Klassisen voimanoston päätapahtuma maaliskuussa Yöjärvellä

Ylöjärven Ryhdillä ja erityisesti voimanostojaostolla on maaliskuussa edessä tiukka talkoorutistus, kun Urheilutalolla järjestetään kolmipäiväiset klassisen voimanoston avoimen luokan SM-kisat. Kisoihin odotetaan kilpailijat, toimitsijat ja yleisö mukaan lukien yli tuhatta kävijää.

Levymiehillä ja keventäjillä on tärkeä rooli kisassa (Kuva: Janne Ylimys)

Maaliskuun kisojen suunnittelu käynnistyi vuosi sitten, kun Suomen Voimanostoliitto ry avasi SM-kisojen järjestäjähaun. Kun innokkaita talkoolaisia ilmoittautui riittävä määrä, Ryhdin voimanostojaoston puheenjohtaja Heimo Rauniolahti ja sihteeri Janne Ylimys ilmoittivat liitolle seuran kiinnostuksesta järjestää SM-kisat.
Tämän jälkeen talkootunteja on käytetty kisojen suunnitteluun ja käytännön järjestelyihin. Talkoovoimin huolehditaan tiloista ja nostolavan rakentamisesta, medianäkyvyydestä, ruokahuollosta ja toimitsijoiden hankkimisesta.
Varsinaisen kisan aikana talkootunteja kertyy satoja. Talkoolaisista näkyvimmässä roolissa ovat levymiehet ja suoritusten varmistajat. Heidän tehtävänsä on valmistella suorituspaikka eli nostolava ja tanko valmiiksi kutakin nostajaa varten.
Avoimen luokan kilpailussa kilpailijat taistelevat paremmuudesta painoluokan mukaisissa sarjoissa. Klassinen voimanosto tarkoittaa sitä, että tukea antavien varusteiden käyttö ei ole sallittua. Sarjan voittaja on kilpailija, jonka yhteenlaskettu tulos jalkakyykyssä, penkkipunnerruksessa ja maastanostossa on suurin. Jos kilpailija ei saa tulosta jostain lajista, hän ei voi jatkaa kilpailua.
Monelle kilpailijalle ennen kisaa tapahtuva punnitus on jännittävä hetki. Jos paino on yli sen painoluokan, johon kilpailija on ilmoittautunut, hän ei pääse kisaan mukaan. Ruokavalio onkin tärkeä osa harjoittelua ja kisoihin valmistautumista. Tämän päivän voimanostaja on kokonaisvaltaisesti kiinnostunut hyvinvoinnistaan ja huolehtii harjoittelun ohella terveellisestä ruokavaliosta.
Tuomaritoiminta on merkittävässä osassa kilpailussa. Vähintään kaksi tuomaria on suorittamassa kilpailijoiden punnituksia. Lisäksi tuomarit tekevät ennen kisaa kilpailijoiden varustetarkastuksen. Ennen kilpailijan jokaista suoritusta tekninen valvoja vielä varmistaa, että kilpailijan varustus on oikea ja oikein puettu. Vasta tämän jälkeen kilpailija saa luvan aloittaa suorituksen.
Kutakin yksittäistä kilpailusuoritusta arvioi kolme tuomaria. Kilpailijan on saatava kahdelta tuomarilta kolmesta hyväksyntä suorituksen sääntöjenmukaisuudesta. Yleisimpiä syitä hylkäyksiin ovat jalkakyykyssä liian korkealle jäävä suoritus, penkkipunnerruksessa komentojen huomiotta jättäminen ja maastanostossa epäpuhdas vartalon ojennus eli ”reisikannatus”.
Kilpailun jury varmistaa tuomioiden oikeudenmukaisuutta. Ryhdin tuomarivastaava Eero Mäntysaari kertoo, että jury voi kumota tuomarien tekemän suorituksen hyväksymispäätöksen, jos hyväksyntä on tapahtunut luvuin 2-1. Jyryn pitää olla päätöksestä yksimielinen.
Kilpailijoiden tulee kilpailutilanteessa ja palkintojen jaossa toimia Voimanostoliiton sääntöjen mukaan. Epäurheilijamainen käytös, kuten kiroilu ja huonot käytöstavat ovat kiellettyjä. Urheiluasuista on tarkat ohjeet ja esimerkiksi sponsorien merkkejä ei asuissa saa näkyä. Kilpailijat pukeutuvat nostotrikooseen. Nostovyön, polvia tukevien lämmittimien ja rannesiteiden käyttö on kisassa sallittua.
Kaikki kisaan osallistuvat kilpailijat ovat tehneet antidopingsitoumuksen. Suomen antidopingtoimikunta vastaa kisan aikana kilpailijoiden testauksesta. Testaus on osoitus siitä, että Suomen Voimanostoliitto ja Ylöjärven Ryhti sen jäsenjärjestönä haluavat mahdollistaa osallistujille oikeuden kilpailla rehdisti ja oikeudenmukaisesti.
Yleisön on helppo seurata kilpailua tuomarityöskentelyn, selostuksen ja valotaulujen avulla. Ryhdin voimanostojaosto toivottaa yleisön tervetulleeksi tutustumaan voimanostoon kilpailutoimintana. Kilpailu alkaa perjantaina 16.3. naisten kisalla ja huipentuu sunnuntaina 18.3. yli 120-kiloisten miesten sarjan kisaan. Voimme taata, että sekä naisten että miesten kisa tuottaa katsojille jännittäviä urheiluelämyksiä.

PÄIVI RISTOLAINEN

HEI, LÖYSIT KIINNOSTAVAA SISÄLTÖÄ!

Kirjaudu sisään tai luo tunnukset ilmaiseksi.

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tägejä: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>