatinut Sanaksenaholta tiukkaa suhtautumista omaan ja läheistensä yksityisyyteen. Hän esimerkiksi pitää poikaystävänsä anonyyminä eikä kerro omaa asuinpaikkaansa.

– Aina on niitä, jotka haluavat jotakin negatiivista. Siksi annankin somessa aina mahdollisimman paljon huomiota niille, jotka tukevat mua ja kommentoivat mulle kivasti.

Sanaksenaho yrittääkin parhaansa mukaa vastata seuraajiensa viesteihin. Joskus on käynyt niinkin, että ystävälle somen kautta osoitettu viesti onkin mennyt vahingossa jollekin tuntemattomalle.

– Kerran mun piti lähettää parhaalle kaverilleni itsestäni kuva, jossa olin juuri yskäisemässä ja naama oli ihan punainen. Lähetin sen sitten vahingossa seuraajalleni, joka otti tästä kuvasta kuvakaappauksen, hän nauraa.

Vanhat videot nolottavat

Tällä hetkellä Pinkku Pinskulla on YouTubessa yhteensä 345 videota. Uusi video ilmestyy kanavalle joka lauantai kello 9.

– Olen tehnyt tästä lupauksen tilaajilleni. Olen pitänyt siitä kiinni jo vuoden.

Toisinaan Sanaksenaho piilottaa tubekanavaltaan vanhempia taltiointejaan, muttei kuitenkaan poista niitä.

Hänen mukaansa osa vuosia sitten kuvatuista videoista herättää hänessä noloja tuntemuksia.

– Näitä videoita katsoessani olen miettinyt, että miksi olen tällaisenkin tehnyt. On jotenkin tosi outoa nähdä itsensä nuorempana. Lisäksi olen muuttunut aika paljon ihmisenäkin tässä vuosien varrella. Enhän mä ole enää se sama Pinja, joka olin silloin 11-vuotiaana aloittaessani.

Tähän asti Sanaksenaho on opetellut videobloggaamisessa kaiken itse käsikirjoittamisesta ja kuvaamisesta editoimiseen.

Tulevaisuudessa hän tahtoo tehdä yhä laadukkaampia videoita niin teknisesti kuin sisällöllisesti.

– En aseta itselleni mitään sen kummempia tavoitteita, mutta tahdon kuitenkin edetä yhä ammattimaisempaan suuntaan. Multa myös usein kysytään, että milloin aion lopettaa videoiden tekemisen. En ole edes ikinä miettinyt tuota asiaa, joten videoiden kuvaamista en lopeta varmaan vielä pitkään aikaan.

 

Pinja Sanaksenaho

  • 15-vuotias vantaalainen tubettaja ja somevaikuttaja, joka tunnetaan Pinkku Pinskuna.
  • Aloitti videoiden tekemisen 11-vuotiaana.
  • Hänen Pinkku Pinsku -YouTube-kanavallaan on yli 210 000 tilaajaa.
  • Hänen videonsa keräävät viikoittain puoli miljoonaa katselukertaa.
  • Pinkku Pinsku on palkittu mm. vuoden vloggaajana tubettajille ja heidän seuraajilleen suunnatussa Tubecon-tapahtumassa.
  • Pinkku Pinskun meet & greet järjestetään Ylöjärvellä  koulutuskeskus Valossa 13. huhtikuuta Nuoria Somettaa -tapahtumassa.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?