S-market sai lahjaksi sydäniskurin

S-market Ylöjärven aulassa on nykyisin defibrillaattori. Sillä voi auttaa sydänpysähdyksen saanutta.
sydämenkäynnistyslaite, sydäniskuri, defibrillaattori

S-marketpäällikkö Jukka Suoniemi oli erittäin tyytyväinen laitteesta, jonka Ylöjärven sydänyhdistys kauppaan lahjoitti. Kuvassa vasemmalla on Suoniemi ja hänestä oikealla sydänyhdistyksestä Heimo Hongisto, Heikki Niemenmaa ja Pirkko Huhdankorpi.

S-marketpäällikkö Jukka Suoniemi on ollut kahdesti tilanteessa, jossa kaupan asiakas on tarvinnut elvytystä.

Ensimmäisellä kerralla hän auttoi aivoverenvuodosta kärsinyttä henkilöä ja toisella kertaa sydänpysähdyksen saanutta ihmistä. Kumpikaan elvytyskerroista ei tapahtunut Ylöjärvellä.

Suoniemi jos kuka osaa siis arvostaa S-marketin viime viikolla saamaa lahjaa, defibrillaattoria. Suomeksi laitetta voi kutsua nimellä sydäniskuri.

Laitetta käytetään silloin, kun joku on saanut sydänpysähdyksen. Usein pysähdys johtuu vakavasta rytmihäiriöstä eli kammiovärinästä. Tällöin sydän on vielä aktiivinen, mutta ei pysty pumppaamaan verta.

Sydäniskurin S-markettiin lahjoitti Ylöjärven sydänyhdistys.

Defibrillaattorit yleistyvät julkisilla paikoilla

Defibrillaattori sijoitetaan kassojen ja peliautomaattien lähistölle. Laitetta voidaan käyttää silloin, kun sydänpysähdyksen on saanut joku kaupassa asioiva henkilö, joka on mennyt tajuttomaksi.

Laite voidaan noutaa hätiin myös silloin, kun apua tarvitsee joku kaupan lähistöllä oleva tai asuva.

Defibrillaattorit yleistyvät julkisissa paikoissa ja esimerkiksi kaupoissa kaiken aikaa.

Ylöjärvellä on S-marketin lisäksi ainakin neljä muuta tällaista sydäniskuria: Kauppakeskus Elossa lähellä Linkosuon kahvilaa, Kurun Salessa ja kahdella yksityishenkilöllä Kurussa.

Tarkoitettu kenen tahansa käyttöön

Sydäniskuria on helppo käyttää. Laite on tarkoitettu maallikoiden eli kenen tahansa käytettäväksi. Laite painetaan päälle, minkä jälkeen se alkaa antaa ohjeita.

Sydäniskurin puhetta säestävät avatun laitteen kannessa olevat kuvat, joihin syttyy valo etenemisjärjestyksessä.

Laitteen anturit kiinnitetään potilaaseen, ja laite päättää, tarvitseeko potilas defibrillaattorilla annettavan sähköimpulssin vai ei.

Pirkanmaan osuuskauppa kouluttaa henkilöstöään ensiapukursseilla, ja kussakin S-marketin työvuorossa pyritään pitämään aina työntekijää, joka osaa elvyttää.

Yksikin pelastettu on tärkeä

Sydäniskuri maksaa noin 1 600 euroa.

– Jos yksikin henkilö pysyy hengissä laitteen avulla, se on hintansa tienannut, sanoo Ylöjärven sydänyhdistyksen puheenjohtaja Heimo Hongisto.

Heimo Hongisto on saanut itsekin rajun sydänkohtauksen. Vaimo ajoi hänet ensioireiden tultua Ylöjärven terveyskeskukseen, josta Hongisto jatkoi matkaansa ambulanssilla Tampereelle.

Ambulanssissa hän oli jo tajuton ja sai apua defibrillaattorista tai sen kaltaisesta laitteesta.

Rahat Pieni ele -keräyksestä

S-markettiin sijoitettu sydäniskuri hankittiin niillä rahoilla, jotka ylöjärveläiset lahjoittivat presidentinvaalien yhteydessä Pieni ele -keräykseen.

Puolet päälle 8 000 euron potista meni Helsinkiin, mutta toinen puoli jaettiin keräyksestä huolehtineiden ylöjärveläisyhdistysten kesken.

Sydänyhdistys päätti ostaa omalla osuudellaan defibrillaattorin. Laitteesta saa siis kiittää yhdistystä, mutta myös kaikkia keräykseen osallistuneita ylöjärveläisiä.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

HEI, LÖYSIT KIINNOSTAVAA SISÄLTÖÄ!

Kirjaudu sisään tai luo tunnukset ilmaiseksi.

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tägejä: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>