”Olen onnekas, että jäin henkiin”

Rajusta tulipalosta vuosi sitten selvinnyt kurulainen Timo Salminen makasi kolmisen kuukautta sairaalassa ja joutui läpikäymään useita leikkauksia. Nyt hän on kuitenkin tervehtynyt niin hyvin, että pystyy käymään töissä. Mies on myös saanut rakennusluvan uudelle talolleen.
Timo Salminen, tulipalo, 15.1.2018

Timo Salminen menetti tulipalossa koko omaisuutensa. Myös auto (kuvassa oikealla) paloi pihaan. (Kuva: Timo Salmisen kotialbumi)

Reilu vuosi sitten, kolmas joulukuuta vuonna 2016, Timo Salminen heräsi puolenyön jälkeen kovaan rätinään ja räsähdykseen. Hän luuli ensin, että tietokone oli pudonnut, mutta totuus selvisi pian: hänen omakotitalonsa paloi.

Salminen ehti miettiä parin sekunnin ajan, mitä tekisi. Vaihtoehtoja oli kaksi. Hypätä ulos joko keskikerroksen ikkunasta tai juosta palavan talon läpi alakertaan ja ulos.

Salminen valitsi jälkimmäisen vaihtoehdon.

Keittiö ja olohuone olivat tulessa, mutta myös hyppäämisessä olisi ollut omat huonot puolensa. Keskikerroksen ikkunasta oli usean metrin pudotus, jalat olisivat voineet katketa ja pilkkopimeässä kukaan ei olisi välttämättä löytänyt häntä.

Salmisen päästyä ulos häneltä lähti taju. Apuun tulleista pelastuslaitoksen ja poliisin työntekijöistä konttausasennossa maanneella Salmisella on vain hämärä muistikuva.

– Muistan nähneeni heidän kenkänsä.

Salmisen muistaa myös sen, että hänen vaatteensa olivat tulessa ja sen, että hänellä oli siitä huolimatta kylmä.

– Olin varmaankin shokissa.

Kurussa Niemenkyläntiellä sijainnut rintamamiestalo paloi kivijalkaan asti, eikä palosyytä saatu selville. Timo Salminen puolestaan kiidätettiin Jorvin sairaalaan Espooseen ambulanssilla nukutettuna.

Munuaiset lakkasivat toimimasta

Timo Salminen, tulipalo, 15.1.2018

Timo Salminen menetti painoa sairaalassa olonsa aikana toistakymmentä kiloa. Salminen on pystynyt käymään töissä nyt jo yli puolen vuoden ajan ja on toipunut tulipalosta hyvin, vaikka pieniä ongelmia hänellä on edelleen.

Timo Salmista pidettiin palovammakeskuksessa nukutettuna parisen viikkoa. Tänä aikana Salmista leikattiin yhteensä 40 tunnin ajan. Leikkauksissa oli mukana neljä lääkäriä ja kuusi hoitajaa.

Salmisen ihosta paloi lähes puolet.

– Kaikki ne kohdat ihosta paloivat, joiden päällä oli vaatteet.

Myös miehen munuaiset lakkasivat toimimasta.

Leikkauksissa tervettä ihoa otettiin useasta kohtaa, kuten käsistä ja päänahasta ja siirrettiin pahimmin palaneisiin paikkoihin. Toisen jalan pohkeesta siirrettiin myös lihasta sääreen.

Jalasta tuli loppujen lopuksi kaikkein hankalin kohta parantua. Jalassa oli avohaava, jonka ei ottanut umpeutuakseen.

– Aukileissa on se riski, että niihin tulee infektio, kuten ruusu tai verenmyrkytys. Ja raaja joudutaan amputoimaan.

Lopulta jalka kuitenkin tervehtyi.

Vaikeaa oli myös opetella kävelemään uudelleen.

Salminen kiittää auttajiaan

Timo Salminen vietti aikaa eri sairaaloissa ja terveyskeskuksissa kaikkiaan lähes kolme kuukautta. Ensin Jorvissa, sitten Taysissa ja lopulta Ylöjärvellä.

Kivut olivat kovat, mutta niin olivat lääkkeetkin. Hän ei muista esimerkiksi joulusta tai uudestavuodesta mitään.

Kun Salminen heräsi nukutuksesta, hän ei  muistanut olleensa tulipalossa. Hän soitti veljelleen ja kysyi, kuinka talolle oli käynyt. Kun veli vastasi, että talo paloi kivijalkaan asti, Salmisen oli aluksi vaikea uskoa koko asiaa.

Muistot tulipalosta kuitenkin palasivat myöhemmin.

Sairaalassa Salminen tutustui kohtalotovereihin ja näki, mitä kaikkea tuli voi aiheuttaa. Salminen sanoo olevansa tyytyväinen esimerkiksi siihen, ettei sokeutunut onnettomuudessa.

Hän on kiitollinen monesta asiasta ja monelle henkilölle. Hän haluaa kiittää lehden kautta monia heitä, joita ei pysty kiittämään kasvotusten – eihän hän edes tiedä kaikkien auttajiensa nimiä.

– Haluan kiittää  Pirkanmaan pelastuslaitosta ja sopimuspalokuntia, jotka olivat ensimmäisinä paikalla. Haluan kiittää myös Nokian poliisia, ensihoidon kenttäjohtajaa eli lääkintäesimiestä, Finnhems 30 kopterin ensihoitolääkäriä, Jorvin sairaalaa ja U2 osastoa, tehohoitoa, Taysia, Ylöjärven terveyskeskuksen sairaalaa ja Kurun terveysasemaa.

Salminen on tyytyväinen myös Aito säästöpankkinsa joustavuuteen ja If vakuutusyhtiöön.

Mies asuu tällä hetkellä kaupungin vuokra-asunnossa, mutta vakuutus korvaa hänelle uuden talon, jota aletaan rakentaa lähiaikoina. Uuden talon hän haluaa samalle paikalle kuin vanhan kotinsa.

– Pirtistä tulee vain vähän pienempi kuin edellinen talo oli.

Kannattaa hankkia edunvalvoja

Timo Salminen, tulipalo, 15.1.2018

Palon syy ei koskaan selvinnyt. (Kuva: Timo Salmisen kotialbumi)

Tulipalosta selviytynyt haluaa kiittää myös työkavereitaan ja ystäviään. Työkaverit muun muassa lahjoittivat Salmiselle tavaraa ja antoivat hänen kolmelle pojalleen joululahjat.

Pojat olivat tulipalon hetkellä äitinsä luona. Onnea oli matkassa myös sikäli, että hän nukkui talonsa keskikerroksessa eikä yläkerrassa, jossa on myös makuuhuoneita.

– Jos olisin ollut yläkerrassa, olisin menehtynyt.

Lähtö talosta oli niin nopea, ettei Salminen pystynyt nappaamaan keittiönpöydältä edes lompakkoaan ja puhelintaan.

Muun muassa siksi monien asioiden hoito oli vaikeaa siitäkin huolimatta, että lasten äiti otti asiat hoitaakseen.

– Esimerkiksi puhelinliittymän ja autovakuutuksen katkaisu on vaikeaa ilman papereita.

Salminen toivoisi, että kaikki hankkisivat itselleen ajoissa itselleen edunvalvojan: laatisivat asiakirjan siitä, kuka voi toimia edunvalvojana silloin, kun ei itse pysty hoitamaan asioitaan. Edunvalvojaa voi joutua tarvitsemaan muulloinkin kuin vanhuksena.

Harvinaisen nopea parantuminen

Timo Salmisella on nyt kaikki kohdallaan. Hän parani hyvin ja nopeasti. Hänellä oli kova motivaatio päästä takaisin töihin. Se onnistuikin jo juhannuksen jälkeen, mikä sai lääkärin ihmettelemään miehen toipumisvauhtia.

– Plastiikkakirurgi sanoi, että on harvinaista, että pääsin töihin jo viime vuoden puolella.

Salminen on töissä Ylöjärven kaupungilla yhdyskuntatekniikan työntekijänä kaupungin varikolla.

Tammikuun lopulla hän kävi Espoossa jälkikontrollissa. Salmisen käsi ei nouse vielä ihan niin korkealle kuin sen pitäisi, ja kainalon iho tuppaa repeilemään. Palanutta ihoa pitää myös rasvata joka päivä, sillä iho kutiaa, ja siihen tulee jatkuvasti uutta arpikudosta.

Salmisesta kaikki tämä tuntuu kuitenkin pieneltä.

– Olen onnekas, että jäin henkiin.

 

 

 

 

 

HEI, LÖYSIT TIMANTIN!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.

Uusi käyttäjä, luo itsellesi tunnukset, niin pääset aloittamaan ilmaisen kokeilujakson.

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tägejä: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>