Aukko sivistyksessä on ok

En ole koskaan katsonut yhtään Star Wars -elokuvaa. Ei oikein huvita.

Tiedän. Se on aukko sivistyksessä. Mutta kun ei vain huvita.

Ja sitten on monta muutakin elokuvaa katsomatta. Kirjaa lukematta. Näyttelyä tiiraamatta. Levyä kuulematta. Näytelmää nauttimatta. Huvittaisi kyllä. Mutta kun ei vain ehdi. Ääk, aukkoja, aukkoja!

 

Aukko sivistyksessä kalskahtaa aina kovin ikävältä. Oijoi, enkö sitäkään hanskaa! Eikös nyt jokaisen pitäisi tuo tuntea?

Voih, siitä iskee helposti päänsärky. Mitkä määrät haltuun otettavaa. Ei aika riitä. Eikä kaikki edes kiinnosta, mutta silti pitäisi yhtä jos toista kahlata. Pannahinen.

Mutta. Meidän pitäisi antaa itsellemme ja sivistysaukoillemme vähän armoa. Sivistys on loistojuttu, mutta ei aukko siinä turmele koko sivistystä. Ei aukko ole pahasta – jos koko sivistys ei ole yhtä suurta aukkoa.

Nimittäin aika ei tosiaan riitä. Vaikka nyt istuisin lukemaan ja lukisin hamaan tappiin, jäisi vielä hyllykaupalla luettavaa.

Eikä aukkoja sitä paitsi aina tarvitsekaan täyttää. Ei kaikkea ole pakko hallita. Perusjuttuja on hyvä tuntea, mutta sen enempää ei ole kaikesta tarvis tietää. Kullakin on mieltymyksensä. Joku tuntee punkin kuin taskunsa, toinen tietää jos jonkinlaista renessanssin maalaustaiteesta. Kolmas vaikka autojen moottoreista.

 

Mieluummin aukon voisi ottaa mahdollisuutena.

Kun viimein tarttuu kirjaan, jonka on vuosikaudet aikonut lukea, voi ajatella, että jee, nytpä tämäkin aukko täyttyy. Ja ennen kaikkea, että jee, onpa kivaa lukea tämä. Nytpä vihdoinkin voi tästä nauttia!

Jokin aukko voi olla tympäisevämpää täyttää, mutta senkin selättäminen voi olla silti ihan antoisa veto. Tietääpä sitten siitäkin jotain. Ymmärtää taas tätä kaikkea vähän enemmän. Ja voi iskeä ässän tiskiin vaikka pubivisassa.

Ja voi niinkin käydä, että aukko, joka on tuntunut luotaantyöntävältä, paljastaakin sisältään jotain yllättävän kiinnostavaa. Kun päänsä viitsii sinne tunkea, voikin saada jotain, mistä ei osannut edes haaveilla.

Niin, kenties minäkin jonain päivänä istun alas ja laitan Star Warsit pyörimään. Ehkä yllätyn. Tai jos en, niin tiedänpähän sen jälkeen ainakin, mistä puhutaan, kun pauhataan Darth Vaderistä.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?