Kaupunki vastaanottaa noin yhden perinnön vuodessa

Kurulaiset vanhukset saivat testamenttilahjoituksen

Ylöjärven kaupunki on saanut harvinaisen testamentin. Yleensä kaupunki ei saa suoria testamentteja, vaan perinnöt tulevat useimmiten valtion kautta.
kaupungin testamentit, Juha Liinavuori

Juha Liinavuoren mukaan kaupunki ei ole saanut toista suoraa testamenttia ainakaan viimeiseen kymmeneen vuoteen.

Viime vuosi oli Ylöjärven kaupungille poikkeuksellinen.

Ylöjärvi sai nimittäin silloin varta vasten kaupungille osoitetun testamentin, jolla ei ole tosin vielä lainvoimaa. Perintö tuli Kurusta. Perinnön antanut iäkäs ihminen osoitti perintönsä tarkemmin ottaen kurulaisten vanhusten huoltoon.

Kaupunki saa harvoin sille suoraan osoitetun testamentin. Melko poikkeuksellista on sekin, että kyseinen kurulainen kuolinpesä on satojen tuhansien arvoinen. Perintöön kuuluu sekä käteisvaroja että tila.

– Ainakaan viimeisten kymmenen vuoden aikana kaupunki ei ole saanut toista sille osoitettua testamenttia, sanoo talousjohtaja Juha Liinavuori.

Rahojen tarkkaa käyttökohdetta ei ole vielä päätetty. Varmaa on vain se, että perinnön täytyy mennä juuri sinne, minne se on osoitettu.

Valtio saattaa ottaa osan perinnöistä

Ylöjärven hyväksi suoraan tehdyt testamentit ovat harvinaisia, mutta valtion kautta tulevia perintöjä Ylöjärvi saa hieman useammin, keskimäärin noin kerran vuodessa.

Jos Ylöjärveläinen henkilö kuolee ilman testamenttia ja perillisiä, valtionkonttori ilmoittaa asiasta kaupungille, ja kaupunki voi hakea perintöä itselleen.

Tällaisessa tapauksessa perinnön saamiselle pitää olla aina jokin peruste. Kaupungin perusteluissa lukee usein, että perintö ohjataan vanhuksille tai vammaisille. Nykyisin saajina ovat aiempaa useammin myös kulttuuri, vapaa-aika ja varhaiskasvatus.

Kaupungille suoraan osoitetuista testamenttivaroista ei mene lainkaan veroa, kun taas valtion kautta tulevia perintöjä ei aina saada kaupungille täysimääräisinä.

– Jos kuolinpesässä on käteisvaroja yli 150 000, valtio pitää niistä noin puolet itsellään. Jos mukana on kiinteistö, se jää yleensä asuinkunnalle. Poikkeuksena ovat isot metsätilat, joilla on luonnonsuojelullisia alueita.

Ylöjärvi saa myös lahjoituksia

Kaupungille päätyvien tilojen tai asuntojen kohtalo vaihtelee.

Koska perillisittä menehtyneet ovat olleet vailla auttavia sukulaisia, heidän asumuksensa ovat usein huonossa kunnossa. Tällaisissa tapauksissa kaupunki myy usein tontin tai tilan purkukuntoisena.

Kaupunki ei kuitenkaan myy kaikkea saamaansa omaisuuttaan. Ei ainakaan heti. Esimerkiksi metsä saatetaan jättää kasvamaan tuottoa kaupungille, ja metsän myynnistä saatavat varat käytetään pikkuhiljaa.

Kaupunki saa toisinaan myös puhtaita lahjoituksia. Lahjoitukset on usein suunnattu täsmälleen jollekin tietylle kohteelle, kuten taannoin Mikkolan työtuvalle.

Ylöjärveläinen ryhmäkoti taas sai viime vuonna parin tuhannen euron lahjoituksen siksi, että omaiset olivat olleet niin tyytyväisiä ryhmäkodin hoitoon. Raha oli osoitettu henkilökunnan virkistystoimintaan.

Pyörätuoleja, kursseja, televisioita

Viimeisen kymmenen vuoden aikana kaupunki on saanut valtion kautta kymmenen perintöä. Joinakin vuosina useamman, toisina ei ollenkaan.

Puhdasta rahaa kaupunki on saanut tätä kautta noin 300 000 euroa. Päälle tulevat kiinteistöt.

– Näillä rahoilla ei ratkaista kaupungin taloushaasteita, mutta raha on hyvä lisä. Rahalla saadaan lisäarvoa tuottavia asioita.

Testamenttirahoilla on saatu hankittua esimerkiksi pyörätuoleja, televisioita laitoksiin, järjestetty senioripysäkkiryhmiä,  palkattu projektityöntekijöitä ja koulutettu hoitotyötä tekevää henkilöstöä.

HEI, LÖYSIT KIINNOSTAVAA SISÄLTÖÄ!

Kirjaudu sisään tai luo tunnukset ilmaiseksi.

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tägejä: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>